szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány tisztában volt azzal, hogy kaphat elnöki kegyelmet az Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov – mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a köztévében. Szerinte az azeriek azért közölték, hogy nem vesznek magyar állampapírt, mert érzékelték a vádat, miszerint itt valamiféle "hullakereskedelemről" lenne szó.

Nem igaz, hogy nem figyeltünk a nemzetközi garanciákra, tisztában voltunk azzal, hogy kaphat elnöki kegyelmet az Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár a köztévé Ma reggel című műsorában.

Elmondta azt is, hogy az átadásnál Magyarországnak volt egy erkölcsi és egy jogi garanciája, hiszen bízhatott abban, hogy van egy jó, fejlődő magyar-azeri viszony, és egy kétoldalú megállapodás.

Magyarország ugyanis jegyzéket váltott, amiben az azeriek egyértelművé tették, hogy Ramil Safarov vagy letölti a rá kiszabott 25 évet, vagy egy új eljárást indítanak az ügyben.

Nem volt okunk feltételezni, hogy egy baráti gesztusra egy baráti ország meglehetősen barátságtalanul reagál – fogalmazott az államtitkár, aki egyben nevetségesnek nevezte azt a vádat, miszerint eladtuk volna Safarovot.

Szerinte az azeriek érzékelték a vádat, miszerint itt valamiféle hullakereskedelem lenne, azért közölték, hogy nem vesznek állampapírt.

Beszélt arról is, hogy az azeriek kulcsszereplői lehetnek Európai energetikai diverzifikációjának. Karabah esetében azonban egy befagyott konfliktusról van szó, a dolog nemzetközi rendezésének meg kell történnie – tette hozzá Németh Zsolt.

Arról is beszélt, hogy Örményország nem megszakította, hanem felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal.

Nekünk az a feladatunk, hogy elmagyarázzuk, mennyire becsüljük azt a kétezer éves keresztény kultúrát. Világossá kell tenni, hogy nem az örmények ellen irányult Ramil Safarov átadása, hanem jogszerű magatartást követtünk, és ezt az Európai Unió is elismerte – mondta az államtitkár.

Meg kell találnunk az uniós integrációs folyamatban azt a fajta aktivitást, ami hiányzik Örményország részéről is, hiszen egy kicsit be vannak ragadva a karabahi konfliktus miatt az oroszok mögé – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt