szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felelőtlenségről, a hozzáértés hiányáról árulkodik, hogy a kormányoldal júliusban elfogadtatta a 2013-as költségvetés sarokszámait, de azokat még idén módosítani kell - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője, aki szerint a Matolcsy által pénteken bejelentettekkel a kiigazításoknak még nem lesz vége.

Gyurcsány Ferenc szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedések azt jelzik, hogy a kormány végre szembenézett a valósággal, ám a várt bevételek egy része nem fog teljesülni, ezért újabb kiigazítások várhatók. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak azt mondta, hogy felelőtlenségről, a hozzáértés hiányáról árulkodik, hogy a kormányoldal júliusban elfogadtatta a 2013-as költségvetés sarokszámait, de azokat még idén módosítani kell.

A 600 milliárdos kiigazításból nagyjából 200 milliárdot tesz ki a hiánycél megemelése, 400 milliárd pedig kiadáscsökkentés és bevételnövelés - részletezte. Helyesnek nevezte a gazdaság - a sertéságazat és a kereskedelem - kifehérítésének szándékát, de megkérdőjelezte, hogy ebből 200 milliárd forint származhatna. Szintén kétségbe vonta, hogy a magasabb jövedelműek járulékplafonjának eltörlése hozzávetőleg 50-60 milliárd forintot hozhatna a büdzsének, szerinte a multinacionális vállalatok ezt úgy védik ki, hogy vezetőiket nem Magyarországon jelentik be.

Gyurcsány Ferenc szerint ebből az következik, hogy a kiigazításoknak nincs vége. "Nagy tételben merek fogadni bárkivel, hogy ez a költségvetés a mostani módosítással együtt sem fogja megérni a tavaszt, újabb kiigazítások, zárolások lesznek" - mondta. 

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az ismertetett intézkedésekre a Nemzetközi Valutaalap elvárásai miatt van-e szükség. Szerinte a kormány próbálja elkerülni az IMF-megállapodást, és arra nincs is sürgető kényszer, amíg optimista a hangulat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Ellenkező esetben viszont sérülékeny lehet az ország, a kabinet most nyilván ezt mérlegeli - fűzte hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy milyen társadalmi fogadtatása lehet a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedéseknek, a DK elnöke úgy válaszolt: az Orbán-kormány eddig "nem volt ügyetlen" abban, hogy ne közvetlenül az embereket érintő kiigazításokat hajtson végre, és ez részben most is elmondható, emiatt nem számít nagy felháborodásra. Ugyanakkor szerinte a még idén végrehajtandó 130 milliárdos zárolás állami intézmények sorának működőképességét veszélyezteti, amit a 730 ezer közalkalmazott megérez majd. 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a jövő évi növekedési előrejelzését a kormány 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékli, az idei és a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt - 2,5 és 2,2 százalékról - 2,7 százalékra emeli, a jövő évi hiánycél eléréséhez pedig 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten