szerző:
Zubor Zalán
Tetszett a cikk?

Első fokon elítélte a bíróság a West Balkán-ügy gyanúsítottjait. A tragédiával végződő rendezvény szervezői két év nyolc hónap letöltendő büntetést kaptak és évekre eltiltották őket korábbi foglalkozásuktól.

Két év nyolc hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a West Balkán-ügy négy gyanúsítottját. A 2011. január 15-én tragédiába torkolló rendezvény szervezőit, K. Tamást, az este biztonsági felelősét, R. Istvánt, illetve a West Balkán tulajdonosát, Sz. Győzőt foglalkozás körében elkövetett halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés miatt ítélték el. Az esemény másik szervezőjét, Cs. Józsefet ugyanebben a vádpontban, valamint magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták. A börtönbüntetés mellett a bíróság mind a négy vádlottat két évre eltiltotta a rendezvényszervezői és vagyonőri pályától.

Tavaly januárban három fiatal lány halt meg az azóta bezárt Nyugati téri szórakozóhelyen, amikor a vendégek között pánik tört ki, és a menekülő tömeg sokakat megtaposott vagy a falakhoz, korlátokhoz nyomott. A klubban meghirdetett, Noise Night Life nevű zenei rendezvény, amelyen K. Tamás is fellépett, rendkívül sok fiatalt vonzott, a tragikus estén közel háromezer embert engedtek be a helyszínre, tekintet nélkül arra, hogy képesek lesznek-e ekkora tömeget evakuálni az épületből. Az emeletek között csupán egy lépcsőn lehetett közlekedni, ahol hatalmas tömeg torlódott fel. Amikor a vendégek körében pánik tört ki, az áldozatok pedig a lépcsőn elestek és a tömeg nyomásától megfulladtak.

Rosszul volt megépítve, nem volt biztosítva

A bírósági vizsgálat megállapította: a West Balkán épülete baleset- és tűzvédelmi szempontból nem volt alkalmas egy ilyen rendezvény megtartására. Az emeletek között csak egy szűk lépcsőházban lehetett közlekedni és az egyik kijelölt vészkijárat a ruhatáron keresztül volt csak megközelíthető, így a leadott kabátok eltakarták.

A szervezők elmulasztották megtenni a szükséges biztonsági lépéseket, így nem készült például kiürítési terv. A bírónő többször idézett egy, a két főszervező által tartott „bejárást”, ahol megvizsgálták a helyszínt és kijelölték a ruhatár, a DJ-pultok és más berendezések helyét, de az akadálymentesítéssel nem törődtek.

A vádlottak egyike sem vállalta a felelősséget
©

A West Balkán működésében egyéb szabálytalanságok is akadtak a tragédia idején. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük, az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig az önkormányzat engedélyét kellett volna kérniük, amelyet szintén elmulasztottak. Januárban a szórakozóhelynek már működési engedélye sem volt, bár egy hiba folytán nyilvántartásba vétele megtörtént. Eszerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthattak volna csak rendezvényeket.

Mégsem volt drog?

A bíróság által kért orvosi vizsgálat megállapította, a három elhunyt lány halálát fulladás okozta, amikor a tömegben többen elestek, maguk alá temetve őket. Testükön több külső sérülést, főleg zúzódásokat találtak, amiket a korlátok és a lépcsők okozhattak. A vizsgálat nem talált szándékosságra utaló sérüléseket, ellentétben a korábbi, késeléssel kapcsolatos pletykákkal. A bírónő közölte: nem találtak arra utaló jeleket, hogy az áldozatok halálához alkohol- vagy drogfogyasztás ia hozzájárulhatott, vagyis a tragédiát egyedül a tömegkatasztrófa okozta.

(Korábban Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt: az egyik áldozat szervezetében kábítószert találtak, amely "meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt". Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya ekkor megerősítette, hogy az egyik lány szervezetében amfetaminszármazékot találtak. Később az egyik áldozat édesapja azt nyilatkozta, a boncolási jegyzőkönyv cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a lányok kábítószert fogyasztottak volna. Pintér Sándort ezután bocsánatkérésre szólították fel, de ez azóta sem történt meg.)

Amatőr biztonsági őrök

A bíróság megállapította a rendezvényt biztosító őrökért felelős R. István felelősségét is, aki a szerződésben foglaltakkal ellentétben nem hivatásos vagyonőröket szervezett, hanem „széles ismerősi köréből” hozott biztonsági képzettséggel nem rendelkező embereket „alkalmi munkára”. R. István nem biztosította a biztonságiak közötti kommunikációt, a tíz őrből csak háromnál volt működő rádiótelefon, emellett az előírásokat megszegve nem szervezett a rendezvényre orvost (bár a vizsgálat megállapította: az áldozatokon valószínűleg az elsősegély sem segített volna).

K. Tamás felelőssége az ítélet szerint elsősorban abban állt, hogy az ő utasítására nyitották ki egy óra késéssel a kapukat, ami hozzájárult a tömeg összetorlódásához. Szintén ő felelt a vendégek beengedéséért, összesen négyezer karszalagot adott át a beengedőknek. A tárgyaláson a vádlottak elmondták: K. Tamás és Cs. József szervezők korábban riválisok voltak, az ő versengésüket hivatott csillapítani a közösen szervezett rendezvény. Mind kiderült, Cs. Józsefnek nem volt engedélye alkoholárusításra, ezért egy harmadik személy nevében írta alá a bérleti szerződést, ezzel a magánokirat-hamisítás vétségét is elkövette.

Nem vállalták a felelősséget

A bírónő elmondásából kiderült: a tárgyaláson a vádlottak egyike sem vállalta a felelősséget a tragédiáért. A szórakozóhely tulajdonosa, Sz. Győző szerint csak bérbe adta a helyszínt, a szervezésben nem vett részt és azt állította, nem tudta, hogy K. Tamás készül bulit szervezni a West Balkánban. Elmondása szerint ha tudott volna erről, nem egyezett volna bele a klub bérbe adásába, mivel K. Tamás rendezvényei korábban is „problémásnak” számítottak. A többi vádlott vallomásaiból azonban kiderült, hogy a tulajdonos is aktív részt vállalt az esemény szervezésében. K. Tamás vallomásában azt mondta, csak a rendezvény zenei részéért felelt DJ-ként és szervezőként, Cs. József pedig állította, csak a vendéglátást biztosította. A két szervező gyakorlatilag egymásra tett terhelő vallomást. A tárgyaláson tanúkét szólalt meg K. Tamás testvére is, aki bevallotta, ő és néhány barátja is osztogatott karszalagokat, így az ő esetében is felmerülhet a foglalkozási szabályszegés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

West Balkán-tragédia: egymásra mutogatnak a vádlottak

Nem vállalják a vádlottak a szervezői felelősséget az egy évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amely három halálos áldozatot követelt a West Balkánban - derült ki az eset nyomán indított büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden.

MTI Bűnügy

West Balkán-ügy: felmentést kértek a védők

Felmentést kértek a védők a West Balkánban történt diszkótragédia perének csütörtöki tárgyalásán a Pesti Központi Kerület Bíróságon. A Nyugati téri szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel pánik tört ki, és a tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

MTI/hvg.hu Itthon

West Balkán: két év, nyolc hónapot kaptak a vádlottak

Két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a West Balkánban másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia négy vádlottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában