szerző:
MTI

Horváth Aladár szerint Magyarországon emberek milliói élnek nyomorban, ezért a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnevezésű szervezet vezetője azonnali válságkezelést követel a kormánytól.

Horváth Aladár szerdán, a Parlament előtt Cigány-ország-értékelő - 2012 címmel tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Magyarország egy demokratikus köztársaságból rendpárti országgá alakult, az elmúlt két évben  "népnyúzó, elnyomó" törvények, intézkedések születtek.

A korábban Roma Polgárjogi Mozgalom néven működő szervezet vezetője az elmúlt hónapokban vidéki kistelepüléseken, szegények körében végzett felmérése alapján úgy fogalmazott: az új rezsim erkölcsi és jogi különbséget tesz a munkával, tőkével rendelkezők és a termelésből kizárt, segélyre szoruló emberek között, így az országban "alattvalók és urak rendi típusú posztfeudális társadalmi és hatalmi rendszere látszik kirajzolódni".

A polgárjogi aktivista szerint a cigányok tartósan kirekesztett félmilliós tömege a szociális és jogbiztonságuk elvesztése után a nyomornak és a faji elnyomásnak kiszolgáltatva él, és már a fizikai létét is veszélyben érzi.

Horváth Aladár közölte, kezdeményezik, hogy a többszörösen hátrányos helyzetű családok számára alanyi jogon járó alapszolgáltatás legyen a legelemibb szükségleteiket kielégítő ivóvíz- és áramszolgáltatás, és legalább 17 és 20 óra között biztosítsák a közműszolgáltatást azoknál a családoknál, ahol tartozások miatt korlátozták. Követelik továbbá, hogy a kormány tegyen azonnali komplex intézkedéseket a romák hatalmas méreteket öltő  munkanélküliségének radikális csökkentésére, illetve állítsák vissza a 18 éves korig szóló tankötelezettségi korhatárt.

A polgárjogi szervezet elnöke az elmúlt két évet a romapolitika csődjének nevezte, szerinte Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke nem a cigányságot képviseli, hanem "a népnyúzó törvényeket hozó hatalom" kiszolgálója, ezért csak akkor szólal meg, ha az a Fidesz és a kormány érdekeit szolgálja.

A ternYpe (ifjúság) Magyarország Hálózat által hétfőn megfogalmazott követelésekre utalva Horváth Aladár kijelentette: azzal, hogy az ORÖ intézményfenntartóként, oktatáspolitikai vagy szakmai koncepció nélkül lesz jelen az ország több pontján különböző szintű iskolákban, a szegregációt fogja erősíteni, újra gettósítja az iskolákat. Példaként említette, hogy a Gandhi Közalapítvány megszüntetésével a pécsi gimnázium és kollégium, az ország egyetlen cigány középiskolája "szakmailag, szellemileg teljesen kiüresedett".

A sajtótájékoztatón megjelent néhány roma fiatal, és szórólapokat osztogatott az újságíróknak; a "roma civil önszerveződés" érdekében azt követelik Farkas Flóriántól, hogy az általa hirdetett, erkölcsiségre épülő új roma politika bizonyítékaként hozza nyilvánosságra hol és mikor érettségizett, tárja a nyilvánosság elé politológusi diplomamunkáját és indexkönyvét, számoljon be arról, miért kért és kapott 1998-ban államfői kegyelmet az ellene indított büntetőeljárásban, számoljon be az ORÖ elmúlt kétéves tevékenységéről, az államtól kapott több száz millió forintnyi közpénz felhasználásáról.

Horváth Aladár az MTI-nek azt mondta: a felvetett követelésekkel kapcsolatban kíváncsi az ORÖ álláspontjára, ugyanis nem tartja megfelelő biztosítéknak az ORÖ és a miniszterelnök által a romák élethelyzetének javítására vonatkozó, tavasszal kötött keretmegállapodást.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet