szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy név alatt, önkormányzati segélyként vonná össze a kormány a krízishelyzettel és a temetéssel kapcsolatos segélyeket egy, a kormany.hu-n szereplő előterjesztés szerint.

Mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előterjesztéséből kiderül, a segélyek összevonása és megszüntetése a Magyary Program Egyszerűsítési Programjának végrehajátásval kapcsolatos, és az eljárások egyszerűsítésére törekszik.

Az előterjesztés egyszerűsítené az átmeneti segélyt, a temetési segélyt és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást azok összevonásán keresztül, a három ellátás így az úgynevezett önkormányzati segély ellátás keretében valósulna meg.

Az önkormányzatok képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére nyújthatna önkormányzati segélyt, akár pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

Az előterjesztés emellett egyszerűsíteni kívánja az utógondozói ellátást is, amelynek ellátási szabályait is pontosítaná.

Az áprilisban közzétett Széll Kálmán-terv 2.0-ban már szerepelt, hogy a tehetősebb önkormányzatok nagy százalékban nyújtanak olyan nem kötelező ellátásokat, amire a „szegényebbek” nem képesek, ezért ennek a gyakorlatnak a megszüntetésére csökkentette az állam tízmilliárd forinttal az ezekhez való hozzáférést, jövőre pedig „mindössze egyetlen krízissegélyezés maradna az önkormányzatok saját hatáskörében”. A kormany.hu-n olvasható előterjesztés feltehetően ezt valósítaná meg.

fzs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!