szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábban tervezett 400 helyett 141 hitelt tud kihelyezni a szegények vállalkozását segítő kísérleti program: a Kiútprogram keretében összesen 71,5 millió forint szociális mikrohitelt helyeznek ki júliusig fedezet nélkül - írta a Világgazdaság szerdán.

Eddig 109-en, elsősorban szegénységben élő romák jutottak hitelhez, és további 32 felvételt készítettek elő - mondta Sárkány Csilla, a Kiútprogram szakmai vezetője.

Megjegyezte, hogy a tervezettnél alacsonyabb kihelyezés ellenére sem csalódottak, mert sikerült bebizonyítaniuk, hogy ha valaki elszánt, üzleti érzékkel, szorgalommal rendelkezik, és megkapja az induláshoz szükséges kis összegű hitelt, valamint egy segítő mentort, akkor kitörhet a mélyszegénységből.

A kísérleti programban 5 fős csoportokat alkotva vágtak bele a résztvevők saját vállalkozásukba, tanácsokkal és közös tartalékalappal segítve egymás munkáját. A résztvevőket azzal motiválták, hogy a következő csak akkor kapta meg a hitelt, ha az előtte lévő vállalkozó már megkezdte a visszafizetést.

Molnár György, a Kiútprogram igazgatósági tagja, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója a lapnak elmondta, hogy a modell nem hasonlítható össze a szokásos, fedezet mellett nyújtott kisvállalkozói hitelezéssel, ám nemzetgazdasági szinten hatékony munkahelyteremtő program lehet, üzemszerű működtetése nem kerülne többe, mint a közfoglalkoztatás, ám azzal ellentétben új munkahelyeket teremt.

A folyatatás ugyanakkor nem lesz egyszerű, mert - noha a Kiútprogramot név szerint említi a Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia - a fejlesztési tárca döntéshozói befejezték a program támogatását - írta a Világgazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban