szerző:
hvg.hu

A kormány félidejét értékelte az ellenzék napirend előtt, majd a képviselők elkezdik tárgyalni Matolcsy távközlési adóját, melyet a héten már el is fogadhatnak. Balog Zoltán átül Réthelyi Miklós székébe.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Wittner Mária felsője

Wittner Mária fideszes képviselő felsőjén - mint azt a hvg.hu tudósítója észrevette - Nagy-Magyarország látható.

A Malév csődje magánérdekeket szolgált?

Továbbra is úgy gondolják, hogy helyes döntés volt a Budapest Airport Zrt. 25 százalékos állami tulajdonrészét eladni, és megérte hagyni csődbe menni a Malévot? Erről Bertha Szilvia, a Jobbik képviselője tett fel kérdést. Az állami kontroll megszűnése azzal járt, hogy a szolgáltatások színvonala jelentősen esik, a kormány mindezt tétlenül nézi. A Malév csődje mögött a kormányzat embereinek magánérdekei állnak. Az emberek megélhetésével nem foglalkoznak. Fónagy János államtitkár azt hozta fel válaszában, hogy a többségi tulajdonos felé eladási opció volt kikötve. Így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő értékesíthette azt. Az összeg mintegy 33 milliárd forint. Ezt követően Bertha Szilvia egy volt Malév-dolgozó csekkjeit átadta az államtitkárnak, kérve, hogy rendezzék azokat.

Cséfalvay: befejeződött a pénzügyi konszolidáció

Tukacs István szocialista képviselő azt hozta fel, hogy a kormány adócsökkentést ígért. A személyi jövedelemadó csökkentésével kevesen jártak jól. Adócsökkentés helyett valójában a kormány adónöveléssel foglalkozott. A jövedéki adókat is megemelték, az áfa kulcsa Magyarországon lett a legnagyobb. A mostani megszorítócsomagban újabb adóötletek bukkanak elő. Világossá kell tenni, hogy folytatják-e ezt a politikát? Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta, hogy az adólépések lezárják azt a pénzügyi konszolidációt, amit az ország 2010-ben kezdett el. A közgazdasági elemzések szerint az a jó, ha a fogyasztáson, a forgalmon van a legtöbb adó.

Tévedés, hogy csúsznak a kifizetések?

Az LMP-s Széll Bernadett arról érdeklődött, hogy emberi erőforrásnak tekinti-e a kormány valójában a megváltozott munkaképességűeket. Az elmúlt hónapokban az éves támogatási szerződések megkötése csak áprilisban történt meg, a kifizetések csúsznak, így mintegy 150 szervezet által 30 ezer embernek biztosított állása van veszélyben. Halász János államtitkár szerint a képviselő sok mindenben tévedett. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rehabilitációs rendszerét megújította a kormány, a kormányhivatalokon belül végzik majd ezt a feladatot. Átalakult a minősítés és a munkába való visszavezetés rendszere is.

Nincs kötelező bírságolás, van jó hír

Miért a pénzbehajtás lett a rendőrség legfőbb tevékenysége - érdeklődött a Jobbik politikusa, Volner János. 16 milliárd az az összeg, amit a rendőrségnek az objektív felelősség alapján be kell szednie. A testület ennek megpróbál eleget tenni, mindenhol rendőröket látni. A bűnözőket üldöző rendőrök most átmentek pénzbehajtónak. Olyan helyeken mérnek, ahol a sebességkorlátozásnak semmilyen értelme sincs, táblák mögül csapnak le. Más ügyekben a rendőrök nem intézkednek, mert a pénzbehajtással foglalkoznak. Kontrát Károly államtitkár kijelentette, nincs a rendőrségnek ilyen feladata. A közrendet kell biztosítania és a szabálytalakodókkal szemben kell fellépni. Jó hírként Kontrát Károly elmondta, nemzetközi elismerésben részesült Magyarország azért, mert az ötödik legbiztonságosabb ország az unióban. Volner viszont válaszában megjegyezte, az államtitkárnak is tisztában kell lennie a költségvetési számokkal. A gyakorlat az, hogy a rendőrök nem minden szabálytalankodóval szemben lépnek fel, a külföldi rendszámú autósokat elengedik, nem büntetik meg. Az államtitkár azt felelte, ez nincs így, és a befizetett bírság nem a rendőrséghez kerül.

Képviselő úr, szégyellje magát!

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte, hogy nem szégyelli-e magát a kormány. Mindez arra vonatkozott, hogy 2010 nyarán szolgálat közben, az M1-es autópályán, rendőrmotorja valószínűsíthetően rossz műszaki állapota miatt elhalálozott egy motoros rendőr, Telegdy Zsolt. A családnak járó kártérítés ügye másfél éve nem rendeződött. Kontrát Károly államtitkár szerint viszont a képviselőnek kellene szégyellnie magát, amiért ezt az ügyet felhozza. 2,8 millió forintot fizettek ki a családnak és az özvegy és az árvák is egymillió forint feletti kártérítést kaptak, valamint a biztosító is mintegy hárommillió forintot fizetett; összesen mintegy 11 millió forintot fizet az állam nem vagyoni kártérítésként.

Halász János: az egészségügyi bérrendezés megoldott

A fideszes Bene Ildikó arról érdeklődött, hogy lesz-e bérrendezés az egészségügyi ágazatban. Halász János államtitkár azt felelte, hogy a szakmai egyeztetés még év elején megkezdődött. Ezt külön az LMP-s Szabó Tímeának is mondom - jegyzete meg. Az orvosok, fogorvosok körében 15 milliárdot forintot osztanak szét, de szintén ekkora összeget szánnak az ápolók, mentőorvosok béremelésére.

Demjén Rózsi napszemügben a Parlamentben

A hvg.hu tudósítója most látta a zenész-énekes Demjén Rózsit - bőrkabátban és napszemüvegben - a közönségi karzatra felmenni.

Vegyen részt az együttműködésben!

Roma koordinációs bizottság bár többször összehívták, nem véleményezhetett - hívta fel a figyelmet Szabó Tímea, az LMP képviselője. Más társadalmi szervezetekkel sem egyeztettek. Ez a nemzeti együttműködés rendszere? - kérdezte az ellenzéki politikus. Halász János államtitkár közölte, büszkék a nemzeti együttműködés rendszerére. Most az emberre összpontosítanak, például a felsőoktatási törvényről rendszeresen konzultáltak az egyetemi vezetőkkel és a hallgatói szervezetekkel. A nemzeti konzultáció során pedig egymillióan válaszoltak, de a járások átalakításátról is három hétig lehetett javaslatokat tenni. Vegyen Ön is részt az együttműködésben! "Szeretnénk - válaszolta Szabó Tímea -, de amikor valamilyen meglátásunk van, Önök lesöprik azt az asztalról."

Az LMP-sek is Orbánt akarják

Miből lesz itt nyugdíjunk? - tette volna fel a következő kérdést Vágó Gábor. Karácsony Gergely pedig arról érdeklődött volna, hogy vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében, de mivel Orbán Viktor nincs jelen, mind a ketten ragaszkodtak ahhoz, hogy a kormányfő később maga adjon nekik választ.
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

"El lehet innen menni" – megint nekiment az amerikai elnök a demokrata képviselőnőknek

"El lehet innen menni" – megint nekiment az amerikai elnök a demokrata képviselőnőknek

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Mi lett volna, ha a Microsoft fejleszti ki az Androidot?

Mi lett volna, ha a Microsoft fejleszti ki az Androidot?

Új pénzküldő szolgáltatás indult, Magyarországon is működik

Új pénzküldő szolgáltatás indult, Magyarországon is működik

A Pentagont vallatják, biológiai fegyverként használták-e a kullancsokat

A Pentagont vallatják, biológiai fegyverként használták-e a kullancsokat