szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kettészakadt Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelye, Orfű, miután egy befektetőcsoport wakeboard pályát építene a település egyik horgásztavára. Az ötletet támogató polgármester és képviselő-testület szerint a fejlesztés beleillik Orfű terveibe, míg a nagyszámú ellenző szerint a pálya tönkretenné a horgásztót. A reménybeli beruházó Pécs fideszes alpolgármesterének és országgyűlési képviselőjének, Nagy Csabának korábbi munkaadója.

A polgármesteri és képviselő-testületi remények szerint Orfű az extrém sport kedvelők paradicsomává válhat, míg a helyi lakók, üdülőtulajdonosok és horgászok szerint végzetes következményekkel járhat az üdülőfalu számára egy wakeboard pálya felépítése. A beruházást ellenzők több mint 400 aláírást gyűjtöttek a jelek szerint egyelőre hiába, miután a képviselők egyhangúan a tervezet mellé álltak.

Háború földön, vízen és a Facebookon

Mindez teljesen természetes Füziné Kajdy Zita polgármester szerint, aki úgy véli, a wakeboard pálya (a wakeboard a szörfőzésből kinőtt, vízisí szerű sport)tökéletesen illeszkedik abba a fejlesztési koncepcióba, amely révén Orfű az „extrém sport szerelmeseinek kedvenc magyarországi célpontja lehetne”, nem hiába nyert el a település korábban egy olyan közös horvát-magyar uniós pályázatot, amely révén extrém kerékpár-pálya épülhet a faluban. A polgármester elmondása szerint így örömmel fogadta a pécsi vállalkozói kör jelentkezését, akik a falu egyik horgásztaván alakítanának ki egy villanymotoros wakeboard pályát, amely „ebben a formában se zaj-, se környezetszennyezést nem okozna”.

Füziné szerint a beruházás előkészítése az Orfűn bejáratott egyeztetési körökön ment keresztül: a tervről lakossági fórumot tartottak (több helybéli arról panaszkodott nekünk, hogy erről a fórumról nem is tudtak) és egyeztettek a helyi horgászklubbal is, amely eredményeképpen a befektető mintegy 50 milliós pluszköltséget vállalt a horgászok igényeinek kielégítésére. Mindez egyáltalán nem tartozott az önkormányzat törvényi kötelezettségei közé, ezzel gesztust gyakoroltak, hangsúlyozta a település vezetője.

A fesztiválozók helyett jönnek az extrém sportolók?
©

Minderre Pásztor László, a helyi horgászegyesület vezetője némileg máshogyan emlékezik: mint mondta, a beruházók hallani sem akartak az általuk igényelt tóbővítésről és helyette egy olyan alternatívát ajánlottak, amely ellehetetlenítené a horgászást a tavon. Pásztor szerint teljesen egyértelmű, hogy a tó nem bír el még egy wakeboard pályát a fürdőzők és horgászok mellett; mint megfogalmazta, valakinek mennie kell. A horgászegyesületi vezető a maga részéről semmilyen megállapodást nem írt alá, csak egy jegyzőkönyvet, de elmondása szerint ezt is megbánta, mivel annak tartalma szerinte nem fedte teljes egészében a megbeszélés tartalmát.

A lapunkat megkereső, illetve általunk megkérdezett helyiek szintén arról számoltak be, hogy miután a terv a falu tudomására jutott, azonnal élénk tiltakozás kezdődött. Szeptember 24-ig több mint 400 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a wakeboard pálya ellenzői, és elindult egy Nem akarunk Orfűn wakeboard pályát nevű Facebook csoport is, amelynek jelen pillanatban majd' 300 tagja van – igaz, a tervet támogatónak már több mint 300.

Wakeboard, a nemzeti extrémsport

Az ellenzők arról sincsenek meggyőződve, hogy a pálya által hozott vendégtöbblet megérné a falunak, hiszen bár a közeli Pécsett valóban létezik egy wakeboard közösség, ez mindössze 30 emberből áll, és a „sportnak magas költségei miatt nem is nagyon van kultúrája az országban”. Más kérdés, hogy tervnek igen magas helyeken akadnak pártolói, hiszen úgy hírlik, a reménybeli építő, a Platina Bau Zrt. vezérigazgatójának, Katics Józsefnek szintén a cégben dolgozó fia, az orfűi wakeboard pálya ötletgazdája, Katics Viktor állítólag ugyancsak a sport hívei közé tartozik.

A Platina Bau  arról is ismert, hogy a társaság a munkáltatója volt Nagy Csaba pécsi fideszes politikusnak is, aki az MSZP pécsi és országos összeomlása után először a város alpolgármestere, majd országgyűlési képviselője lett. Nagy alpolgármesterré választása után 2009 júniusában kilépett a cégből, amely kifejezetten népszerű lett az új városvezetés körében: hirtelenjében alvállalkozóként bekerült a Bayer Center Zrt. (történetesen a szocialista éra kedvelt építőipari cége) alá Pécs főtere viszontagságos felújításába, és aktív részese lett a Pécs 2010 keretében megvalósuló közterület felújítási program egyéb állomásainak is, majd részt vett a Zsolnay Kulturális Negyed építésében is.

Többen azt is felvetették, hogy az orfűi önkormányzat hirtelen jött wakeboard-szerelme mögött politikai nyomás állhat, ám Füziné nem tud ilyenről, illetve nem ebből az irányból: visszaemlékezése szerint őt és a képviselőket egy horgász fenyegette meg korábban azzal, hogy a pálya támogatása esetén nem kell többet részt venniük az orfűi közügyekben. Pásztor László szerint viszont azt igen nehezen lehet fenyegetésnek venni, hogy valaki arra utal, hogy a következő választáson mások kerülhetnek a polgármesteri székbe és a képviselő-testületbe.

A képviselő-testület szeptember 24-én támogatásáról biztosította a beruházást, a wakeboard hívei pedig semmit sem hagytak a véletlenre: mintegy 30-an meg is jelentekaz ülésen. A polgármestert és a képviselőket a több mint 400 tiltakozó aláírás sem hatotta meg (Orfű 889 állandó lakossal rendelkezik) – mint Füziné kérdésünkre elmondta, „bárki tud aláírásokat gyűjteni”.

Hatástanulmány a lehetséges turisztikai hasznokról, illetve az esetleges környezeti hatásokról tudomásunk szerint még nincs, az önkormányzatnak és a beruházónak következő körben az erősen vonakodó horgászegyesülettel kell dűlőre jutnia, amely fő törekvése a tóban 12 éve nevelt halállomány védelme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Orfű: "Ez a legcukibb nyári fesztivál" - Nagyítás-fotógaléria

Ez a legcukibb nyári fesztivál, amin valaha voltam! - kap el minket egy szimpatikus fesztiválozó az orfűi éjszakában, majd elrohan megnézni valami megnéznivalót. Nem tudunk nem egyetérteni vele, Lovasi Andrásék fesztiválkezdeményezése beérni látszik - a Pécs melletti gyönyörű helyszín és a domboldalak remek lehetőséget kínálnak arra is, hogy az első sorokban tombolás fáradalmai után a következő koncertet már a domboldalban ücsörögve hallgassuk végig.

travelline.hu Plázs

Átadták az aquaparkot Orfűn

A Pécsi-tó partján 1,3 milliárd forintból épült aquapark a Baranyai élménykörút névre keresztelt átfogó, a megye...

pecsma.hu Itthon

Nem kímélik a vandálok az orfűi kerékpárutat

Majdnem egymillió forintos kárt okoztak eddig a vandálok az idén tavasszal átadott orfűi kerékpárúton. Több napelemes lámpát is megrongáltak, és padokat, asztalokat loptak el.

Ellenállnak Karácsonyék a kormány újabb városligeti akciójának

Ellenállnak Karácsonyék a kormány újabb városligeti akciójának

Tóta W.: Piroska és a nácik

Tóta W.: Piroska és a nácik

Most is művészien bánik a csillagokkal Pinczehelyi Sándor

Most is művészien bánik a csillagokkal Pinczehelyi Sándor