szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyújtott be vádiratot Kiskunmajsa korábbi polgármestere, Terbe Zoltán ellen.

A vádlott hivatalos személyként, polgármesterként a vonatkozó jogszabályokban meghatározott kötelességét megszegte, hivatali helyzetével visszaélt és azért, hogy a tulajdonában lévő gazdasági társaság jogtalan előnyhöz - hitelhez - jusson a közgyűlés döntési jogosultságát kikerülve közreműködött egy ingatlan elidegenítésében - áll a Kecskeméti Törvényszékhez benyújtott vádiratban.

A korábbi polgármester által vezetett képviselő-testület 2006-ban arról döntött, hogy Kiskunmajsán az ipari park területén lévő csaknem 7 ezer négyzetméteres területet egy fóti székhelyű gazdasági társaság részére értékesíti. A testület az adásvételi szerződés megkötésével a polgármestert bízta meg.

A 2007-ben megkötött szerződés szerint a vevő biomassza üzemet akart létesíteni az ipari parkban, de ha nem sikerül a beruházást létrehozni, akkor 2009. január 31-ig visszavásárlási jog illette meg az önkormányzatot.

A fóti cég ügyvezetője később jelezte a polgármesternek - aki a vádirat szerint üzleti partnere is volt -, hogy az ingatlanra nincs szüksége, azt nem kívánja hasznosítani.

Az ingatlant azonban nem vásárolta vissza az önkormányzat, hanem a polgármester vevőt keresett rá, s ez végül sikerült is neki. Az új vevő – aki az ügyészség szerint nem is látta az ingatlant – 500 ezer forintért jutott a  területhez, majd engedélyt adott ahhoz, hogy a polgármester gazdasági társaságának 11 millió forintos hitelkérelméhez az ingatlant jelzálogjoggal terheljék meg.

A vádlott ezzel az önkormányzatnak 1 millió 75 ezer forint vagyoni hátrányt is okozott, mert az önkormányzat nem áll jogviszonyban az ingatlant megszerző gazdasági társasággal, valamint az ingatlan jelzálogjoggal való megterhelése miatt a vagyoni igény érvényesítése lehetetlenné vált.

A vádban jelzett időszakban, 2006-tól 2010-ig Terbe Zoltán volt Kiskunmajsa polgármestere a Fidesz-KDNP és az MDF támogatásával. A pártok azonban a 2010-es választáson már nem támogatták korábbi jelöltjüket, aki elvesztette a polgármester-választást, de egy civil szervezet képviselőjeként jelenleg is tagja az önkormányzatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő