szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ért egyet a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatával, és bíróságon keres jogorvoslatot a Köztársasági Elnöki Hivatal, amelyet 2,5 millió forintra bírságoltak az állami kitüntetések beszerzése miatt.

Bírósághoz fordul jogorvoslatért a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntése ellen, amellyel 2,5 millió forintra büntették a magas állami kitüntetések előállítására kiírt közbeszerzés miatt. A KEH csütörtöki közleménye szerint az államfő hivatala "sajnálattal értesült" a KDB döntéséről, amellyel nem értenek egyet, mert úgy vélik, szabályosan jártak el.

A KEH hat év alatt összesen 180 millió forintot fizetett volna az évi néhány tucat Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsület Rend éremért, de csak egy gyártót (a Metal-Art Zrt-t) hívott meg az eljárásba. A KDB ezt a közbeszerzési törvénybe ütközőnek ítélte. A bírságot azonban azért csak 2,5 millió forintban határozta meg, mivel a KEH-et együttműködőnek ítélte és a kifizetések sem történtek még meg.

A KEH álláspontja szerint az általa lefolytatott közbeszerzési eljárási típus jogalapja fennállt, amit az is alátámaszt, hogy 2006-ban a mostanival teljesen azonos jogi alapokon nyugvó közbeszerzési szerződés jogszerűségét akkor a KDB nem vitatta. A hivatal az eljárás megindításáról korábban tájékoztatta a KDB-t, amely engedélyezte a szerződéskötést. A bírságot a KEH szerint a bíróság kedvezőtlen döntése esetén sem közpénzből fizetnék, mivel a felelősség az ügyben eljáró közbeszerzési tanácsadó céget terheli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám