szerző:
MTI

A Pécsen és környékén élőkre, valamint a volt uránbányászokra nézve is sértőnek tartja a neMecsek Mozgalom az urántermeléssel szembeni félelmek alaptalannak nyilvánítását.

A mecseki uránbányászat újrakezdését ellenző civil szervezet kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a térségben több generáción keresztül működött uránbánya, "volt alkalom megismerni a radioaktív radon gáz hatásait, a környezet- és egészségrombolást".

A neMecsek Mozgalom a Wildhorse Energy Hungary Kft. hétfői közlésére reagált, miszerint a Mecsek térségében uránkutatási jogokkal rendelkező ausztrál érdekeltségű társaság azt tapasztalta, hogy az uránbányászattal kapcsolatban megfogalmazódó ellenérvek többsége a hiányos vagy pontatlan információkból fakad. "A konkrét tények tükrében a civil mozgalmak által hangoztatott félelmek jórészt alaptalanok, ilyen például a kénsav kérdése is" - közölte a cég.

A Wildhorse jelezte: az érctelepek mélysége és az érc szerkezete miatt biztos, hogy a tervezett pécsi bányában nem kénsavas, hanem "valamilyen más eljárást" alkalmaznának a fém kinyerésére. Utaltak rá, hogy az uránbányászat újraindításának ügye előkészítő szakaszban van. Ez év végére várható, hogy a szakemberek az addig lezáruló kutatási eredmények és hatástanulmányok birtokában konkrét tervekkel állnak elő, ezért a cég szerint "korai bármitől tartani, bármiért lelkesedni, esetleg bármi ellen tiltakozni".

A neMecsek Mozgalom ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy "a hiányos, pontatlan információkról a Wildhorse hiányos és pontatlan kommunikációja tehet". Hozzátették: a műszakilag kivitelezhetetlen és több országban betiltott kénsavas technológiát éppen a Wildhorse ültette bele a köztudatba 2006 és 2008 között.

"Mi tudjuk, hogy 2008-ban világosan a hagyományos mélyművelésű bányászat mellett döntöttek, ezt a váltást azonban nem igyekeztek tisztázni a közvélemény előtt. Üdvözöljük, hogy most 2012-ben már hajlandóak eloszlatni ezt a félreértést" - írta a civil szervezet.

A neMecsek Mozgalom úgy vélte: amíg "az egyetlen működő bányával sem rendelkező" Wildhorse Energy hat év munka után továbbra is csak "valamilyen más eljárásról" nyilatkozik a tervezett urántermelés kapcsán, addig joggal feltételezhető: vagy nem tudják, mit akarnak csinálni, vagy információkat tartanak vissza.

"Jelenleg a Pécsre tervezett Kismélyvölgy dűlői és mecsekszentkúti kutatófúrások jelentenek aktuális veszélyt, ezért továbbra is arra kérjük Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, hogy a tulajdonosi hozzájárulást ne adja ki a Wildhorse Energynek" - olvasható a közleményben.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel. A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonna, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik.

A bányanyitáshoz a beruházást támogató döntéseket követően legkevesebb hat évre lenne szükség, a két évtizeden át korszerű, környezetkímélő technológiával folyó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig még ennél is több embernek adhatna munkát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Olyat pakolt a Google a Chrome böngészőbe, amire nem gondoltunk volna

Olyat pakolt a Google a Chrome böngészőbe, amire nem gondoltunk volna

Lehet, hogy a ferihegyi repülőtér fölé is kellene egy "Vaskupola"?

Lehet, hogy a ferihegyi repülőtér fölé is kellene egy "Vaskupola"?

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

Közpénzből lehet katolikus nőiségtréninget tanulniuk orvosoknak

Közpénzből lehet katolikus nőiségtréninget tanulniuk orvosoknak

Elfogták az utrechti lövöldözőt

Elfogták az utrechti lövöldözőt

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen