szerző:
hvg.hu

Tucatnyi javaslatot tárgyalnak a képviselők a háromnapos üléshéten, így többek között fél nap alatt lezavarják az új adókról szóló törvényjavaslatok vitáját.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Elképesztő a válasza!

Bana Tibor (Jobbik) azt tudakolta, hogy meddig folytatja a kormány a megszorító politikáját. A második Orbán-kormány az elhibázott döntések következményeit az emberekkel kívánja megfizettetni. A kormány újabb sarcot vetett ki, olyat, amely megfelel az IMF és az EU elvárásainak. A terheket ismét az állampolgárok fizetik majd meg, mint jelezte a Telenor, hogy az emberekre hárítja a rájuk kivetett adók terheit. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány képes tartani az adósság csökkentését, le tud zárni egy nehéz pénzügyi stabilizációs időszakot, most már a növekedés kérdéseivel foglalkozhat a kormány. A jövedelemadók aránya 20 százalékra csökkent 25 százalékról. Ez azt jelzi, hogy a dolgozóknál marad több forrás. A forgalmi típusú adóknál pedig növekedés tapasztalható. Elfogadhatatlan a válasza, elképesztő - felelte Bana Tibor. Az adószakértők is egyértelműen úgy vélik, hogy az adót a cégek ráterhelik a fogyasztókra. Nem fogják átvállalni a terheket, egy újabb sarcról van szó - hangsúlyozta a jobbikos politikus.

Illés Zoltán cinikus lenne, de nem az

Kinek szabad kezelnie a veszélyes hulladékokat a Duna közvetlen közelében büntetlenül? - tette fel a következő kérdést az LMP képviselője, Szilágyi László. Erre minden európai országban azt mondanák, senkinek, Magyarországon azonban ez nem így működik. Azt várjuk hónapok óta, hogy elinduljon egy új engedélyeztetési eljárás, ugyanakkor nem ez történik. Illés Zoltán államtitkár szerint ha cinikus ember lenne, köszönetet kellene mondania, hogy beszélhet az ügyről. Ami a kérdést illeti, pontatlanul beszél róla. Egyébként veszélyes hulladékot sem odahordani, sem kezelni nem lehet a Duna közelében. Ön nem erről beszél, hanem arról, hogy vörösiszap odahordására hogy kaphatott egy cég engedélyt. Önnek igaza van! Amikor kirúgtam a felelőst, Önök ágáltak ellene. Az engedélyt vissza lehetne vonni, de a bíróság visszaadná nekik. Ezen a helyen nem lehetne ott, el kellene szállítani, de erre nincs 30 milliárd forint.

Aki nem felel meg, miért pályázhat?

Az emberi erőforrások miniszterétől Bús Balázs fideszes képviselő, Óbuda polgármestere azt kérdezte, hogy lehet-e egyszerűsíteni a pályázati eljárás lefolytatását a törvényi feltételeknek nem megfelelő pályázókkal szemben? Az általános igazgatói helyekre olyan is akadt, aki nem felelt meg a feltételeknek. Miért kell ennek ellenére a pályázatot lebonyolítani? Hoffmann Rózsa államtitkár szerint a képviselő a köznevelési terület egyik legfontosabb kérdését feszegeti. Ez korábban nem merült fel, holott jogos a kérdés. A jogszabály eddig erre nem adott lehetőséget, de ígérem, megvizsgáljuk a lehetőséget - ígérte az államtitkár.

Kontrát: törvény előtti egyenlőség van

A jobbikos Rubi Gergely azt vetette fel, hogy gyanúsítás történt keleten. Egy debreceni céggel kapcsolatban tett feljelentések összefüggésbe hozhatóak-e az NNI által végzett nyomozással, és ez az eljárás kiterjed-e annak megvizsgálására, hogy a cég közbeszerzési eljárás nélkül miként jutott állami pénzekhez. Kontrát Károly államtitkár azt felelte, hogy Magyarországon törvény előtti egyenlőség van, aki megsérti a törvényeket, annak számolnia kell a következményekkel. Mivel a kérdés a konkrét ügyet nem jelölte meg, így az államtitkár leszögezte: anélkül nem tud pontos választ adni. A képviselő kitért arra, hogy korábban tett feljelentést, amit elmismásolt az ügyészség, lévén egy fideszes politikus érintettségéről van szó, így nem biztos, hogy ebben az ügyben nem ugyanaz fog-e történni.

Ez a válasz nem volt nyerő

Kihez jó Erzsébet? - tette fel a kérdést a szocialista Nemény András és Pál Béla. Több mint kínos az, amit állami üdültetés címén terveznek idén az Erzsébet-utalvány révén. A papíron százezer forintba kerülő üdültetési összegből ugyanis hetvenezer eltűnik valaki zsebében. Amikor a nyaraltatás feltételeiről érdeklődtünk, nem kaptunk válaszoknak - ecsetelték. Miért kerül kétszer annyiba az állami nyaralás? Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte, a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítása most zajlik. Kihez jó Erzsébet? Azokhoz, akik ezzel az utalvánnyal fizetni tudnak. Több tízezer család jut kedvezményes üdüléshez, ha van ezzel valami probléma, juttassa el a minisztériumhoz. Pál Béla viszont válaszában azt mondta, ez a válasz nem volt nyerő. Mivel szó nem volt arról, hogy miből adódik a piaci ár és az állami ár közötti különbség, mitől drágább az utóbbi?

