szerző:
MTI

A segélyplafon bevezetését bírálta és a szociális ellátórendszerből való pénzkivonás ellen emelt szót a szocialisták szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

Ma sem lehet több pénzre szert tenni segélyből, mint munkából, a segélyplafon bevezetésével a kormány a leginkább rászorulók juttatásait akarja csökkenteni - mondta Korózs Lajos, felszólítva a kabinetet, hogy ne vonjon ki pénzt a szociális ellátórendszerből.

Az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kijelentette: az önkormányzatok által fizetett szociális juttatásokat nem csökkenteni, hanem növelni kellene. Szerinte Magyarország nem a szegények támogatására költ európai összehasonlításban sokat, hanem a gazdagoknak járó indokolatlan kedvezményekre.

Korózs Lajos azt mondta: a kormány a rendszeres szociális segélyből, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokból, az átmeneti segélyből, az ápolási díjból és a lakásfenntartási támogatásból összeálló ellátásokat akarja csökkenteni. A kabinetnek az elvonás helyett a támogatások pontosabb célzására kellene törekednie, hogy azok valóban a leginkább rászorulókhoz jussanak el - közölte. A szocialista politikus arról is beszélt, tévképzet, hogy segélyből jobban meg lehet élni, mint munkából.

Rendszeres szociális segélyből legfeljebb 42.326 forintot lehet kapni, de ennek az a feltétele, hogy a családban senkire ne jusson 25.650 forintnál több jövedelem - részletezte, megjegyezve: ezt az ellátást azok kapják, akiknek még közmunkát sem tud adni az önkormányzat. További feltétel, hogy az ellátott egészségkárosodott legyen, öt évvel a nyugdíj előtt álljon vagy 14 éven aluli gyermeket neveljen.

Korózs Lajos ugyanakkor hozzátette, hogy még az említett feltételeknek megfelelők is csak 20-22 ezer forint segélyt kapnak jellemzően, az ellátás pedig csak egy embernek jár családonként.

Kitért arra is, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelők ápolási díja mindössze 38.350 forint. A közgyógyellátás összege hatezer, a lakásfenntartási támogatás településtől függően három-négyezer forint. "Vagyis egy tartósan beteg gyermeket nevelő család, ha megfeszül sem tud 48 ezer forintnál több támogatást összeszedni. Ebből akar elvenni a kormány?" - tette fel a kérdést.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője válaszként közölte, pártja szerint még mindig sokan élnek vissza az állami segélyekkel, ezért a kormánypárt egyetért a kabinet azon döntésével, hogy be kell zárni a szociális rendszer kiskapuit.  Selmeczi szerint a nemzeti konzultáció során az emberek világossá tették: nem fogadható el, hogy valaki jobban éljen segélyből, mint becsületes munkából.

"Ez a kormánytöbbség arra kapott felhatalmazást, hogy megvédje a munkahelyeket, és minél több ember számára tegye lehetővé, hogy segély helyett munkából éljen" - írta közleményében Selmeczi Gabriella, hangsúlyozva: a Fidesz minden olyan kísérletet visszautasít, amely "megpróbálja Magyarországot visszafordítani, megalázza a terheket viselő, értékteremtő munkát végző embereket".

Korózs Lajos erre válaszul azt tanácsolta, hogy ha Selmeczi Gabriella és a Fidesz úgy gondolja, hogy ma Magyarországon segélyből bárki jobban meg tud élni, mint becsületes munkából, akkor sürgősen olvassák el a szociológusok ezt egyértelműen cáfoló tanulmányait, ugyanis halvány fogalmuk sincs a hazai jövedelmi viszonyokról.

"Ha Selmeczi Gabriella és a Fidesz úgy gondolja, hogy Magyarországon túl sokan élnek segélyből, ahelyett, hogy becsületesen dolgoznának, akkor talán tartsák be az ígéretüket és teremtsenek valódi, adófizető munkahelyeket, a még meglévőket pedig ne utcai plakátokkal igyekezzenek védelmezni. Ha Selmeczi Gabriella és a Fidesz komolyan gondolja, hogy minden olyan kísérletet vissza kell utasítani, amely megalázza a terheket viselő, értékteremtő munkát végző embereket, akkor azonnal vonja vissza az átlagkeresőket sújtó igazságtalan, egykulcsos szja-t, a gazdagoknak megszavazott adókedvezményeket, a munkanélküli ellátás idejének harmadolását és a munkavállalók jogait csorbító új Munka törvénykönyvét, amely a műszakpótlékok elvételével havi több tízezer forintot vesz ki a zsebükből. Ha Selmeczi Gabriella és a Fidesz úgy gondolja, hogy Magyarországon még mindig sokan élnek vissza az állami segélyekkel, akkor ne a rászorulók támogatását csökkentsék, hanem az ellenőrzéseket szigorítsák" - közölte Korózs.

A kormány múlt héten közölte, hogy segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen nagyobb jövedelemre szert tenni, mint munkából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant

Állami kitüntetést kapott a látás-visszaállító terápiát kidolgozó Roska Botond

Állami kitüntetést kapott a látás-visszaállító terápiát kidolgozó Roska Botond

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből