szerző:
MTI / hvg.hu

A Marian Cozma meggyilkolásával kapcsolatos eljárásban a Legfőbb Ügyészség képviselője szerint az elsőfokú ítélet volt a helytálló, másodfokon törvénysértő ítélet született, ezért ezt a döntést hatályon kívül kell helyezni és új ítéletet kell hozni - hangzott el a keddi tárgyaláson. A védők a másodfokú ítélet fenntartását kérték. A Kúria tanácselnöke közölte, az eredeti tervtől eltérően október 1-jén hirdetnek határozatot, a holnapra tervezett ülés pedig elmarad.

A Kúria épületénél rendőri biztosítással kezdődött meg kedden a Cozma-gyilkosság tárgyalása - közölte a hvg.hu helyszínen tartózkodó munkatársa, aki szerint több rendőrségi kisbuszt is lehetett látni az épület körül.

Kilenc óra után ötfős kommandós csapat kísérte be a tárgyalóterembe a három vádlottat, Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt. A legfelsőbb bírói fórum Cozma-ügyben eljáró tanácsának elnöke, a Kúria elnökhelyettese levetette a bilincset a vádlottakról.

Ez történt a Patriótánál a bíróság szerint

A tárgyalás elején a bíróság felidézte az eseményeket. Eszerint 2009. február 8-án a vádlottak 26 fős társasággal mentek Veszprémbe, a Patrióta lokálba szórakozni. Már rögtön az elején kötözködtek a vendégekkel, ami miatt többen el is hagyták a szórakozóhelyet.

Mai tárgyalás a Kúria épületében
©

Marian Cozmába is belekötöttek, ő először rájuk se hederített. A vádlottak azonban tovább zaklatták a sportolót, meglökték, a másodrendű vádlott meg is ütötte. A többi vádlott is ott volt Cozma körül, együtt támadtak rá. A két társaság tagjai dulakodni kezdtek. A verekedés során a sportoló és társa Ivan Pesic sem hagyták magukat, de Cozma a földre került.

Ekkor érte a késszúrás a bal vese tájékon Raffael Sándor vádlott részéről. Ezt követően is tovább folyt a verekedés, aminek során Marian Cozma újra a földre került, ott a három vádlott társai bántalmazták, verték és rugdosták, sőt egy fémvázas székkel sújtottak le rá a fején eltalálva Cozmát. A sportoló ezután fel tudott állni és kifelé tartott társaival együtt - hangzott el a bíróságon.

Amikor kiértek az utcára, 8-10 méterre eltávolodtak a lokál bejáratától. A csapatot követték a vádlottak, akik meg is indultak Cozmáék felé. Cozmának azonnal nekiestek és ütni, rugdosni kezdték. Pesics megpróbálta a vádlottakat leválasztani Cozmáról. Raffael a verekedés közben a földre esett, onnan felállva elővette a kését és szíven szúrta Cozmát.

Első fokon életfogytiglant kaptak 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki az elsőrendű és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott.

©

A fellebbezések folytán a Győri Ítélőtáblára került ügyben 2012. április 27-én kihirdetett jogerős ítéletben azonban jelentősen enyhítették a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig nyolc év börtönre ítélték. A másodfokú bíróság indoklása szerint a cselekmények nem tekinthetők életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható minősített emberölés kísérletének, ehelyett emberölés és testi sértés állapítható meg, ami ebben az ügyben legfeljebb 20 éves szabadságvesztéssel sújtható.

A Cozma-ügy kapcsán garázdaság miatt is eljárás indult kéttucatnyi vádlott - köztük a gyilkossági ügy fővádlottjai - ellen. Ebben a perben első fokon többéves szabadságvesztéseket szabott ki május 25-én a Veszprémi Városi Bíróság, ám fellebbezések folytán másodfokon folytatódik ez az ügy. A nyáron elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a kártérítési per is, melyben a meggyilkolt sportoló hozzátartozói mintegy negyedmilliárd forintot követelnek az elkövetőktől.

Új ítéletet akar a Legfőbb Ügyészség

A Legfőbb Ügyészség képviselője a keddi tárgyaláson azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet volt a helytálló, a másodfok törvénysértő ítéletet hozott, ezt kell kiküszöbölni és a másodfokú bírói döntést súlyosbítani kell. Az ügyész azt kérte a Kúriától, hogy a másodfokú ítéletet a Kúria helyezze hatályon kívül és hozzon új ítéletet.

©

Az elsőrendű vádlott, Raffael ügyvédje, Tuza Péter szerint az ügyészség a társadalmi nyomásnak akar megfelelni és rossz üzenet, hogy ha nem a jognak akar megfelelni. Az ügyészség által előterjesztett felülvizsgálatra Tuza szerint akkor lenne lehetőség, ha eljárási szabálysértés történt volna, de itt nem is erről van szó, hanem ítéletszerkesztési problémákról. Azt pedig nem is a másodfokon, hanem az első fokon eljáró bíróság követte el - tette hozzá. 

Tuza azt kérte, hogy a Kúria tartsa fenn a másodfokú ítéletet. Hozzátette, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor ez precedens értékű döntés lesz, és mindenki a Kúriához fordul, akinek a vele szemben meghozott bírói döntés nem tetszik. Németh Győző védője, Tordai Nándor is azt kérte, hogy a Kúria a jogerős ítéletet tartsa fenn. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván ügyvédje, Szikinger István szerint a védőtársai által elmondottak jelentik az ő álláspontját is.

Szikinger megjegyezte, hogy ez az ügy az ártatlanság vélelmének teljes megsértésével folyik, védencét például kezdettől fogva mint gyilkost mutatták be. A társadalom elvárásait valóban figyelembe kell venni, de van a jogállami kultúrának egy olyan elvárása, hogy amikor a tényeket elfordítva mutatják be, akkor az ellen lépni kell - tette hozzá.

Nevet is változtatnának Sztojka rokonai

„Védencem családját olyan súlyos támadások érték a közvélemény miatt, hogy elköltözésen, névváltoztatáson gondolkodnak” – mondta Szikinger. Közölte azt is, hogy a bv-intézetben külön óvintézkedéseket kellett tenni Sztojka Iván védelme érdekében, mert megverték. Kérte azt is, hogy védencét engedjék szabadon, mert büntetésének felét le is töltötte.

A vádlottak közül Németh Győző továbbra is azt állította - mint mondta, immár a harmadik bíróság előtt –, hogy nem vett részt Marian Cozma szíven szúrásában, ő akkor Ivan Pesiccsel verekedett, Cozmához még csak hozzá sem ért. Ennek ellenére az ország Cozma gyilkosaként ismeri. „Szégyellem azt, amit Pesic ellen elkövettem” - mondta a férfi. Végül pedig azt kérte a bíróságtól, hogy enyhítsék az ítéletét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Epstein egyik áldozata szerint András herceggel is le kellett feküdnie

Epstein egyik áldozata szerint András herceggel is le kellett feküdnie

Leszakadt felsővezeték miatt rövid időre teljes szélességében lezárták az M1-est

Leszakadt felsővezeték miatt rövid időre teljes szélességében lezárták az M1-est

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén

Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén

Ilyen közel még nem állt a szégyenhez EU-tagállamot vezető miniszterelnök

Ilyen közel még nem állt a szégyenhez EU-tagállamot vezető miniszterelnök

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére