szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László házelnök kedden Czestochowában felavatta a magyar nemzet által Lengyelországnak ajándékozott díszkutat, amely a két nemzet barátságát jelképezi - tájékoztatott Molnár Imre, a varsói magyar nagykövetség tanácsosa.

A házelnök a magyar alapítású pálos kolostorhoz és a Szűz Mária-kegyhelyhez tartó magyar nemzeti zarándoklaton vett részt, amelynek fővédnökségét is vállalta.

Hétszáz magyar érkezett Czestochowába a Fekete Madonna Zarándokvonattal, amelynek lelki vezetője Székely János, Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke és Bátor Botond pálos tartományfőnök. A zarándoklatot először 1939-ben szervezték meg, majd tavaly felújították.

Kövér László avató beszédében hangsúlyozta, hogy Európának jelenleg leginkább lelki megújulásra van szüksége, mert a gazdasági és a morális válság a keresztény alapelvek és az identitás feladásából fakad. Az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva arra is kitért, hogy a demokrácia olyan eszköz, amellyel megfelelően kell bánni, megakadályozandó a keresztény és vele együtt az európai civilizáció széthullását. 

A magyar zarándokok a pálos rend elöljáróival és több lengyel parlamenti képviselővel közösen magyar-lengyel szentmisén, majd közös keresztútjáráson vettek részt.

A program szerint a minden este 9-kor megtartott, Jasna Góra-i kiáltásként ismert imádság kedden magyar nyelven is elhangzik, utána közös virrasztást terveznek. A zarándokvonat szerdán Wadowicébe, II. János Pál, a lengyel pápa szülővárosába indul, majd Krakkóban és Kassán is megáll. A zarándoklatot várhatóan évente megismétlik.

A Czestochowában felavatott, a lengyel-magyar barátság forrásának nevezett, csaknem három méter magas márvány díszkút Markolt Zsolt György szobrászművész alkotása, és Boldog Özsébet, az egyetlen magyar eredetű férfi szerzetesrend, a pálos rend alapítóját ábrázolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!