szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megújul Zugló legnagyobb csomópontja, a Bosnyák tér és még az idén megújul a Nagy Lajos király úti Posta környéke és a Kövér Lajos tér - közölte Papcsák Ferenc kerületi polgármester. A fejlesztések fedezete részben az idén bevezetett kommunális adó lenne.

Megújul Zugló legnagyobb csomópontja, a Bosnyák tér, és az eredeti tervek szerint felépítik az ott álló Páduai Szent Antal Plébániatemplom tornyát is - mondta Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi polgármester kedden.

A felújításnak idén négy eleme van. A Róna utca és a Thököly utca sarkán lévő, korábban használaton kívüli közterületet már rendbe tették, és nemrég ott helyezték el Tisza István szobrát is, a teret pedig a volt miniszterelnökről neveznék el - ismertette Papcsák Ferenc, hozzátéve, hogy még az idén megújul a Nagy Lajos király úti Posta környéke és a Kövér Lajos tér.

A legnagyobb beruházásnak a Bosnyák tér komplex átépítését nevezte, amely szavai szerint Zugló főtere, a városrész mértani közepe. Az első fázis a római katolikus templomot és annak környékét érinti, "frissítésre szorul" az épület, az azt körülvevő "aszfalttenger" pedig "értékelhetetlen". 

A polgármester elmondta, hogy a tér tervezése most kezdődik, a kivitelezés a nyár közepén indul, az ősszel pedig már birtokba vehetik a lakosok. Az 1941 és 1946 között épült plébániatemplom megálmodói részben a háború, részben forráshiány miatt nem tudták megépíteni a tervezett tornyot; a kerület most közadakozásból, illetve önkormányzati forrásból befejezi. 

A kerület vezetője kitért arra is, hogy a teret úgy újítják fel, hogy ne okozzon gondot, ha mégis megépítik a 4-es metró ottani szakaszát. Úgy véli, a felújítást nem lehet elodázni, a kötöttpályás közlekedést pedig másként is meg lehet valósítani. Mint mondta, már felvette a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központtal, hogy a meglévő villamossíneken hogyan lehetne újraindítani közlekedést. 

Papcsák Ferenc azt is fontosnak tartaná, hogy a fővárosi önkormányzat a kerület érdekkörébe adja a Bosnyák téri piacot, és a "drámaian lepusztult" területet európai színvonalú vásárközponttá alakíthatnák. Szólt arról is, hogy hamarosan elkezdődik a Lantos Mihály sporttelepen kialakítandó sport- és szabadidőközpont tervezése, jövőre pedig megkezdődhet a Füredi úti lakótelepen lévő sétány rendbetétele. 

Kiemelte, hogy a fejlesztések fedezete részben az idén bevezetett kommunális adó lenne, ebből évi 400-450 millió forint bevételre számítanak. Megjegyezte, hogy az adófajta bevezetése miatt sokan támadták, de a bevétel elkülönített számlára megy, abból működésre egy forintot sem használnak, csak fejlesztésekre. A polgármester jelezte: a Bosnyák téri projekt 100-120 millió forintba kerül, a többi térfelújítás ennél jóval kevesebbe. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!