szerző:
MTI

Szűkítené a Kúria előtti felülvizsgálati eljárás lehetőségét a közigazgatási és igazságügyi miniszter törvénymódosító javaslata, amely vagyonjogi perekben emelné az értékhatár összegét, valamint egyes közigazgatási és munkaügyi perekben is értékhatárt vezetne be - az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak tartották az előterjesztést.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a testület ülésén azt mondta: az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat a vagyonjogi ügyekben egy millió forintról három millió forintra emelné az értékhatárt, ez alatt nem lenne helye felülvizsgálatnak a Kúria előtt.

Az államtitkár szerint az értékhatár emelésének célja, hogy a Kúria elé csak a jelentősebb értékű perek kerüljenek, és ez a statisztikai adatok alapján 23 százalékkal fogja csökkenteni a vagyonjogi ügyekben előterjesztett felülvizsgálati kérelmek számát.

Közölte: a közigazgatási ügyek esetében egy millió forintos értékhatárt vezetnek be az adóhatóságnál fennálló fizetési kötelezettséget megállapító, bírságot kiszabó és a kisajátítási ügyekben. Emellett értékhatárt vezetnek be egyes munkaügyi perek esetében is, ebben a körben nem lesz helye felülvizsgálatnak, ha a vitatott érték a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér, minimálbér ötszörösét nem haladja meg. Répássy Róbert azt mondta, a Kúria előtti felülvizsgálati eljárás lehetőségeinek szűkítésével a bírósági szervezetek is egyetértenek.

A vitában a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szükségesnek tartotta a Kúria tehermentesítését, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó hírnév megsértése miatti perekben a három millió forintos értékhatár bevezetése az ügyek 99 százalékánál kizárja a felülvizsgálati eljárás lehetőségét. Ezért az javasolta, hogy a személyhez fűződő jogok megsértését vegyék ki az értékhatár hatálya alól. Az MSZP-s Varga László szociális szempontokat is felvetve azt kérdezte, valóban indokolja-e a Kúria túlterheltsége az értékhatár növekedését.

A fideszes Varga István úgy vélte: többet kell tárgyalni a Kúrián, nem pedig az a megoldás, hogy az állampolgárok jogait korlátozzák. Az értékhatár emelést radikálisnak tartotta, szerinte három millió forintnál kisebb, köztes megoldás kellene találni. Az MSZP-s Bárándy Gergely a mai gazdasági helyzetben ugyancsak meggondolandónak tartotta az értékhatár növelését.    

Répássy Róbert ugyanakkor úgy vélte, az alkotmányjogi panasz bevezetésével meglehetősen sok jogorvoslati fórum áll rendelkezésére. Úgy fogalmazott: Magyarország ilyen tekintetben egy "szuperjogállam", hiszen a jogkereső polgárok legalább három jogorvoslattal, büntetőügyben pedig négy jogorvoslattal élhetnek, amit "pergazdaságossági" okokból érdemes felülvizsgálni. Az államtitkár szerint az értékhatár emelése nem okoz olyan jogsérelmet, amire a képviselők utaltak. A személyiségi jogi perekkel kapcsolatban úgy vélte: az is fontos szempont, hogy ne húzódjanak sokáig az ilyen eljárások. A javaslatot végül 18 igen, 5 nem 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem vette észre az idős sofőr a motorost – halálos baleset lett belőle

Nem vette észre az idős sofőr a motorost – halálos baleset lett belőle

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Minden dolgozót evakuáltak egy kecskeméti baromfifeldolgozó üzemből

Minden dolgozót evakuáltak egy kecskeméti baromfifeldolgozó üzemből

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Megijedt a Fidesz, hogy a többség nem azt gondolja, amit a párt

Megijedt a Fidesz, hogy a többség nem azt gondolja, amit a párt

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés