szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feltehetően párizsi sertésszelet okozta a szalmonellafertőzést Csongrád megyében. A konyhát, ahol készítették, nem zárták be, de elrendelték a szigorított fertőtlenítését és a beszállított nyersanyagok nyomon követését - közölték a megyei kormányhivataltól kedden. A fertőzés miatt a múlt hét eleje óta csaknem húsz iskolás és bölcsődés gyerek betegedett meg.

A kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megyei hatósága egy múlt pénteki szülői bejelentés alapján vizsgálta azt a domaszéki konyhát, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak. A bejelentés szerint a szegedi Madách Imre Általános Iskola helyi nyelvi táborában részt vevő gyerekek közül többen megbetegedtek, és hasonló tüneteik voltak: magas láz, hányás, hasmenés. A megbetegedések száma a következő napokban nőtt azok között a gyerekek között, akik a táborban voltak.

A szakemberek a bejelentés napján mind a táborban, mind az ételt szállító domaszéki konyhán ellenőrzést tartottak. A laborvizsgálatok során hat gyerek esetében mutatták ki a szalmonellafertőzést.

Hasonló tüneteket észleltek egy magánbölcsődében is hétfő délelőtt, a vezető elmondása szerint hozzájuk is "A nagyi kifőzdéje" szállította az ételt. Ott nyolc gyermeket érint a megbetegedés, a vizsgálat itt még tart.

A hivatalok illetékes munkatársai hétfő délelőtt a domaszéki főzőkonyhán közös ellenőrzést tartottak. A szakemberek nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták. A dolgozók pedig érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek.     

A múlt heti étlapok áttekintése után a szakemberek elrendelték az egységben található sertéshús és tojás nyomon követési vizsgálatát, továbbá az azok származását igazoló dokumentumok vizsgálatát, mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertésszelet lehetett. Az akkor felhasznált alapanyagból a vizsgálatkor már nem tudtak mintát venni, ezért rendelték el a nyomon követést. Ez azt jelenti, hogy a húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani. Ezenkívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt.     

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája fertőzőosztályának főorvosa kedden azt jelentette a szegedi népegészségügyi intézetnek, hogy múlt szerda óta hét gyermeket vettek fel szalmonellás tünetekkel: a két táborozó iskolás, egy bölcsődés és négy másik gyerek esetében még tájékozódnak a fertőzés okairól. A hat gyermeken kívül, akinek a vizsgálati eredményei a szalmonellafertőzésre pozitívak voltak, 13 gyermeknek volt klinikai tünetei. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!