További fellépés a családon belüli erőszak ellen

Talabér Márta (Fidesz) a családon belüli erőszakkal kapcsolatos teendőkre hívta fel a figyelmet. Az áldozatok döntő többségükben nők és gyermekek, a nyilvánosság segít nekik abban, hogy merjenek segítséget kérni, ezt mutatja az egyre több, hivatalosan is meginduló eljárások száma. Mit kíván tenni a kormány a családon belüli erőszak megelőzéséért? Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszában leszögezte, nincs vita abban, hogy szorgalmazni kell a hatékonyabb fellépést ezen a területen. Több frakció és civil szervezet révén a családon belüli erőszak önálló tényállás lett a Büntető törvénykönyvben.

Konkrét javaslatokat kért a minisztérium

Miért nem a valódi integrációt segíti a kormány - kérdezte Szabó Tímea, az LMP frakcióvezető-helyettese az emberi erőforrások miniszterétől. A tárca államtitkára, Soltész Miklós konkrét programjavaslatokat kért. Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy nem kapott választ a kérdéseire. Vannak konkrét programjaik, így a telepprogram. Fontos az oktatás és a képzés, de akkor miért nem szerepel ez a fontos teendők között. Az államtitkár megjegyezte, óvodai és iskolai programok is vannak, amelyek a fejlesztést szolgálják. A programok egységesen fontosak a nagy szegénységben élők megsegítésére.

Őszinteséget vár földügyekben a Jobbik

A magyar földről őszintén címmel tett fel kérdést Magyar Zoltán (Jobbik). Beszéljenek végre őszintén a földek ügyében. A külföldiek földszerzéseknek még mindig nem szabtak gátat. Eddig csak ígéretekkel, haveroknak való földosztással és a jogszabályi változtatások halogatásával találkoztunk - közölte a képviselő megjegyezve, hogy a földek negyven százalékát a narancsbárók köréhez tartozó egy százalék kapta. Budai Gyula államtitkár azt mondta, az idő rövidsége miatt csak felsorolja mi mindent tettek ezen a területen.

Képviselő úr, Ön a politikai haszonleső!

Kik a politikai haszonlesők, miniszter úr? - tette fel a kérdést az MSZP-s Gőgös Zoltán elsőként az azonnali kérdések sorában. Mindenki az, aki kritizálja az állami földbérletek ügyét? - intézte a kérdést Budai Gyulához, megjegyezve, hogy akkor ezek szerint a Battyány Professzorok Köre tagjai is politikai haszonlesők. Az államtitkár válaszát azzal kezdte, hogy a kérdést meg kell fordítani. Ön a politikai haszonleső és azok, akik a vidéki gazdák földéhségét kihasználják! Önök korábban több ezer hektár állami földet játszottak ki - folytatta Budai Gyula. Gőgös Zoltán azt hozta fel, hogy az ő érintettsége, ha van olyan, akkor az, hogy tíz család kisemmizését akadályozta meg.

Ön lemaradásban van a statisztikai adatokkal!

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt kérdezte az emberi erőforrás minisztertől, hogy mikor állhat meg a népesedési mélyrepülés. Matolcsy György baby boom programja adós marad a megoldási javaslattal. Helyes a megállapítás, hogy az alacsony keresetek és a munkanélküliség nem kedvez a gyermekvállalásnak, mégsem tesz a kormány semmit. A tervek szemben állnak a cselekvéssel - hangsúlyozta a képviselő. Halász János államtitkár szerint Z. Kárpát Dániel lemaradásban van a statisztikák terén, kilenc hónapja négyezerrel emelkedett a születésszám, a fiatalok gyermekvállalási kedve növekedett. A helyzet még nem nevezhető baby boomnak, de valami elmozdult. A családbarát kormányintézkedések igenis hozzájárultak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez. Az elkövetkező időszakban például több ezer bölcsődei férdőhelyet hozunk létre - jelezte az államtitkár a jövőbeli terveket.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Osztrák cég gazdagszik a Hungaroring állami milliárdjain

Osztrák cég gazdagszik a Hungaroring állami milliárdjain

Ha kamasz gyereke van, ezt nem árt tudni a mentális betegségekről

Ha kamasz gyereke van, ezt nem árt tudni a mentális betegségekről

Egy lépésben 20%-kal javíthat az akkumulátorokon a Bosch

Egy lépésben 20%-kal javíthat az akkumulátorokon a Bosch

Félpályás útlezárásokkal tüntetnek a Suzuki-gyárnál

Félpályás útlezárásokkal tüntetnek a Suzuki-gyárnál

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Több mint százezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten

Több mint százezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten