szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a választási eljárásról szóló törvényjavaslat alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának elősegítése, az elvi támogatás üres frázis marad, amelyet a jogalkotó nem tölt meg tartalommal – állítja Verdes Tamás, az ELTE TáTK Szociológiai Doktori Iskola hallgatója, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa.

Ahhoz, hogy a fogyatékos állampolgárok politikai jogainak gyakorlását ténylegesen elősegítsék, legalábbis az szükségeltetne, hogy az érintettek választójogának korlátozására ne adjanak lehetőséget. De annak ellenére, hogy az Alaptörvény eltörölte a gondnokság alá helyezett személyek választójogának automatikus és általános korlátozását, ez a hétköznapok szintjén továbbra is fennmaradt - olvasható Verdes Tamás, az ELTE TáTK Szociológiai Doktori Iskola hallgatójának, a TASZ munkatársának írásában, mely a Választásirendszer.hu blogra került fel.

"A feliratkozáskor sem könnyített formában megírt tájékoztatót, sem Braille-írásos anyagot nem vesznek kézhez az érintettek. Egy értelmi fogyatékos állampolgár csak úgy igényelhet magának könnyített formában megírt tájékoztatót, ha már megértette a nem könnyített formában megírt tájékoztatót, majd személyesen vagy elektronikus úton feliratkozott. Egy vak személy akkor vehet igénybe Braille-írásos szavazósablont, ha elolvasta a nem Braille-írásos tájékoztatót, majd ennek megfelelően túlesett a feliratkozási procedúrán. Egy ilyen rendelkezés törvénybe emeléséhez nem kevés cinizmusra van szükség" - írja Verdes.

"Az eljárási törvény megtartja a mozgóurna intézményét. A jelenleg még hatályos törvényben és a tervezetben olvasható szabályok szerint is mozgóurnát levélben vagy meghatalmazott útján lehet igényelni. Ahhoz azonban, hogy a szavazópolgár mozgóurnát rendeljen, a következő választáson már arra lesz szükség, hogy előtte személyesen feliratkozzon, vagy szintén személyes megjelenéshez kötött elektronikus hozzáféréssel rendelkezzen az ügyfélkapunál" - részletezi a TASZ munkatársa. A teljes bejegyzést itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről