szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új bíró kijelölése miatt elölről kezdődött az egykori csillebérci úttörőtábor tulajdonjogával kapcsolatos polgári per csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

A csillebérci úttörőtábor tulajdonjogáért 2000-ben indított pert a magyar állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) és társai ellen. A felperes annak megállapítását kérte, hogy érvénytelen az az ajándékozási szerződés, amellyel a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989-ben a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségre (Demisz) ruházta a csillebérci ingatlan tulajdonjogát, és indítványozta az eredeti állapot helyreállítását. Az alperesek a kereset elutasítását kérték. 

A 2004-ben született jogerős közbenső ítélet szerint érvénytelenek a 46,5 hektáros tábor elajándékozásáról szóló szerződések, de az érvénytelenség jogkövetkezményeit - azaz, hogy kit és milyen mértékben illet a tábor tulajdonjoga - új eljárásban kell vizsgálni. A Fővárosi Bíróság (FB) ebben az újabb eljárásban 2005-ben függesztette fel a pert, mert a földhivatal előtt eljárások folytak más szervezeteknek az ingatlannal kapcsolatos bejegyzési kérelmével kapcsolatban.

Az FB első fokú ítéletében megállapította az ajándékozási szerződés érvénytelenségét, és elrendelte a magyar állam tulajdonjogának helyreállítását. Az elsőfokú ítélet megállapításai szerint a KISZ 1989-ben a XII. kongresszusán kimondta a feloszlását, és a küldöttek egyúttal elhatározták a Demisz létrehozását. A KISZ az ingatlanjait ajándékozási szerződéssel a Demiszre ruházta. A bíróság 1989. június 23-ai végzésével törölte a KISZ-t a nyilvántartásból, a Demiszt pedig bejegyezte. Az ajándékozási szerződés megkötésekor azonban a KISZ már nem létezett, így a bíróság szerint nem rendelkezhetett a csillebérci ingatlan átruházásáról. Az elsőfokú ítélet szerint emiatt az ajándékozási szerződés semmis, a tulajdonjog pedig az államot illeti meg. 

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős közbenső ítéletében helybenhagyta az elsőfokú ítéletnek az ajándékozási szerződés érvénytelenségét kimondó részét, ugyanakkor új eljárásra utasította az FB-t. A Fővárosi Bíróságon tavaly folytatódott a per, amelyben arról kell dönteni, hogy kit illet a csillebérci tábor tulajdonjoga. 

Az új tanácsvezető bíró kijelölése miatt az egykori úttörőtábor tulajdonjogáról folyó tárgyalás most elölről kezdődött. A perben jogutódként a magyar államot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviseli, a másodrendű felperes pedig a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az iratismertetés után az MNV-t képviselő ügyvéd bejelentette, hogy módosítják eredeti keresetüket. Azt kezdeményezik, hogy az elsőrendű alperes (MÚSZ) által a csillebérci gyermektáborban található, néhány évvel ezelőtt értékesített vadászház tulajdonjoga szálljon vissza a MÚSZ-ra, majd utána a tábor és a vadászház tulajdonjoga ismét kerüljön az államhoz.

A felperes jogi képviselője a kereset esetleges elutasításának esetére további kereseteket nyújtott be, amelyek részletezik, hogy a csillebérci ingatlan milyen más formában kerüljön ismét állami tulajdonba. A csillebérci tábor és a vadászház jelenlegi tulajdonosainak, valamint a jelzáloggal bíró cégnek a jogi képviselői a per elhalasztását kérték, hogy megismerhessék az MNV módosított keresetét.

A másodfokú felperes (Emmi) jogi képviselője a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy "nincs felsővezetői döntés" arról, hogy a továbbiakban is részt vesznek-e a perben. A tárgyalás október 12-én folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni