Tetszett a cikk?

Titokban, közvetítőkön keresztül környékezte meg a fideszes Borkai Zsolt vezette győri önkormányzat azokat a telektulajdonosokat, akiknek földjein egy választási kampány során beígért multifunkcionális csarnokot akartak felépíteni. A közvetítő ügyvéd a földek gazdáitól azt megelőzően szerzett vételi jogot a szántókra, hogy az önkormányzat módosította volna a rendezési tervet. Akik nem adták el földjeiket a felkínált áron, később rosszul jártak, akik viszont eladták, már nem beszélhetnek. A csarnok viszont azóta sem épült fel.

Nem a győri Ipari Park melletti terület trükkös felvásárlása az egyetlen figyelemre méltó telekügylet, amely a Borkai Zsolt polgármester vezette városban zajlott az elmúlt időszakban. Azt már megírtuk, hogy a zsebszerződésekhez kísértetiesen hasonló módszert alkalmazott a győri önkormányzat jogászához, Rákosfalvy Zoltánhoz köthető SR Invest Logistic Kft. (melynek tulajdonosa az ismeretlen tulajdonosi hátterű luxemburgi SR Group SA) annak érdekében, hogy megszerezze a győri Ipari Parkban azt a területet, ahová az Audi – a fideszes vezetésű önkormányzat reményei szerint – felépíttetheti majd a logisztikai központját. Az ügyletben aktív szerepet játszott az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán, nélküle a luxemburgi cég nem szerezhette volna meg a földeket. Rákosfalvy nevére egy másik telekügylet során is rábukkantunk, amely számos ponton hasonlít a luxemburgi társaság ingatlanszerzéséhez, csak ezúttal a megbízó az önkormányzat. Ebben nem is lenne semmi különös, csakhogy a városvezetés az ügylet során végig titkolózott, amit a városvezetés "üzleti érdekkel" magyaráz.

Tesis a világ

A lapunk által rekonstruált telekügylet előzménye a 2006-os önkormányzati választás kampányáig nyúlik vissza. A polgármesteri székért induló Borkai Zsolt ekkor ígérte meg a város lakóinak, hogy egy több ezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális csarnok épül majd Győrben. Úgy tudjuk, a városvezetés abban bízott, hogy a beruházásba az Audi és az állam is beszáll majd. A csarnok azért lett volna fontos, mert a városnak van egy női kézilabdacsapata, amely ugyan sikeres, de Bajnokok Ligáját még nem nyert. A győri sportbarátok szerint ennek egyszerű az oka: nincsen olyan csarnok, ahol a döntőket hazai pályán rendezhetnék meg – ellentétben például a veszprémiekkel.

A lila színnel keretezett földeket sikerült megvásárolnia a városnak
©

A helyiek körében Arénának nevezett leendő csarnok helyszínéül a később már Borkai-vezette önkormányzat több területet is kinézett, de a nyilvánosság előtt titkolta, melyek ezek. Még akkor sem árulta el, amikor az először kiszemelt városrészben, Adyvárosban 2008-ban félmilliárd forintért területet vásárolt. Később mégsem Adyvárosban kezdődött meg az építkezés. Borkai ezt a Kisalföld korábbi cikke szerint azzal magyarázta, hogy azon a helyszínen komoly közlekedési gondot okozna egy ilyen csarnok felhúzása, a zajt vizsgáló hatástanulmányok szerint pedig a hanghatások kiküszöbölése rengeteg pénzt emésztene fel.

„Két magánszemély” vásárolna

Miután Adyvárost „kilőtték” a lehetséges helyszínek közül, a 83-as főút mentén található szántóföldeket szemelte ki a városvezetés. Ezen szántók tulajdonosait – akik kárpótlásként jutottak anno a földjeikhez – 2009 nyarán egy ingatlanfejlesztő cég kereste fel, mondván, „két magánszemély” megvásárolná a telkeiket „sport-szabadidő fejlesztési céllal”. Ugyan nyilvánosan nem lehet tudni, kinek mennyi pénzt kínáltak a földekért, de a hvg.hu-nak nyilatkozott több tulajdonos is, akiknek 2000 forintos négyzetméterárat ajánlottak fel. Egy évvel később már Rákosfalvy Zoltán jelentkezett be a telkek gazdáinál. Valójában mindkét megkeresés mögött az önkormányzat állt, de erről a telektulajdonosok legfeljebb csak informális csatornákon értesülhettek, hiszen Borkaiék teljes titokban „vadásztak” a telkekre.

Olyannyira titokban, hogy az ajánlattételkor és a későbbi vásárláskor még a rendezési tervet sem módosították. Ez pedig annak a fényében legalábbis érdekes, hogy Borkai Zsolt az első cikkünk megjelenése után az alábbi nyilatkozatot tette a Kisalföld című lapnak: „az önkormányzat szakított azzal a hagyománnyal, amely 2006 októbere előtt létezett, hogy a rendezési terv módosítása előtt a jól értesültek úgy vásárolhattak meg telkeket, hogy tudták, annak az értéke hamarosan a többszörösét fogja érni”.

Borkai: „abszolút korrekt” eljárás

A rendezési tervet végül idén április végén módosították. A titkolózást jól jelzi a Kisalföld egyik áprilisi cikke, amelynek a szerzője az erre vonatkozó előterjesztés alapján csak találgatni tudta, hogy a 83-as főút mentén kiszemelt területen épül majd fel az Aréna. Azok a tulajdonosok, akik végül nem adták el földjeiket, lapunknak azt állították: a szomszédos telkek évekkel korábban 10-12 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, ezért a Rákosfalvyék által kínált 2000 forintos ajánlat szerintük nevetségesen alacsony volt. Azt, hogy a város titokban akart a földekhez jutni, Borkai Zsolt „abszolút korrekt” eljárásnak tartja. A polgármester a hvg.hu-nak azzal magyarázta a titkolózást, hogy ha az önkormányzat felfedi szándékát, akkor a telektulajdonosok szerinte drágábban adták volna földjeiket, miközben Győrnek az volt az érdeke, hogy a közpénzzel takarékoskodjon.

Költséges próbálkozások

Ennek azonban ellentmond, hogy a városvezetés ezt megelőzően félmilliárd forintot költött Adyvárosban egy olyan területre, ahol végül meg sem épült az Aréna. Ezt most eladnák, ha lenne rá vevő. A második, 83-as út melletti helyszínre pedig eddig közel 316 millió forintot költött a város, de a csarnoknak a mai napig hűlt helye van. Azt, hogy eddig nem épült ott csarnok, a hvg.hu-nak nyilatkozó bennfentesek több okkal magyarázták. Egyrészt azzal, hogy a terület mellett van egy nem működő hulladéklerakó, ami ugyan már nem üzemel, de megnehezíti a környezetvédelmi engedélyezéseket. Másrészt a város egyelőre nem számíthat a beruházás állami támogatására, noha korábban ebben bízott.

Audi üzem Győrben
©

A második, 83-as út menti helyszínen kiszemelt szántóföldekre Rákosfalvyék vételi jog alapításáról szóló szerződést írattak alá a tulajdonosokkal, hasonlót, mint amit azokkal, akiknek földjei az Ipari Park mellett voltak, s amelyekre a luxemburgi cég lecsapott. Mi több, a szerződésben azt is rögzítették, hogy ha az eladók harmadik félnek beszélnek annak tartalmáról, akkor ötmillió forintot kell fizetniük. A szerződés e pontja azért is figyelemreméltó, mert ugyanígy „fogták be” azoknak az eladóknak a száját is, akiknek a földjét az offshore hátterű SR Invest Logistic Kft.-nek szerezte meg az önkormányzat ügyvédje közreműködésével.

Akik nem adták, rosszul jártak

Az arénás telekügyletben a legrosszabbul minden bizonnyal azok a telektulajdonosok jártak, akik nem akarták alacsony áron eladni a földjeiket. Merthogy amíg az önkormányzat tulajdonába került földeket egyesítették, átminősítették ipari-kereskedelmi célú hasznosításra, a rendezési tervmódosítás keretében „különleges területbe” vonták, addig a többi föld tulajdonosai utóbbit hiába kezdeményezték a hatóságoknál, a városi főépítész elutasította kérésüket, méghozzá azzal az indokkal, hogy túl közel vannak a természetvédelmi területekhez. Kérdés, hogy ha ez így van, akkor korábban miért akarta megvásárolni azt az önkormányzat. Volt olyan tulajdonos, aki emiatt panaszt is tett a kormányhivatalnál, de hiába. Sokan közülük úgy vélik, az önkormányzat így állt bosszút, amiért nem voltak hajlandóak engedni az ügyvédeknek.

Nem mellékes egyébként az sem, hogy a 2000 forintos vételi árat a hvg.hu információja szerint Keresztély Dezső értékbecslő javasolta a városnak még azelőtt, hogy a telektulajdonosokat először megkeresték, azaz 2009-ben. Keresztély neve korábban egy lapunk által feltárt botrányos ingatlanügyben, a volt ceglédi laktanya eladásánál is felbukkant: a 2003-ban közel hárommilliárd forinton nyilvántartott egykori ceglédi honvédségi laktanya két évvel később már csak 196 millió forintot ért, legalábbis a ceglédi önkormányzat ennyire tartotta, mielőtt egy részét meglepően alacsony áron eladta egy helyi vállalkozó cégének úgy, hogy ezt nem is tehette volna meg. A 2005-ös értékbecslést Keresztély Dezső igazságügyi szakértő végezte el, aki elismert értékbecslő, a Gyurcsány-kormány idején még miniszteri kitüntetéssel is jutalmazták. A hvg.hu birtokába került kimutatás szerint abban az időben, amikor a 83-as út melletti szántókra először megtette az ajánlatot az egyik ügyvéd (valójában a város, de papíron „két magánszemély” megbízásából), akkor Keresztély biztosan szerződésben állt az önkormányzattal: különféle ingatlanforgalmi igazságügyi szakértői feladatokat látott el, amelyekért több mint 7 millió forintot fizetett neki a Győr.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András Itthon

Fidesz-közeli ügyvéd csapott le az "Audi-földekre"

A fideszes vezetésű győri önkormányzat ügyvédje, rajta keresztül pedig egy hozzá több szálon kapcsolódó offshore-hátterű cég szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol várhatóan az Audi logisztikai központja épül majd - derítette ki a hvg.hu.

Dezső András Itthon

Titokzatos győri földügyek: befogták az eladók száját

Az Audi logisztikai központjának egyik lehetséges helyszínén földeket vásároló Fidesz-közeli, a győri önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd a zsebszerződésekhez hasonló módon juttatta értékes területhez az offshore-hátterű SR Invest Logistic Kft.-t, hiszen a cég nem vásárolhatta volna fel a később átminősített termőföldeket. A cég akár egymilliárdot is kaszálhat az üzleten, az eladók viszont akkor sem támadhatják meg a szerződést, ha esetleg úgy ítélik meg, rossz üzletet kötöttek. Ráadásul súlyos milliókat fizethetnek, ha kinyitják a szájukat. A hvg.hu újabb részleteket tár fel a különös győri földvásárlásokról.