szerző:
Suri Szilvia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öt négyzetméteres, kifutó nélküli ketrecben tartják az oroszlánokat abban az állatsimogatóban, ahol néhány napja pusztult el eddig tisztázatlan körülmények között egy hím példány. Az állatvédők szerint tűrhetetlenek a tartási körülmények, a rendőrség és az önkormányzat szerint minden rendben.

Pár napja még Zuluval élt egy ketrecben az oroszlán testvérpár Ali és Max, de a harmadik hím elpusztult a mobil állatsimogatóban. Gazdájuk szerint egy baktérium támadta meg az oroszlán tüdejét, és a rémhírekkel ellentétben nem éhezés okozta az állat halálát. A végső eredményt mindenesetre az Állatorvosi Egyetemen mondják majd ki a boncolási eredményeket követően. Állatvédők szerint „embertelen” körülmények között tartják az állatokat.

Az állatsimogató egy hónapja költözött a Balaton partjára, a sátor legnagyobb attrakciója az oroszlánsimogatás, persze csak annak, aki kibírja a kellemes szaunás klímát. 5 perc simogatás után garantáltan patakokban folyik a víz a kedves vendégről, és nemcsak az oroszlánbőgés miatti adrenalin-túltengéstől, hanem az átlag 60 fokos hőmérséklettől. A szavannák királyait persze ez cseppet sem zavarja, amit leginkább problémás, az az öt négyzetméteres, kifutó nélküli ketrecük. Idomáruk szerint „elég ennyi hely is nekik, mert nem egy mozgékony állat az oroszlán”, és egyébként is sokat vannak ketrecen kívül.

5 kiló szív

A sátorban élnek még tevék, lámák, lovak és bundás háziállatok sokasága. Érkezésünkre rögtönzött oroszlánetetést és bemutatót tartott a tulajdonos, akit mindenki csak Perinyónak ismer a cirkuszi világban. Marhaszív a jutalomfalat. A többi állat pedig hirtelen egy bála szénát kap. Az oroszlánok egy nap 5-6 kilogramm húst kapnak enni, ezt valóban nehéz kigazdálkodni a napi 5-8 ezer forintos bevételből, ismeri be az idomár, aki azonnal hozzáteszi, hogy éhezni így sem éheznek a ragadozók.

©

Az állatsimogatóba 500 forint a belépő, de látogatók nem nagyon érkeznek, jó, ha tíz-húsz ember betéved egy nap. Nem maga az oroszlán a drága, hanem az etetésük – mondja Perinyó, aki a ragadozókat ajándékba kapta az abonyi állatkerttől és a kecskeméti vadasparktól. Ali és Maxi fel-alá járkálnak ketrecükben, miközben idomáruk hátat fordítva nekik magyarázza a számára is megrázó esetet.

Papírforma

A rendőrség és az önkormányzat illetékesei Zulu halála után ellenőrizték az állatsimogatót, de minden papírt rendben találtak, a sátor egyelőre tovább működhet. Balatonkenese polgármestere a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy minden európai uniós és hazai szabályt betart az állatsimogató, a főállatorvos szerint is megfelelőek a körülmények. Nincs benne a szabályzatban, de mi még a hűtőbe is benéztünk, hogy van-e elegendő hús az állatoknak – meséli a polgármester. A ketrecek méretére vonatkozóan csak annyit mondott Tömör István, hogy ha őt mint laikust kérdezik, akkor valóban kicsinek tűnik a szavannához képest az állatok élettere.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”