szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

A választási eljárásról szóló törvény kihirdetése előtt mindenképpen ki kell kérni az Alkotmánybíróság előzetes véleményét – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Rogán Antal arról is beszélt, hogy álkonfliktusnak tartja a választói feliratkozásról kibontakozó vitát. Az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügyével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: szerinte az hibázott, aki 2004-ben egy folyosóra szállásolt el egy azeri és egy örmény katonát.

Az előzetes regisztrációval kapcsolatban Rogán úgy látja: a tervezett módosításnak a politikai elit lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint a választók, az emögött meghúzódó vita jórészt egy álkonfliktus. Amikor 2010-ben az ellenzéki pártok képviselőinek egy jelentős része is megszavazta a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló törvényt, akkor tisztában voltak azzal is, hogy ezt választási szempontból csak az előzetes feliratkozással lehet megvalósítani – állította.

A kisebbségi választásokat szintén csak előzetes feliratkozással lehet lebonyolítani. A feliratkozás megkönnyíti azok helyzetét is, akiknek Magyarországon állandó lakcímük van, de életvitelszerűen külföldön tartózkodnak. Csak London környékén csaknem százezer magyar dolgozik folyamatosan – érvelt.

Rogán elmondta még: a Fidesz-frakcióban is vitatéma, hogy a regisztráció után kötelező legyen-e a szavazás. Nem hiszi ugyanakkor, hogy így terjesztik be a törvényt – fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője az interjúban arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetést az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell, és szerinte év vége előtt megkötik a megállapodást a valutaalappal. A sárvári kihelyezett frakcióülésről azt mondta: az IMF-tárgyalások mellett tájékoztatást várnak Orbán Viktortól arról is, hogy mennyire volt eredményes a kormány devizahitelesek megsegítésére indított intézkedéscsomagja.

Rogán szerint sajnálatos, hogy Magyarország belekeveredett az örmény–azeri konfliktusba, és úgy látja: ebben a kérdésben nem Magyarországnak kell igazságot szolgáltatnia. Az azerieknek joga volt a nemzetközi jog szerint Safarov kiadatását kérni, mi pedig szerinte jogszerűen jártunk el, amikor erről döntöttünk. Butaság azonban azt feltételezni, hogy Azerbajdzsánnal bármilyen állampapír-vásárlásban állapodtunk volna meg – állította.

Arra a kérdésre, hogy miért pont most lett eredménye a tárgyalásoknak, azt válaszolta: előbb-utóbb dönteni kellett a kérdésben. A nemet is meg kellett volna indokolni, és lehet, hogy az is ugyanekkora mértékű konfliktust eredményezett volna, méghozzá úgy, hogy Magyarország jogilag sem tudta volna alátámasztani döntését. Ha valaki ebben az ügyben hibázott, az az volt, aki 2004-ben egy folyosóra szállásolt el egy azeri és egy örmény katonát – fogalmazott Rogán Antal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Történik valami Dél-Koreában, már 13-an haltak meg azok közül, akik influenzaoltást kértek

Történik valami Dél-Koreában, már 13-an haltak meg azok közül, akik influenzaoltást kértek

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol