szerző:
MTI

Az Országgyűlés mai ülésén tűzi először napirendjére azokat a kormánypárti előterjesztéseket, amelyek az előzetes választási regisztráció bevezetését célozzák. A képviselők elsőként az ennek részeként kezdeményezett alkotmánymódosításhoz, majd a választójogi törvény konkrétumokat is tartalmazó változtatási javaslatairól mondhatják el véleményüket.

A Ház ülése reggel kilenc órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd azoknak az indítványoknak az általános vitája folytatódhat, amelyek az Alkotmánybíróság döntése után 62 év helyett 65 évben határoznák meg a bírák, illetve valamennyi, az igazságszolgáltatásban közhatalmat gyakorló személy nyugdíjkorhatárát.

Navracsics Tibor e kérdésben ugyancsak javasolja az alkotmány átírását.

Ezután kerülhet terítékre az előzetes választási regisztráció, elsőként az az alkotmánymódosítás, amelyet Lázár János nyújtott be a parlamentnek.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ebben azt rögzítené, hogy sarkalatos törvény a választójog gyakorlását regisztrációhoz - a javaslat megfogalmazása szerint "kérelemre történő névjegyzékbevételhez" - kötheti. A kormánypártoknak és az ellenzéknek 5-5 órájuk lesz a vitára.

A képviselők rögtön ezután kezdhetnek bele a választási eljárási törvény konkrétumokat is tartalmazó változtatásának tárgyalásába. A napirend csak az általános vita megkezdését tartalmazza, vagyis az előterjesztői ismertető után a kormány, valamint a frakciók vezérszónokai szólalhatnak fel.

Az ugyancsak Lázár János által benyújtott előterjesztés a regisztráció bevezetése mellett eltörölné a kopogtatócédula-gyűjtést és a kampánycsendet.

Várhatóan az esti órákban folytatódhat az általános vita az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényjavaslatról, míg az ülésnap végén az egészségügyet többletforráshoz juttatni kívánó előterjesztést tárgyalhatják a képviselők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin