szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aláírást gyűjtenek ajkai szülők az ellen tiltakozva, hogy az önkormányzat a Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját. A szülők mintegy húszfős csoportja pénteken a helyi Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előtt tartott békés megmozduláson azt is bejelentette: jövő kedden a petíciót aláírókkal újból demonstrálnak az önkormányzat terve ellen.

Schwartz Béla (MSZP) ajkai polgármester szerdán azt közölte: a képviselő-testület keddi ülésén előzetes állásfoglalást hozott, amely szerint ha az alkalmazotti közösségek többsége támogatja, akkor az Ajkai Szakképző Iskola, valamint a Bródy Imre Gimnázium üzemeltetését a Hit Gyülekezetének adnák át. Hangsúlyozta, hogy ez gazdasági kérdés, hiszen az egyház az állami normatíva 1,9-szeresét kapja meg a működtetéshez, s ez négyszázmillió forint pluszpénzt jelent a városnak a két intézmény fenntartásához.

Pénteken több szülő annak a véleményének adott hangot, nem lát garanciát arra, hogy minden tanuló szabadon gyakorolhatja majd a vallását. Szerintük ez alkotmányossági aggályokat is felvet, mivel a város középiskolai diákjainak körülbelül 80 százaléka tanul ezekben az intézményekben. Többen tervezik átíratni gyermeküket másik intézménybe, de ez már csak más városban - Veszprémben vagy Pápán - lehetséges.

Csipszer Mónika, a szülői munkaközösség tagja, az egyik szervező az egybegyűltek előtt azt mondta: két napja hallották a hírt szülőktől, de hivatalosan senki nem tájékoztatta erről őket. Információi szerint négy közösség gyűjt aláírást, és Őrizzük meg az ajkai középiskolákat! címmel a Facebookon is mozgalmat indítottak. Elmondta, hogy az interneten már több mint kétszázan támogatták a két napja indított kezdeményezésüket, és a petíciót is már több mint 400 szülő írta alá. A két középiskolába összesen csaknem ezerötszáz diák jár.

Paksi Zoltán, a gimnázium egyik tanára szerint Ajka és térsége teljes közoktatását lefedné a Hit Gyülekezete, s ezzel megszűnne a szabad iskolaválasztás lehetősége. Mint mondta, azzal semmi probléma nincsen, hogy egyházak működtessenek oktatási intézményeket, de szerinte a Hit Gyülekezete Ajkán kialakulni látszó kizárólagossága sérti a lelkiismereti szabadság elvét.

Mihályfi László, a Bródy Imre Gimnázium igazgatója közölte: a fenntartó hétfő délután jelezte az intézménynek, hogy a Hit Gyülekezete egyház működtetésébe kerülnének. Cáfolta azt a híresztelést, miszerint ők kezdeményezték volna ezt a lehetőséget. Elmondta, hogy a képviselő-testület határozatáról az éppen zajló érettségik miatt csak csütörtökön tájékoztatták a dolgozókat, s akkor az egyház vezetése a pedagógusok minden kérdésére válaszolt.

A fenntartóváltást a végleges döntés előtt még a diákönkormányzattal, és hétfőn a szülői munkaközösséggel is megvitatják - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az önkormányzati döntéshez a tanárok többségének hozzájárulása szükséges. Az iskola nevelőtestülete várhatóan a jövő héten titkos szavazással hoz döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!