szerző:
MTI

A keleti nyitás nemzeti érdek a magyarság számára – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szombaton sajtótájékoztatón, amelyet Bugacon, a péntektől vasárnapig zajló negyedik Kurultáj hagyományőrző lovasrendezvény helyszínén tartott.

Gyöngyösi Márton szerint az idén is tömegeket vonzó rendezvény bizonyítja, hogy  a magyarokat jobban érdeklik valós ősi gyökereik, mint a ködös finnugrizmus”. A Kurultáj olyan esemény, amely a magyarságnak segít visszatalálni eredetéhez – fogalmazott, hozzátéve, hogy a politikusok dolga az itt tapasztalható közösségtudatot a diplomáciában is érvényre juttatni.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a magyar emberek Magyarország államisága és a nemzet eredete miatti kötődéseik következtében sajátos módon európai és keleti identitástudattal egyaránt rendelkeznek. Újra meg kell teremteni azonban e kettő egészséges arányát, miután az elmúlt 150 évben hangsúlyozottan eltolódott az identitáskeresés a nyugati irányba.

Gyöngyösi Márton szerint a Kurultáj egyik legfontosabb üzenete, hogy nem vagyunk elszigetelt nép. Észre kell vennünk azokat a turáni-szkíta nemzetközösséghez tartozó társainkat, akik testvérként tekintenek ránk - mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.

A politikus utalt arra is: üdvözlik, hogy a kormány  legalább a retorika szintjén” hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát, amely a magyarság számára nemzeti érdek. A Jobbik  azonban elkötelezett, hogy minél több konkrét lépést is megtegyen Magyarország ezen az úton.

Novák Előd, a párt alelnöke a tájékoztatón elmondta: mindezek szellemében szeretnék elérni, hogy a kormány állami támogatást biztosítson egy a magyarság valós gyökereit kutató őstörténeti intézet létrehozásához, illetve működéséhez, valamint a finnugor helyett egy turáni világtalálkozó szervezéséhez. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy költségvetési forrásból történelmi akciófilmek is készüljenek.

Novák Előd közölte azt is, hogy a Jobbik hétfőn a hagyományőrző eszközök kulturális rendezvényeken történő viselését és használatát szabályozó határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni

Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét