szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke írásbeli kérdést nyújtott be az Országgyűlésben Orbán Viktorhoz "Van-e magánüzlet az azeri baltás gyilkos hazaengedésének ügye mögött – a Közgép Bakuban?" címmel. A kormányszóvivői iroda azt a tájékoztatást adta, hogy Győri Tibor semmilyen rokoni kapcsolatban nincs és nem is volt a DK-közleményben említett Csutora Lászlóval.

Molnár Csaba azt tudakolja, hogy az Orbán-kormány egyik kiemelt külpolitika és gazdasági célpontja lett-e Azerbajdzsán. Ott járt a kormányfő, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a kormány több tisztségviselője (Répássy Róbert, Szijjártó Péter, Nagy Rózsa, Németh Zsolt, Olajos Péter).

"Mivel az Ön kormánya lehetővé tette az azeri baltás gyilkos hazaengedését és szabadon bocsátását, sokakban felmerült a kérdés: vajon milyen titkos üzletet készül kötni a magyar kormány Azerbajdzsánnal?" – írja kérdésében a DK alelnöke.

Az azeri kapcsolatról a sajtóban megjelent eddigi információk alapján az alábbi tények tudhatók az írásbeli kérdés szerint: "Nagy Rózsa államtitkár asszony bejelentette, hogy a gazdasági tárca által több milliárd forintból felállítani szándékozott keleti kereskedőházak közül a legelsőt éppen Bakuban kívánja megnyitni a magyar állam. E kereskedőház feladata a magyar cégek üzleti lehetőséghez juttatása és segítése lesz Azerbajdzsánban. Szijjártó Péter államtitkár idén nyáron építőipari, csatornázási és vasútfejlesztési munkákat ajánlott azeri partnereinek".

"Köztudomású, hogy a hazai építőipari, csatornázási és vasútfejlesztési állami megrendelések legnagyobb kedvezményezettje a Simicska Lajos által fémjelzett Közgép vállalat. Az egyik Bakuban tárgyaló magyar delegációban 17 magyar cég képviselői vettek részt. Csutora Zsolt, bakui magyar nagykövet a sajtóban csak a Fidesz budapesti pártpénztárnokaként emlegetett Csutora László testvére. Csutora László a Népszava információi szerint nagyon közel áll Simicska Lajoshoz és az Ön miniszterelnökségi államtitkárának, Győri Tibornak a sógora. Győri Tibor korábban a Simicska-féle Mahir cég vezetője volt" – írja Molnár.

Mindezek alapján a Demokratikus Koalíció alelnöke többek között azt tudakolja, hogy mely cégek vettek részt a Bakuban tárgyaló magyar delegációban és hogy részt vett-e a tárgyalódelegációban a Simicska Lajoshoz köthető cégek bármelyike, különös tekintettel a Közgépre.

Azt is kérdezik, hogy Győri Tibor, Orbán Viktor egyik államtitkára, egy Simicska Lajoshoz köthető cég korábbi vezető tisztségviselője felhasználja-e családi kapcsolatait és politikai befolyását bármely Simicska Lajoshoz köthető cég azerbajdzsáni megjelenéséhez.

"Tett-e indítványt a magyar kormány bármely szerve azeri partnerének arra, hogy mely magyar cégekkel javasolja a kapcsolatot felvenni? Ha igen, akkor ezen cégek között van-e Simicska Lajoshoz köthető vállalkozás, különös tekintettel a Közgépre? Segíti-e a magyar kormány bármely szerve a Közgép azerbajdzsáni megjelenését? Ha igen, mely módon teszi ezt?" – kérdezi Molnár Csaba a miniszterelnöktől.

A kormányszóvivői iroda azt a tájékoztatást adta, hogy Győri Tibor semmilyen rokoni kapcsolatban nincs és nem is volt a DK-közleményben említett Csutora Lászlóval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!