szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napi kilenc és fél millió forintért dolgozott a Századvég-csoport idén a fejlesztési minisztériumnak. A tárca közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta - írta keddi közleményében az Eötvös Károly Intézet.

Rendben és pontosan ütemezve fizeti az állam a Századvégnek azt, ami jár - írja az Eötvös Károly Intézet (Ekint) munkatársa. Az intézet a TASZ-szal együttműködésben közérdekű adatok megismeréséért indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben - idézi fel az Ekint közleménye, eszerint a megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport 2012. február 23. és 2012. május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és fél millió forint közpénzért tette ezt.

A Századvég és vetélytársai
A HVG két hete írt cikket a politikai elemző cégek piacáról, amit itt olvashat.

A per még nem ért véget, írja közleményében az Ekint, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint „A Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.”

A dokumentum (amelyet itt tesz elérhetővé az intézet) az egyes témák szerint lebontva tartalmazza a szolgáltatott tanulmányok, elemzések körülbelüli, átlagos terjedelmét is. Egyoldalnyi leírt tanulmányra 470 ezer forint, egy szerzői ívre 9,5 millió forint jut - írja le jóindulatú számítását az Ekint, amely szerint pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.

A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99,37%-át kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés szerint utóbbi összesen 2 673 255 425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3 121 089 175 forintra is felemelhető - áll az Ekint anyagában.

Az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít - állapítja meg az intézet, amely egy másik példával is szemlélteti az összeget: az körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat. A per folytatódik, érdekes fejleményeiről a közvéleményt tájékoztatják.

Az Origo szeptemberi cikkében arról számolt be, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján a jövőben szinte csak a Századvég végezné el a tanácsadói, döntés- és jogszabály-előkészítői munkákat az összes tárcánál a minisztériumi szakértők és más háttérintézmények helyett. Az érvelés szerint a kormány így számolhatná fel a párhuzamos megbízásokat és ezáltal a kiadásokat is csökkenteni tudná. A lap szerint a nemzeti fejlesztési miniszter olyan határozat elfogadását javasolta egy szeptember közepi kormányülésen, amely kötelezte volna a minisztériumokat, hogy vizsgálják felül saját, illetve háttérintézményeik tevékenységét. A felülvizsgálat célja az lett volna, hogy ne végezzenek olyan feladatokat, amelyekkel korábban a Századvéget is megbízták. A javaslattal megvalósulna a kormányfői stáb tavaly óta építgetett terve a kormányzati döntések kiszervezésére, a döntések előkészítését hivatalosan sem a minisztériumokban, hanem a kormányközeli cégcsoportnál végeznék el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt