szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel fél méterrel csökkenti a térség árvízszintjét az új Hanyi-Tiszasülyi tározó.

Közel fél méterrel alacsonyabb szinten tetőzhetnek a nagy árvizek a közel 19 milliárd forintból megépült Hanyi-Tiszasülyi vésztározónak köszönhetően a létesítmény térségében, így Szolnoknál is – mondta Nagy Réka, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG) pr-referense

A szakemberek - tette hozzá - az ezredfordulón levonult árhullámok tapasztalatai alapján dolgozták ki a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Programot. Ennek egyik elemeként az első ütemben 6 árvízszint-csökkentő tározót terveztek a folyó magyarországi szakasza mentén. Ezek közül 2008-ban adták át a Cigándi, 2009-ben pedig a Tiszaroffi tározót. Utóbbi megnyitására a rendkívüli árvízhelyzet miatt már a következő év nyarán sor került. A féltucat tervezett létesítmény legnagyobbjaként csütörtökön felavatott Hanyi-Tiszasülyi mellett idén befejeződik a Nagykunsági tározó kivitelezése is, míg a Szamos-Kraszna-közi és a Beregi tározók építése hamarosan elkezdődik. 

A 85 százalékban uniós forrásból finanszírozott beruházás csaknem 19 milliárd forintból, 43 hónap alatt valósult meg. A tározó területe a Velencei-tó duplája - 55,7 négyzetkilométer -, amely teljes feltöltése esetén 247 millió köbméter víz befogadására alkalmas. Árapasztó hatása a 2000. évihez hasonló mértékű áradás esetén a szolnoki vízmércén mérve 40-50 centiméter lenne és még Szegednél is elérné a 15-20 centimétert. A létesítményt körülvevő gát hossza 31 kilométer, amelyből 25 kilométer újonnan épült, illetve áthelyezett töltés. 

A legnagyobb műtárgy a négy, egyenként 8 méteres nyílású töltő-leeresztő zsilip a tiszasülyi szivattyútelep közelében. Ritka műszaki megoldásként e műtárgy és a tározó tér alatt vezették át a Jászsági öntöző főcsatornát és a Sajfoki belvíz-főcsatornát is. A beruházás részeként elkészült továbbá 10 kiszsilipes műtárgy, 4 szivattyúállás és 2 vízkivételi zsilip – közölte Nagy Réka. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésébe került létesítmény az árvízi biztonság növelése mellett az alternatív tájgazdálkodás feltételeit is megteremti az érintett településeken - Tiszasülyön, Jászkiséren és Pélyen -, illetve azok térségében.

A múlt heti ünnepélyes átadáson a KÖTIVÍZIG kezdeményezésére felavatták a létesítmény legnagyobb műtárgyának, a töltő-ürítő zsilipnek nevet adó Barócs János emléktábláját. Barócs János vízmérnök a Jászkiséri Vízitársulat vezetőjeként 1853-tól 41 éven át irányította ennek a területnek az ár- és belvízvédelmi munkálatait. Az ő idejében épült meg 1862-ben az új létesítmény közelében az első Sajfoki zsilip és 1878-ban a történelmi Magyarország első belvízvédelmi szivattyútelepe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kell az a heti 50 perc, ami nem a gyerekről szól – néha elfelejtjük, hogy a kismamák is felnőtt emberek

Kell az a heti 50 perc, ami nem a gyerekről szól – néha elfelejtjük, hogy a kismamák is felnőtt emberek

Félszáz éve nincs velünk Jimi Hendrix

Félszáz éve nincs velünk Jimi Hendrix

Vádat emeltek Maria Kalesznyikava fehérosz ellenzéki vezető ellen

Vádat emeltek Maria Kalesznyikava fehérosz ellenzéki vezető ellen