szerző:
hvg.hu

Napi kilenc és fél millió forintért dolgozott a Századvég-csoport idén a fejlesztési minisztériumnak. A tárca közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta - írta keddi közleményében az Eötvös Károly Intézet.

Rendben és pontosan ütemezve fizeti az állam a Századvégnek azt, ami jár - írja az Eötvös Károly Intézet (Ekint) munkatársa. Az intézet a TASZ-szal együttműködésben közérdekű adatok megismeréséért indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben - idézi fel az Ekint közleménye, eszerint a megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport 2012. február 23. és 2012. május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és fél millió forint közpénzért tette ezt.

A Századvég és vetélytársai
A HVG két hete írt cikket a politikai elemző cégek piacáról, amit itt olvashat.

A per még nem ért véget, írja közleményében az Ekint, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint „A Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.”

A dokumentum (amelyet itt tesz elérhetővé az intézet) az egyes témák szerint lebontva tartalmazza a szolgáltatott tanulmányok, elemzések körülbelüli, átlagos terjedelmét is. Egyoldalnyi leírt tanulmányra 470 ezer forint, egy szerzői ívre 9,5 millió forint jut - írja le jóindulatú számítását az Ekint, amely szerint pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.

A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99,37%-át kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés szerint utóbbi összesen 2 673 255 425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3 121 089 175 forintra is felemelhető - áll az Ekint anyagában.

Az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít - állapítja meg az intézet, amely egy másik példával is szemlélteti az összeget: az körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat. A per folytatódik, érdekes fejleményeiről a közvéleményt tájékoztatják.

Az Origo szeptemberi cikkében arról számolt be, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján a jövőben szinte csak a Századvég végezné el a tanácsadói, döntés- és jogszabály-előkészítői munkákat az összes tárcánál a minisztériumi szakértők és más háttérintézmények helyett. Az érvelés szerint a kormány így számolhatná fel a párhuzamos megbízásokat és ezáltal a kiadásokat is csökkenteni tudná. A lap szerint a nemzeti fejlesztési miniszter olyan határozat elfogadását javasolta egy szeptember közepi kormányülésen, amely kötelezte volna a minisztériumokat, hogy vizsgálják felül saját, illetve háttérintézményeik tevékenységét. A felülvizsgálat célja az lett volna, hogy ne végezzenek olyan feladatokat, amelyekkel korábban a Századvéget is megbízták. A javaslattal megvalósulna a kormányfői stáb tavaly óta építgetett terve a kormányzati döntések kiszervezésére, a döntések előkészítését hivatalosan sem a minisztériumokban, hanem a kormányközeli cégcsoportnál végeznék el.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

Embert ölt a medve Székelyföldön

Embert ölt a medve Székelyföldön

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Újabb fogolyszökés Budapesten

Újabb fogolyszökés Budapesten

Csak az EP-választásokig adna halasztást a Brexitre az EU

Csak az EP-választásokig adna halasztást a Brexitre az EU

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre