szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára személyiségi jogi pert indít a Népszabadság ellen a lap hétfői, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázatokról írt cikke miatt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Népszabadság szerint Budai Gyula egyik rokona, Gerzsánszki Lajos lett az abszolút győztes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázaton, összesen 732 hektár földterületet nyert el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a cikk szándékosan úgy fogalmaz, hogy azt sejteti az olvasókkal: mind Gerzsánszki Lajos, mind pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szabálytalanul járt el földpályázatok ügyében. Ezért Budai Gyula pert indít a lap ellen.

Budai Gyula állásfoglalásában leszögezte: az újság valótlanul állította, hogy "Gerzsánszki Lajos - a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának rokona - összesen 732 hektár földterületet nyert el".

A Népszabadság összemossa a természetes és a jogi személy fogalmát. Gerzsánszki Lajos, aki már évtizedek óta foglalkozik élethivatásszerűen mezőgazdasággal - közel ezer szarvasmarhát tart -, nem nyert NFA-pályázatot. Gerzsánszki Lajos cége, a 13 éve működő Karmopol-Agro Kft. nyert földterületet, valamint a Mercato Finanszírozó Kft, melyben Gerzsánszki Lajos nem tulajdonos - olvasható.

Budai Gyula szerint a Népszabadság állítása másrészről azért megtévesztő és valótlan, mert Gerzsánszki Lajos nem hozzátartozója. "Gerzsánszki Lajos Budai Gyula unokaöccsének apósa, mely kapcsolat a Polgári törvénykönyv vonatkozó 685. §-a szerint sem hozzátartozói, sem pedig rokoni kapcsolatnak nem számít" - olvasható a közleményben.

Buda Gyula kiemelte, hogy az NFA pályázati rendszerében szigorú és objektív bírálati szempontok vannak, mely pontozási rendszer lehetetlenné teszi, hogy a pályázó "rokoni" kapcsolatai, avagy párthovatartozása bármilyen szempontból is figyelembe vehető lehessen.

Az államtitkár szerint ha a fideszes politikusok ilyen tág értelemben vett "rokonai", barátai és ismerősei nem pályázhatnának termőföldekért, akkor a magyar emberek jelentős része nem foglalkozhatna mezőgazdasággal, hiszen ha úgy vesszük, mindenki "rokona" vagy ismerőse valakinek - olvasható a dokumentumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára