szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálja a rendőrség, hogy a kedvezményes állami földbérletek odaítélését Borsodban kísérték-e visszásságok – tudta meg a hvg.hu. Az ügyben a Heves megyeiek nyomoznak, mert a pályázó cég székhelye ott található. A szocialisták szintén e tárgyban, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt két hete tett feljelentését a Nemzeti Nyomozó Iroda elutasította.

Fejér megye után Borsodban is olyan Fidesz-közeli személyeknek és érdekcsoportoknak jutottak a legnagyobb birtokok, akik vagy amelyek sok esetben a pályázat feltételeinek sem feleltek meg – számolt be erről május elején a Népszabadság. A borsodi földosztás előzménye az, hogy tavaly nyáron jogerős bírósági végzéssel megszűnt egy külföldi érdekeltségű gazdasági társaság 4300 hektáros földbérlete egy nemzeti parki kezelésű állami földterületen. A Bükki Nemzeti Park (BNP) először kiírt pályázatát visszavonatták és újat írtak ki, a feltételek pedig jelentősen megváltoztak.

A BNP eredetileg azt javasolta, hogy pályázónként legfeljebb három birtoktestet lehessen elnyerni, érdekcsoportonként (családonként) maximum 200 hektáros birtoknagyságig, a helyben lakás és gazdálkodás pedig előnyt jelentsen. Idén azonban a nemzeti park már csak a mezőgazdasági szakmai végzettséget szabta meg (magánszemélyek esetén) feltételként. Ehhez adódtak a Nemzeti Földalap országosan azonos pályázati feltételei: a lezárt adóévben legalább 50 százaléknyi, mezőgazdaságból származó bevétel, legalább 2011. június előtti alapítás és a szakképzettség.

Érdekes nyertesek

Pályázni egyébként több kategóriában lehetett. A Népszabadság szerint a legfurcsább eredmények a 300-500 hektáros kategóriában születtek: itt egyetlen olyan nyertes volt, aki megfelelt az NFA és a BNP aktuális pályázati feltételeinek is, az összes többit egy vagy több feltétel teljesítésének a hiánya miatt eleve ki kellett volna zárni. A legnagyobb nyertesek közül a 465 hektárt elnyert Demeter Péter a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület információi szerint rokoni kapcsolatban áll Tállai András, a BM önkormányzati államtitkárának családjával. Demeter cége a gazdák információi szerint több földet nyert, mint amennyit igényelt, pedig az alapítás késői időpontja miatt nem is pályázhatott volna.

Hagyacki József pedig – aki 436 hektárjával bronzérmes a listán – Tállaival közösen elnökli a Mezőkövesdi Sportegyesületet. A legnagyobb nyertes, a 496 hektárhoz jutó Start 2003 Bt. esetében a helyben lakás és a megfelelő arányú mezőgazdasági tevékenység is hiányzik – a cég ugyanakkor a Népszabadsághoz eljuttatott iratok szerint egy olyan személyhez, Kanyok Attilához, a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltjéhez köthető, aki Mengyi Rolandnak, a BAZ Megyei Közgyűlés elnökének közvetlen munkatársa.

A borsodi gazdák a laps szerint olyan nyerteseket is szép számmal találtak, akik semmilyen mezőgazdasági végzettséget, illetve tevékenységet nem tudnak felmutatni, így szintén ki kellett volna zárni őket. Ebben a körben az államilag támogatott új „kistermelők” között adminisztrátor, 10 milliós adótartozással rendelkező magánszemély, illetve jogi asszisztens végzettségű műkörömépítő is van.

Nyomoznak a Heves megyei rendőrök

A jelek szerint az ügyek között akadnak olyanok, amelyek pályázatát a rendőrség is górcső alá vette. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a hvg.hu-val azt közölte, hogy a borsodi földbérletek ügyében a nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság két feljelentés alapján indította el. Az eljárás azért került át hozzájuk – közölték –, mert a pályáztató cég, azaz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának székhelye Heves megyében, Egerben van. A hevesi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a nyomozás borsodi ügyekre terjed ki.

Ángyán visszaéléseket sejt

Ismert, a borsodi állami földek haszonbérbe adásával kapcsolatos pályázatokra vonatkozóan Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár jelentést készített. „A legszembetűnőbb, s a visszaélésekre leginkább okot adó hiányosság az, hogy a 380 pontos bírálati rendszerben 150 pontot ér az úgynevezett gazdálkodási terv, amelyre azonban nem dolgoztak ki semmilyen bírálati szempontot. Mintha direkt hagyták volna nyitva ezt a kiskaput, ezt a 'rést a falon', hisz így kedvükre hirdethettek nyertest” – mondta Ángyán a Népszabadságnak.

Szerinte a pályázat minden más elemére létezett egy besorolási szisztéma, csak erre az egyre nem. Így fordulhatott elő, hogy egy adott földblokkra beadott két pályázatban, amelyeknél furcsamód a gazdasági terv gyakorlatilag szó szerint megegyezett, az egyik – később nyertes – pályázó ugyanarra a szövegre 120 pontot, míg a másik mindössze 60-at kapott. Ráadásul a vesztes pályázat szerzője Ángyán szerint évtizedek óta ebben az ágazatban tevékenykedő elismert szakember, miközben a nyertes – legalábbis végzettsége és eddigi tevékenysége szerint – még csak nem is konyít a gazdálkodáshoz.

„Bűncselekmény gyanúja is felvetődik, hisz a szövegegyezés akár csalásra is utalhat" – vélte Ángyán József, aki jelentésében konkrét javaslatot tesz a hasonló visszaélések elkerülésére. Azt kéri, hogy a földbérleti szerződéskötéseket azonnal állítsák le, a már aláírtakat vizsgálják felül, dolgozzanak ki új, tisztességes, átlátható pályázati rendszert, és a hátralévő földbérleti pályázatokat már ennek szellemében hirdessék meg.

A Nemzeti Nyomozó Iroda elutasított egy feljelentést

Nem tudni, hogy a borsodi földbérletekről mit állapít meg a rendőrség, de két héttel ezelőtt a szocialisták feljelentését elutasították, nem tartva nyomozásra alkalmasnak az ügyet. A feljelentést hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt tették. A rendőrség szerint ugyanakkor a pályázattal érintett földterület a Nemzeti Földalapba (NFA) tartozik, amelynek dolgozói nem tekinthetők hivatalos személynek. A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának új, megbízott vezetője ezt azzal támasztotta alá a hvg.hu birtokában lévő dokumentum szerint, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) 137. paragrafusának 1. pontja tartalmazza, kik tekinthetők hivatalos személyeknek, márpedig ebben az NFA nincs nevesítve sem szervezetként, sem vezetői vonatkozásában. Ezért "az NFA nem tekinthető közhatalmi, államigazgatási feladattal megbízott szervnek" – írta az osztályvezető. Megjegyezte azt is, hogy ha a gazdának a pályázat miatt valami kára keletkezett, azt polgári peres úton rendezheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt