szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hagyományteremtő szándékkal díszvacsorát adott Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában négy olyan magyar ember tiszteletére, aki kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte az ország polgárainak megbecsülését, és tevékenységével öregbítette a világban a magyarság hírnevét - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kedden.

A tájékoztatás szerint az első államfői díszvacsora vendége volt Szemerédi Endre matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki nemzetközi tudományos ismertségre tett szert kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival, eredményeivel. A közleményben felidézték, hogy a Széchenyi-díjas professzor május 23-án V. Harald norvég királytól vette át az Abel-díjat a diszkrét matematika területén elért eredményeiért.

Részt vett a díszvacsorán Katz Sándor középiskolai matematikatanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, aki évtizedek óta számos díjat elérő, versenyeken kiemelkedő helyezést szerző fiatal diákot nevelt, többek között Nusser Zoltán, Széchenyi-díjas neurobiológus-agykutatót, illetve a mostani ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyet elérő fiatalokat.

A díszvacsorán jelen volt Énekes Péter és Köpenczei Gergő is, a két diák az ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyezést ért el májusban. Ma már mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem elsőéves hallgatói. Az ISEF a világ legrangosabb nemzetközi tehetségkutató versenye, 1955 óta minden évben megrendezik. 68 országból és az Egyesült Államokból összesen mintegy 1500 fiatal vett részt az idei versenyen. A matematikai szekcióban - ahol a magyar diákok egy matematikai függvényen alapuló egyirányú titkosítási módszer, általuk kitalált és kidolgozott algoritmusával vettek részt - több mint 100 projekt szerepelt, ebben a rangos mezőnyben sikerült a fiataloknak a 4. díjat kiérdemelniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”