szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő nyártól eltűnnek a cigarettás állványok a boltokból, miután a parlament megszavazta a trafiktörvényt, így a jelenlegi 44 ezer helyett csak legfeljebb 7 ezer külön erre a célra nyitott boltban lehet majd dohányárut kapni. A javaslatot jegyző Lázár János szerint az EU-nak nem volt érdemi kifogása, a fanyalgók csak a multinacionális cégek érdekeit szolgálják.

Elfogadta a parlament az úgynevezett trafiktörvényt, amelynek értelmében jövő nyártól állami monopólium lesz a dohánykereskedelem, és csak erre kijelölt, nemzeti dohányboltnak nevezett üzletekben lehet majd cigarettát vásárolni. Kedden délelőtt 244 képviselő támogatta Lázár János korábbi Fidesz-frakcióvezető, jelenlegi államtitkár törvényjavaslatát, 36-an szavaztak ellene, 26-an (főleg jobbikos képviselők) pedig tartózkodtak.

A törvényjavaslatot már februárban megtárgyalta a parlament, de az európai uniós egyeztetések miatt a zárószavazást elhalasztották. Hétfőn, a parlament alkotmányügyi bizottsága több, úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselője szerint a Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményeként születtek (azokat a házszabály, illetve a szorító idő miatt kell bizottsági indítványként benyújtani).

A keddi zárószavazás előtt Lázár arról beszélt, hogy Brüsszelnek "nem volt érdemi kommentárja" a javaslattal kapcsolatban, így azok, akik az Európai Bizottságra hivatkozva kritizálták a törvényt, valójában csak a külföldi, multinacionális cégeket támogatják. Az államtitkár szerint a törvény sok eleme a hasonló osztrák jogszabály átvétele, így az EU-nak nem lehetett ellene kifogása.

©

Ma 44 ezer helyen lehet cigarettát kapni, a törvény életbe lépése után maximum 7 ezer ilyen hely lesz – mondta Lázár, aki szerint a kínálat korlátozása segíteni fog abban, hogy csökkentsék a cigarettafogyasztást, illetve megakadályozzák a fiatalok rászokását. Ellenzéki képviselők szerint viszont a törvény csak a feketepiac felvirágzását fogja eredményezni, illetve többen szóvá tették, hogy átláthatatlan lesz az 500 milliárd forintra becsült dohánypiac felosztása.

A trafikokra vonatkozó koncessziós pályázatot 2012. november 15-ig kell kiírni, azok beadására 60 nap áll majd rendelkezésre. A cigaretta árusítását egyéb helyeken jövő év július 1-től tiltják meg. Egy kézben legfeljebb öt koncesszió lehet majd, a szerződés egységesen húsz évre szól. A koncessziós eljárásban előnyt élveznek a tartós munkanélküliek és a rokkantak, vagy az ilyen embereket alkalmazó vállalkozások.

A 2000 főnél kevesebb lakosú településeken nem lesz muszáj külön trafikot nyitni, egyéb üzlet elkülönített részén is meg lehet oldani az árusítást. Azokon a helyeken, ahol még erre sem lesz jelentkező, a hétfői módosítások értelmében az állami dohánymonopólium mozgóbolt útján is megoldhatja az árusítást. Az utolsó pillanatban elfogadott módosítások értelmében a  törvény hatálya alól kivételt képeznek a repülőtereken lévő, úgynevezett duty free boltok, ahol az országból távozó utasok vásárolhatnak dohánytermékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett