szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vegyipari szakszervezet és a Mal Zrt. dolgozói tüntettek az alumínium-cég megmentéséért Ajkán. A cég a vörösiszap-katasztrófa következtében eladósodott, bezárhat kormányzati segítség híján. A szakszervezet szeptember 11-én petíciót akar átadni Orbán Viktornak.

Mintegy ezer ember tüntetett csütörtök délután Ajkán a Mal Zrt. bezárása ellen. A vörösiszap-katasztrófáért felelősnek mondott társaság olyan mértékű adósságot halmozott fel az elmúlt két évben, hogy bezárhat. Ezzel mintegy 6000 ember veszítheti el állását” – mondta el Schwartz Béla, az MSZP-s, ajkai polgármester a hvg.hu-nak, aki maga is részt vett a demonstráción.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Nyakig az adósságban

A cég nemcsak eladósodott az elmúlt két évben, de 134 milliárd forintos bírságot is kirótt rá a zöldhatóság, igaz, ennek fizetését egy bírósági ítélet egyelőre felfüggesztette. A csütörtök délutáni demonstrációt a Magyar Vegyipari, Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezte, azon Schwartz Béla is részt vett, de nem szólalt fel.

A MAL-t a vörösziszap katasztrófa tette tönkre
©

A Mal Zrt. ma még több mint 1000 főt foglalkoztat, a beszállító körrel együtt mintegy 5000-6000 embernek ad munkát Ajkán és térségében. A térségbeli munkanélküliség csupán 5%, a gyár bezárásával az állástalanok száma drasztikusan megnövekedhet Ajkán és térségében, ez akár tízezer családot is érinthet – mondta el Schwart Béla.

Orbánhoz indulnak

A Mal tartozása mára csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben. Az erőmű már júliustól korlátozza szolgáltatásait a Mal-lal szemben, jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest – mondta el a polgármester. Ha így folytatódik tovább, a Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

Az MSZP-s polgármester szerint az adósság az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor „a cégből 10 milliárd forintot kivettek a károk helyreállítására és a további katasztrófák megelőzése érdekében”. Schwartz szerint fontos, hogy megtették ezeket az intézkedéseket, ugyanakkor úgy látja, „túl lett biztosítva” a gyár, túl sokat költöttek a munkálatokra.

„Ha a kormány nem segít valahogyan és nem engedi el a bírság kifizetését, akkor ezzel magyar emberek munkahelyei veszhetnek el és egy sikeres hazai vállalat mehet tönkre. Már 2011-ben írtam ezzel kapcsolatban egy levelet Orbán Viktornak, de máig nem érkezett rá válasz” – mondta el az ajkai polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Öt nap, nem több: lépnie kell a Malnak a vörösiszappor miatt

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az ajkai gyára IX-es és a X-es tározójánál a vörösiszap kiporzását. Ha a cég nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a Veszprémi Bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

MTI Itthon

Vörösiszap: félig már befedték az átszakadt tározót

A vörösiszap-katasztrófában átszakadt tízes iszaptározó felét lefedte a Mal Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet a szennyeződéstől. A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn tartott újabb ellenőrzést a társaság vörösiszap-tározóinál Kolontáron.

MTI Itthon

A kutyát is beszínezte a szálló vörösiszap - fotók

A viharos erejű északi szél miatt az Ajka és Kolontár közötti utat és a tározóktól délre található településeket is belepte a vörösiszap. Az úgynevezett kiporzás a Mal Zrt. ajkai timföldgyárában történt technológiaváltás következménye, mivel a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el a tározókban.

MTI Itthon

Greenpeace: Almásfüzitőn is nagy bajt okozhat a vörösiszap

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrajztudományi Intézetének kutatói szerint is súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői vörösiszap-tározók, a földrengésveszélyes területen álló gátak megbízhatatlanok. Ezt a Greenpeace közölte kedden az akadémia egyik tanulmánykötetére hivatkozva.

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne