szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország tiszteletben tartja Örményországot, Ramil Safarov ügyében pedig a vonatkozó szabályokat betartva, transzparens módon járt el - olvasható a Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közösen kiadott közleményében.

Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait - áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott közleményében. Jelezték ugyanakkor, Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

A közlés szerint Magyarország a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján járt el.

A két tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el az ügyben. "Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el" - írták a közleményben, amely a kormany.hu oldalán is elérhető.

Ettől még megszakadt a diplomáciai viszony

A történtek előzménye, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban közölte: Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult; 2004-ben megölte örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, és a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A KIM az MTI-vel pénteken azt közölte: Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését, ezért átszállították a kaukázusi országba. Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonatisztet azonban Bakuba érkezése után Ilham Aliyev államfő rögtön kegyelemben részesítette.

A témával foglalkozó további anyagainkat itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt