szerző:
MTI

Várhatóan még augusztusban helyi rendeletben szabályozza Abádszalók önkormányzata azt, hogyan használható fel az a 60 millió forint, amelyet a kormány adott támogatásként a július 9-i viharkárok enyhítésére.

A támogatási szerződést szerdán írták alá a Belügyminisztériumban, és az összeg várhatóan pénteken megérkezik az önkormányzat számlájára – mondta csütörtökön Kovács Mihály polgármester.

Tájékoztatása szerint a pénz a házakban keletkezett károk felszámolására, a lakhatási feltételek biztosítására fordítható, legfeljebb a káreseményt megelőző állapotok mértékéig.

A 2013. január 31-ig felhasználható támogatásból elvileg mindenki kaphat, így azok is, akiknek van lakásbiztosításuk. A kép nagyon árnyalt, és a rászorultság mértéke az egyedi problémák miatt szinte épületenként eltérő - fogalmazott.

Abádszalók önkormányzata a 4500 lakosú kisvárosban pusztító vihar másnapján, július 10-én fordult a kormányhoz segítségért, elsősorban az épületeket ért károk enyhítéséért.

Abádszalókon július 9-én, délután pusztított orkán erejű széllel kísért vihar, és diónyi, kisebb almányi jégdarabok is hullottak, amelyek 300-350 ingatlant rongáltak meg. Az épületek többségének a teteje sérült meg, főleg a palával borítottak töredeztek szét. Sok kocsi is károsodott, és a vihar útjában gyakorlatilag az összes növény kipusztult.

Az önkormányzatnál 118 magánszemély jelentett be épületkárt, emellett 36 önkormányzati ingatlanon is végigszántott a jégeső. A számítások szerint összesen 12 ezer négyzetméter tetőt kell javítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!