szerző:
Zubor Zalán

Első fokon elítélte a bíróság a West Balkán-ügy gyanúsítottjait. A tragédiával végződő rendezvény szervezői két év nyolc hónap letöltendő büntetést kaptak és évekre eltiltották őket korábbi foglalkozásuktól.

Két év nyolc hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a West Balkán-ügy négy gyanúsítottját. A 2011. január 15-én tragédiába torkolló rendezvény szervezőit, K. Tamást, az este biztonsági felelősét, R. Istvánt, illetve a West Balkán tulajdonosát, Sz. Győzőt foglalkozás körében elkövetett halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés miatt ítélték el. Az esemény másik szervezőjét, Cs. Józsefet ugyanebben a vádpontban, valamint magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták. A börtönbüntetés mellett a bíróság mind a négy vádlottat két évre eltiltotta a rendezvényszervezői és vagyonőri pályától.

Tavaly januárban három fiatal lány halt meg az azóta bezárt Nyugati téri szórakozóhelyen, amikor a vendégek között pánik tört ki, és a menekülő tömeg sokakat megtaposott vagy a falakhoz, korlátokhoz nyomott. A klubban meghirdetett, Noise Night Life nevű zenei rendezvény, amelyen K. Tamás is fellépett, rendkívül sok fiatalt vonzott, a tragikus estén közel háromezer embert engedtek be a helyszínre, tekintet nélkül arra, hogy képesek lesznek-e ekkora tömeget evakuálni az épületből. Az emeletek között csupán egy lépcsőn lehetett közlekedni, ahol hatalmas tömeg torlódott fel. Amikor a vendégek körében pánik tört ki, az áldozatok pedig a lépcsőn elestek és a tömeg nyomásától megfulladtak.

Rosszul volt megépítve, nem volt biztosítva

A bírósági vizsgálat megállapította: a West Balkán épülete baleset- és tűzvédelmi szempontból nem volt alkalmas egy ilyen rendezvény megtartására. Az emeletek között csak egy szűk lépcsőházban lehetett közlekedni és az egyik kijelölt vészkijárat a ruhatáron keresztül volt csak megközelíthető, így a leadott kabátok eltakarták.

A szervezők elmulasztották megtenni a szükséges biztonsági lépéseket, így nem készült például kiürítési terv. A bírónő többször idézett egy, a két főszervező által tartott „bejárást”, ahol megvizsgálták a helyszínt és kijelölték a ruhatár, a DJ-pultok és más berendezések helyét, de az akadálymentesítéssel nem törődtek.

A vádlottak egyike sem vállalta a felelősséget
©

A West Balkán működésében egyéb szabálytalanságok is akadtak a tragédia idején. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük, az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig az önkormányzat engedélyét kellett volna kérniük, amelyet szintén elmulasztottak. Januárban a szórakozóhelynek már működési engedélye sem volt, bár egy hiba folytán nyilvántartásba vétele megtörtént. Eszerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthattak volna csak rendezvényeket.

Mégsem volt drog?

A bíróság által kért orvosi vizsgálat megállapította, a három elhunyt lány halálát fulladás okozta, amikor a tömegben többen elestek, maguk alá temetve őket. Testükön több külső sérülést, főleg zúzódásokat találtak, amiket a korlátok és a lépcsők okozhattak. A vizsgálat nem talált szándékosságra utaló sérüléseket, ellentétben a korábbi, késeléssel kapcsolatos pletykákkal. A bírónő közölte: nem találtak arra utaló jeleket, hogy az áldozatok halálához alkohol- vagy drogfogyasztás ia hozzájárulhatott, vagyis a tragédiát egyedül a tömegkatasztrófa okozta.

(Korábban Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt: az egyik áldozat szervezetében kábítószert találtak, amely "meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt". Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya ekkor megerősítette, hogy az egyik lány szervezetében amfetaminszármazékot találtak. Később az egyik áldozat édesapja azt nyilatkozta, a boncolási jegyzőkönyv cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a lányok kábítószert fogyasztottak volna. Pintér Sándort ezután bocsánatkérésre szólították fel, de ez azóta sem történt meg.)

Amatőr biztonsági őrök

A bíróság megállapította a rendezvényt biztosító őrökért felelős R. István felelősségét is, aki a szerződésben foglaltakkal ellentétben nem hivatásos vagyonőröket szervezett, hanem „széles ismerősi köréből” hozott biztonsági képzettséggel nem rendelkező embereket „alkalmi munkára”. R. István nem biztosította a biztonságiak közötti kommunikációt, a tíz őrből csak háromnál volt működő rádiótelefon, emellett az előírásokat megszegve nem szervezett a rendezvényre orvost (bár a vizsgálat megállapította: az áldozatokon valószínűleg az elsősegély sem segített volna).

K. Tamás felelőssége az ítélet szerint elsősorban abban állt, hogy az ő utasítására nyitották ki egy óra késéssel a kapukat, ami hozzájárult a tömeg összetorlódásához. Szintén ő felelt a vendégek beengedéséért, összesen négyezer karszalagot adott át a beengedőknek. A tárgyaláson a vádlottak elmondták: K. Tamás és Cs. József szervezők korábban riválisok voltak, az ő versengésüket hivatott csillapítani a közösen szervezett rendezvény. Mind kiderült, Cs. Józsefnek nem volt engedélye alkoholárusításra, ezért egy harmadik személy nevében írta alá a bérleti szerződést, ezzel a magánokirat-hamisítás vétségét is elkövette.

Nem vállalták a felelősséget

A bírónő elmondásából kiderült: a tárgyaláson a vádlottak egyike sem vállalta a felelősséget a tragédiáért. A szórakozóhely tulajdonosa, Sz. Győző szerint csak bérbe adta a helyszínt, a szervezésben nem vett részt és azt állította, nem tudta, hogy K. Tamás készül bulit szervezni a West Balkánban. Elmondása szerint ha tudott volna erről, nem egyezett volna bele a klub bérbe adásába, mivel K. Tamás rendezvényei korábban is „problémásnak” számítottak. A többi vádlott vallomásaiból azonban kiderült, hogy a tulajdonos is aktív részt vállalt az esemény szervezésében. K. Tamás vallomásában azt mondta, csak a rendezvény zenei részéért felelt DJ-ként és szervezőként, Cs. József pedig állította, csak a vendéglátást biztosította. A két szervező gyakorlatilag egymásra tett terhelő vallomást. A tárgyaláson tanúkét szólalt meg K. Tamás testvére is, aki bevallotta, ő és néhány barátja is osztogatott karszalagokat, így az ő esetében is felmerülhet a foglalkozási szabályszegés.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

West Balkán-tragédia: egymásra mutogatnak a vádlottak

Nem vállalják a vádlottak a szervezői felelősséget az egy évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amely három halálos áldozatot követelt a West Balkánban - derült ki az eset nyomán indított büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden.

MTI Bűnügy

West Balkán-ügy: felmentést kértek a védők

Felmentést kértek a védők a West Balkánban történt diszkótragédia perének csütörtöki tárgyalásán a Pesti Központi Kerület Bíróságon. A Nyugati téri szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel pánik tört ki, és a tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

MTI/hvg.hu Itthon

West Balkán: két év, nyolc hónapot kaptak a vádlottak

Két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a West Balkánban másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia négy vádlottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Beváltak a kamerák az illegális szemetelők lefülelésében

Beváltak a kamerák az illegális szemetelők lefülelésében

Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Középiskolai felvételi: nem a teszt rossz, hanem az iskolarendszer

Középiskolai felvételi: nem a teszt rossz, hanem az iskolarendszer

Újabb nemzetközi tenisztornák rendezésére adott százmilliókat a kormány

Újabb nemzetközi tenisztornák rendezésére adott százmilliókat a kormány

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

A szürke eminenciás, akinek az Iszlám Államot köszönhetjük

A szürke eminenciás, akinek az Iszlám Államot köszönhetjük