szerző:
Faigl Zoltán
Tetszett a cikk?

A helyi rádiók frekvenciáival való trükközésre ad lehetőséget a médiatörvény múlt hét csütörtökön elfogadott módosítása, melynek során megnyílt a törvényes út, hogy kisebb, fideszes kötődésű „médiabirodalom” épüljön az északkelet-magyarországi régióban, ezt pedig ki is használják az önkormányzatok és pártközeli cégek.

Tavaly szeptemberben a Médiatanács pályázatot írt ki a Dió Rádió által használt gyöngyösi és hatvani helyi rádiós frekvenciákra. A 16 éve működő rádió mindkét frekvenciára pályázott csakúgy, mint a Mátra Centrum Kft., amely a két beadványon kívül három város, Miskolc, Ózd és Kazincbarcika frekvenciáit már korábban elnyerte.

A Kékestető sípályáit is üzemeltető cég ügyvezetője korábban Kobzi Tamás, Pálosvörösmart alpolgármestere volt, aki a választások után, 2011-ben Dobróka Tamás kezébe adta az irányítást. Ő Dobróka Lászlónak, a község független polgármesterének fia. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt a megyei és települési önkormányzatok polgármesterének, alpolgármesterének közeli hozzátartozója vagy annak cége semmilyen esetben sem üzemeltethetett médiaszolgáltatót, a módosítást követően azonban már csak akkor nem lehet jogosult erre, ha az adott médiaszolgáltatás vételkörzete az érintett önkormányzat területét legalább húsz százalékban lefedi.

Baráti segítség

A Dió Rádió munkatársa azt állítja, szinte a zsebükben tudhatta a további működésükhöz biztosított frekvenciaengedélyt, mivel állításuk szerint a harmadik pályázó, a Rádió 1 egri érdekeltségének jóval kevesebb médiaszolgáltatási díj szerepelt az ajánlatában, mint a Dió Rádióé, a Mátra Centrum Kft. pályázata pedig összeférhetetlenség miatt érvénytelen lett volna. A rádió szerint ez az összeférhetetlenség a miskolci, ózdi, kazincbarcikai esetben is fennállt.

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója a 2010-es választások előtt kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft-nek. A valóság az, hogy Bíró Márk sem a Mátra Centrum Kft-nek, sem másnak nem ígért sem kampánytámogatásért, sem semmilyen más előnyért cserébe.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Bíró Márk érintett a frekvenciapályázatok ügyében, illetve, hogy ezért Szabó Csabát kérte meg a médiatörvény módosító indítványának benyújtására. A valóság az, hogy Bíró Márk a frekvenciapályázatok ügyében semmilyen módon nem érintett, Szabó Csabát pedig nem kérte meg semmilyen módosító indítvány benyújtására.

A 2010-es médiatörvény módosítását az indoklás szerint az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait. A törvényt elfogadta ugyan a parlament, de Áder János egyelőre nem írta alá - azzal indokolta, hogy L. Simon László az utolsó pillanatban is módosított rajta. A parlament - mint azt Rogán Antal frakcióvezető a közrádióban elmondta - változatlan formában ismét elfogadja majd azt. A törvény - bár látszólag szigorítja az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályokat - bizonyos hivatkozási pontok révén éppen feloldotta azt. A Mátra Centrum Kft. ekkor már Eger és Heves frekvenciáit is birtokolta, ezeket – a Dió Rádió szerint utólag – a módosítás múlt hét csütörtöki elfogadásával tettek törvényessé a honatyák.

Az egyik szólhat, a másik elhallgat
©

Az egyik, polgármesterhez közel álló forrásunk szerint Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója jó kapcsolatot ápol a pálosvörösmarti vezetéssel és a 2010-es választások előtt a kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft.-nek. Úgy tudjuk, Bíró a térségben kormányközeli médialánc kialakítását szorgalmazza, ugyanis a médiát tartja felelősnek korábbi veresége miatt, ezért a következő választásokra ezzel biztosítaná kampányát. Erre engednek következtetni az észak-magyarországi városvezetők és parlamenti képviselők közötti összefüggések is.

A passzus módosítását először Szabó Csaba, Nógrád megyei fideszes képviselő és Hollókő polgármestere nyújtotta be. Ezt később visszavonták, a parlament Menczer Erzsébet javaslatait fogadta el, melyben ugyancsak szerepelt a városvezetők közeli hozzátartozóira vonatkozó szabály. Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint mivel Bíró Márknak nem volt lehetősége benyújtani a módosítót, mert érintett az ügyben, Szabó Csabát kérte meg erre. Jól látható az is, hogy a települések, melyek frekvenciáit birtokolja vagy megpályázta a Mátra Centrum, éppen abban a térségben - Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében - vannak, melyek Bíró Márk regionális igazgató fennhatósága alá esnek.

Tudták, mit tesznek?

Polyák Gábor médiajogász úgy véli, céltudatosan módosították a törvényt. Ahogy fogalmazott, „aki a módosító indítványba beleírta az erre vonatkozó passzust, pontosan tudta, hogy mihez nyúljon”. Mivel Pálosvörösmart az említett települések frekvenciájának köréből már kiesik, a község vezetőinek hozzátartozói - a korábbi gyakorlattal ellentétben - törvényesen működtethetnek ilyen szolgáltatókat.

Karácsony Gergely LMP-s képviselő a módosítókról a szavazást követően azt mondta: a Klubrádió ellehetetlenítésére a Médiatanácstól jöhetett a javaslat, legalábbis erre utal, hogy Menczer Erzsébet fideszes képviselő nem tudott a bizottsági ülésen egy kérdésre válaszolni, és "a Médiatanács embere tolta oda papíron a választ. A bírósági döntéseket meghekkelve hoznak döntéseket" – tette hozzá az ellenzéki politikus. A Dió Rádió szerint a módosításba azért került bele az új szövegrész, hogy a Mátra Centrumot jogellenesen előnyhöz juttassák.

A cégnyilvántartás adatai alapján a Mátra Centrum tevékenységi körében egyébként nem szerepel a médiaszolgáltatás, valamint kiolvasható, hogy a vállalat a 2010-es évet 15 millió 383 ezer forintos veszteséggel zárta. Arra a kérdésre, hogy az adatok alapján hogyan birtokolhat frekvenciákat – és pályázhat újabbakra – a cég, nem kaptunk választ, ugyanis Dobróka Tamás, a Mátra Centrum Kft. ügyvezető igazgatója többszöri megkeresésünkre sem reagált. A korábbi ügyvezető, Kobzi Tamás annyit közölt, már nem áll jogviszonyban a kft.-vel, ezért az ügyben nem tud nyilatkozni.

A Dió Rádió úgy véli, hogy a módosítás azt a célt szolgálja, hogy egy folyamatban lévő pályázatban megszüntesse a győztesnek szánt pályázó beadványának érvénytelenségét. A rádió októberben benyújtott pályázatáról az általuk említett határidők alapján a Médiatanácsnak decemberben kellett volna eredményt hirdetnie, eddig azonban mindössze annyi történt, hogy a Dió Rádió pályázatait alakilag érvényesnek nyilvánították és befogadták.

A Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) a cikkre reagálva arról tájékoztatott, hogy „a mostani törvénymódosítás csak pontosítana a szabályokon, érdemi változás a cikkben említett pályázati eljárások tekintetében sem történne. A médiatörvény összeférhetetlenséget szabályozó 43. paragrafusának érdemi változtatására ugyanis még 2011. augusztus 3-án került sor.” Úgy vélik, hogy ez a módosítás a Dió rádió pályázatai beadásakor már régen hatályban volt, ezért fogalmilag kizártnak tartják, hogy a törvényt most azért módosítanák, hogy e frekvenciák sorsát befolyásolni lehessen.

A Médiatanács június 6-ai ülésén megállapította, hogy Hatvan 87,9 MHz és Gyöngyös 101, 7 MHz rádiós frekvenciákra kiírt pályázati eljárásokban a Mátra Centrum Kft. a hiánypótlásra való felhívás után is alakilag érvénytelen pályázatokat nyújtott be, ezért az említett frekvenciák esetében a Médiatanács megtagadta a Mátra Centrum kft. pályázati nyilvántartásba vételét.

Cikkünk megjelenése után négy hónappal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hvg.hu-t közleményben tájékoztatta arról, hogy a Médiatanács döntése értelmében a megpályázott frekvenciákat a Dió Rádió nyerte. Az NMHH levelében azt írta: „a Médiatanács 2012. október 3-i ülésén döntött a Gyöngyös 101,7 MHz-es és a Hatvan 87,9 MHz-es rádiós frekvenciákra kiírt pályázatokról. A tanács mindkét jogosultságon a korábban is ott sugárzó Diórádió Gyöngyös Kft-t nyilvánította nyertessé.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Koltay szerint lesz még Ab-döntés a médiatörvényről

Az újságírói forrásvédelem tekintetében kifogásolhatatlanná válik a médiaszabályozás az Alkotmánybíróság (Ab) határozata nyomán, a terület más kérdéseivel azonban még minden bizonnyal foglalkozni fog az Ab - vélekedett Koltay András és Polyák Gábor médiajogász egy az ELTE jogi karán rendezett vitafórumon.

MTI Itthon

Ezért küldte vissza a médiatörvényt Áder a Háznak

Az államfő azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását - derül ki Áder János megfontolásra visszaküldő leveléből, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

MTI Itthon

Még így sem jó a médiatörvény a lapkiadók szerint

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) üdvözli a médiaszabályozás módosítását az újságírói forrásvédelemmel kapcsolatban, de továbbra sem ért egyet azzal, hogy a nyomtatott és az online sajtó a médiatörvény hatálya alá tartozik.

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

Ha iPhone-ja van, tárhelyben még jobban áll, mint az androidosok, de már nem sokáig

Ha iPhone-ja van, tárhelyben még jobban áll, mint az androidosok, de már nem sokáig