szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz átfogó ellenzéki együttműködés 2014-ben.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kedden azt mondta, hogy bár szükségesnek tartaná a demokratikus ellenzéki szervezetek összefogását, nagyobb esélyt lát arra, hogy "az MSZP és az LMP önérdeke miatt" nem lesz együttműködés. Az LMP lényegében kizárja az összefogást a parlamenti pártokkal, míg az MSZP stratégiájából az látszik, hogy egyedül, a többi ellenzéki párttól szavazatokat elvonva akar nyerni - magyarázta. 

Szerinte ha 2013 őszéig nem változik, hogy a kormánynak lassan apad, az ellenzéknek pedig lassan nő a támogatottsága, de az ellenzéki oldalon nincs világos alternatíva, program, a Fidesz kihívására kész szervezet és alkalmas személy, akkor "félő, hogy már késő lesz". 

A korábbi miniszterelnök a választási szabályok átalakítása miatt megfontolandónak tartaná, hogy a demokratikus ellenzék egységesen bojkottálja a 2014-es parlamenti választást, de úgy ítéli meg: miután a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP kinyilvánította, hogy mindenképp indul, ez a felvetés értelmetlen. Gyurcsány Ferenc - aki három párttársával együtt egy héten át éhségsztrájkkal tiltakozott a választási feliratkozás tervezett bevezetése ellen - azt mondta: az előzetes regisztráció a Fidesz hatalmi törekvéseit szolgálja, mivel azt a 20-25 százaléknyi választópolgárt akarja kizárni a voksolásból, aki az utolsó pillanatban dönti el, hogy részt vesz a választáson, és általában a hivatalban lévő kormány ellen szavaz. 

Azt, hogy az LMP a DK javaslatát elutasítva ott lesz a választási eljárási törvény parlamenti vitájában, úgy kommentálta: felvetődik a gyanú, hogy az LMP azért nem bojkottálja az indítvány tárgyalását, mert "kifizették azzal, hogy eltörlik az ajánlócédula-gyűjtést, ami nagyon nagy problémákat okozott az LMP-nek".  Utalt arra, hogy feltételezése szerint a Fidesz az előző választáson "közreműködött" az LMP ajánlószelvényeinek összegyűjtésében, és ma is azt vélelmezi, hogy "létezik a Fidesz és az LMP között egyfajta együttműködés".

Gyurcsány Ferenc szerint pártjának nem okozna nehézséget az ajánlószelvény-gyűjtés, de a jelenlegi ajánlási rendszer megszüntetését elfogadhatónak tartja. Hangsúlyozta azonban, hogy ez inkább egy arányos, listás választási rendszerben lenne indokolt, az egyéni körzetekben ugyanis az ellenzék töredezettségéhez vezethet a jelöltállítás megkönnyítése, ami a Fidesz érdeke.

A DK elnöke arról is beszélt, hogy pártjának jelenleg 150-200 ezer szavazója lehet, ez a teljes népesség 2-3 százaléka, ami jó esetben elegendő lehet az ötszázalékos parlamenti küszöb eléréséhez, de inkább alatta van. A Demokratikus Koalíciónak most nagyjából hatezer tagja van, a céljuk, hogy az év végére, 2013 elejére a párttagok száma a tízezret. 

A Fidesz a 2008-as IMF-megállapodás körülményeinek megvizsgálását javasolja, mondván, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint az akkori kormány "túl gyorsan" kötötte meg az egyezséget. Gyurcsány Ferenc az interjúban erről szólva azt mondta: a parlament négy évvel ezelőtt nem a valutaalap kérésére módosította a költségvetést, az IMF csak hetekkel később érkezett meg Magyarországra, és fogadta el a kormány által javasolt kiigazítási programot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!