szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre valószínűbb, hogy augusztus 20-án, az állami ünnepen jó idő lesz, rendkívüli helyzet esetén azonban a rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs vezetője, Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény megszakításáról is dönthet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI megkeresésére kifejtette: az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli a teljes ünnepi program ideje alatt. Kiemelték: "az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető rendkívüli körülmények esetén" a Központi Bázis javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására. Az irányítók veszély esetén az eseményt akkor is lemondják, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség végül elmarad.

A KIM közleménye szerint a Központi Bázison az összes érintett szervezet (a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a hozzátartozó Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, a KIM, valamint a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását.

A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenségekről szóló – mint a jégeső, felhőszakadás, vagy óránkénti 45 kilométeres sebességet meghaladó viharos széllel kísért zivatar – azonnali riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett – az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében – a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz – tették hozzá. A rendezvények helyszínein mentőautókkal, a tűzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezők. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében.

A KIM a tűzijátékra érkezőktől azt kéri: "lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől jövők a budai, a Pest felől érkezők pedig a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot, tekintettel a két partot összekötő útvonalaknak a tűzijáték biztosítása szempontjából történő forgalomkorlátozására".

Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár augusztus 7-én, az ünnepi programokat ismertető sajtótájékoztatón azt mondta: az idei ünnepségeket a biztonság és a költséghatékonyság határozza meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2006-os események, illetve hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legszínvonalasabb szórakozást nyújtsák a rendezvények.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a jelenlegi, még bizonytalan előrejelzés szerint egy hét múlva, az augusztus 20-i állami ünnepen meleg, döntően napos időjárás várható, de még nem zárható ki, hogy a nap második felében zápor, zivatar alakul ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos, "forródrótos" kapcsolatban áll majd az állami rendezvények szervezőivel, s ha a helyzet megkívánja, akkor félóránként jelentést ad.

Kiemelte: ennyivel korábban még nem szoktak órás bontásban prognózist mondani, mivel az 5-6. nap után már sokkal bizonytalanabb az előrejelzés, különösen a csapadék és a szél vonatkozásában. Ezért még korai egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy például a tűzijátékot esetleg megzavarhatja-e időjárási esemény. Hat évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni