szerző:
MTI

Szeptembertől megújult vezetéssel és morálisan is megtisztulva dolgozik majd a rendőrség - állítja az ORFK kommunikációs igazgatója, aki tagadta, hogy a közeljövőben leváltanák az országos-, illetve a budapesti rendőrkapitányt. Garamvölgyi László szerint a ceglédihez hasonló konfliktusokban feltűnően gyorsan megjelennek a politikusok, akik aztán a rendőrséget kritizálják.

Megtisztuláson esik át a rendőrség, hogy ősztől morálisan megerősödve végezhesse hivatását - mondta az MTI-nek Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója a testületet érintő szervezeti és személyi változásokról, a rendőri korrupciós ügyekről, az eddig megoldatlan merényletekről és a szélsőséges felvonulásokról. Garamvölgyi László az MTI-nek adott interjújában cáfolta azokat a híreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt.

Garamvölgyi László azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben számos kritika érte a rendőrséget a különféle rendezvények biztosítása miatt, elmondta: elismerik, sőt sokszor ők tárják a nyilvánosság elé, ha hibáznak. Ezek az ügyek sosem maradnak következmények nélkül, de vannak olyan esetek, amikor a rendőrségnek nincs jogalapja fellépni, mert nem valósul meg bűncselekmény vagy szabálysértés. Ide sorolta az Izrael elleni futballmérkőzésén történteket is, szerinte ez erkölcsi és nem jogi kategória. Az Ozora fesztiválként ismert rendezvénnyel kapcsolatban már elkészült egy főkapitányi vizsgálat, amely több szakmai hiányosságot is megállapított, míg a ceglédi romaellenes felvonulással kapcsolatban most készül a jelentés.

Az MTI kérésére, hogy a rendőrség hogyan készül az egyre szaporodó helyi konfliktusok kezelésére, Garamvölgyi "szembeötlőnek" nevezte, hogy éveken, évtizedeken keresztül, egymással békében élő közösségek egyszer csak egymásnak esnek, majd menetrendszerűen ezek a "helyi ügyek" országos médiavisszhangot kapnak. Azt is "igen érdekesnek" nevezte, hogy ekkor rendszerint mindig megjelennek a helyszínen politikusok, akik aztán kritizálják a rendőrséget. Ha intézkedett, azért, ha nem meg nem, akkor azért - mondta Garamvölgyi.

©

A kommunikációs igazgató szerint a rendőrség által megtiltott, de a bíróság által engedélyezett gárdaavatást is az elmúlt évekhez hasonlóan megfelelően fogják biztosítani (a Jobbik és más radikális szervezetek szombaton emlékeznek meg a Magyar Gárda alapításának ötéves évforduklójára a budapesti Hősök Terén - a szerk.). Az elmúlt húsz évben alig változott a jogi szabályozás, pedig már a hungarista Szabó Alberték idejében felmerült, hogy a gyülekezési törvény, illetve az önkényuralmi jelképek precíz jogi szabályozása elodázhatatlan - mondta Garamvögyi, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendőrség alkalmazza és nem alkotja a jogot.

Arra a felvetésre, hogy egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a rendőrségre, miközben az állampolgárok testület iránti bizalma a korrupciós botrány miatt erősen megingott, és az ügy a szervezet tekintélyét is megtépázta, úgy válaszolt: a fokozott elvárást érzik, de a rendőrség nem arra van kalibrálva, hogy mély társadalmi problémákat megoldjon. "Vitathatatlan, hogy amikor a korrupciós botrány kirobbant, az emberek érthető módon megdöbbentek, de ma más a helyzet" - mondta Garamvölgyi, aki szerint az emberek szurkolnak nekik, örülnek, hogy végre elindult egy megtisztulási folyamat, és nagyon reméli, hogy már az őszre helyreáll a bizalom.

Álláspontja szerint rendkívüli bátorság kellett ahhoz a jelenlegi rendőri vezetésnek, hogy nekilásson a korrupció gyökeres kiirtásának, és mint mondta, bármennyire fájdalmas is, de végre kell hajtani. Ezt a folyamatot a dandártábornok "tisztítótűzhöz" hasonlította: a nem az állományba valók "megsemmisülnek", míg a becsületes, döntő többség morálisan megerősödve fogja végezni embert próbáló hivatását.

Az ORFK kommunikációs igazgatója azt mondta: a rendőrséget érintő felmentések és kinevezések nem az ORFK vezetőjének a hatáskörébe tartoznak, és egyben cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt. Szerinte mindössze annyi személyi változás történik az ORFK élén, hogy Papp Károly miniszteri biztos lesz az ORFK vezetőjének általános helyettese, illetve szeptember 1-jével új, remélhetőleg korszerűbb és hatékonyabb szervezet jön létre, és az átalakulás érinteni fogja a rendőrség kommunikációját is.

Garamvölgyi azt mondta: az évekkel, évtizedekkel ezelőtt elkövetett robbantások, gyilkosságok ügyeit fel fogják deríteni, és ennek bizonyítására nemcsak személyi, hanem tárgyi eszközök is rendelkezésre állnak, így fény derülhet az Aranykéz utcai merényletre vagy a Fenyő-gyilkoságra is. A magas beosztású rendőröket is érintő korrupciós ügyről szólva túlzónak nevezte azokat a híradásokat, hogy még több tucat rendőr keveredhet gyanúba, de megjegyezte, ebben az ügyben az ügyészség nyomoz, a rendőrség pedig együttműködik a felderítésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Munkában a rendőrségi gőzhenger

Az elmúlt hónapokban soha nem látott események történtek rendőrségen. Májusban felmentették a budapesti főkapitány rendészeti helyettesét és több beosztottját. Néhány héttel később rendőri vezetőket gyanúsítottak meg azzal, hogy segítették V. Lászlót. Újra középpontba kerültek a '90-es évek legnagyobb ügyei, illetve Pintér Sándor nekilátott az újabb "vérfürdőnek" a rendőrségen belül.

Csikász Brigitta Itthon

Saját rendőreit is lefejezi Pintér

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér megtörte a rendőrséget

Egyelőre három olyan ember van a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egységének, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) volt munkatársai között, akik nem fogadták el a számukra felajánlott új beosztást – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források szerint ez teljesen érthető, hiszen nem lehet egyik napról a másikra új munkahelyet találni, és a szélnek eresztett embereknek gondolniuk kell családjukra is.

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 300 sebesült

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 300 sebesült

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal