szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hoffmann Rózsa szerint jó esély van arra, hogy a jövő évi gazdasági mutatók kiszámításában nekik lesz igazuk, és a gazdasági növekedés lehetővé teszi az életpálya bevezetésével egyidejűleg a béremelést is. Állítása szerint nem lesz többezres elbocsátás.

Az oktatási államtitkár újságírók előtt kiemelte: a szerdai találkozón - amelynek nem volt kötött napirendje - elsősorban a pedagógus-életpályamodellről és a bevezetés időpontjáról volt szó, és abban maradtak, hogy az iskolák állami kézbe vételével kapcsolatos kérdésekről novemberben folytatják az egyeztetést.

Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: jó esély van arra, hogy a jövő évi gazdasági mutatók kiszámításában nekik lesz igazuk, és nem az uniónak, illetve az IMF-nek, és a gazdasági növekedés lehetővé teszi az életpályamodell bevezetésével egyidejűleg a béremelést is. Addig bizalmat és nyugodt munkát kért mindenkitől.

Kérdésre válaszolva azt mondta: az esetleges 2014 januárjára történő halasztásról nem volt szó. Mint mondta, beszélt a kormányfővel is, aki szavai szerint azzal bíztatta: "minden erő afelé irányul, hogy a pedagógusok béremelése az életpályamodell indulásával együtt 2013 szeptemberétől megtörténjék". Hoffmann Rózsa kiemelte: a kettőnek együtt kell járnia, eddig is ez volt és most is ez az álláspontja. 

Tudomása szerint ez a kormány álláspontja is - reagált egy felvetésre -, hiszen a kabinet elkötelezett abban, hogy a közoktatási rendszert megújítsa, és ennek kulcseleme a törvény és a pedagógus-életpályamodell. A szándék is teljes mértékben megvan, hogy az ehhez szükséges forrásokat előteremtsék - erősítette meg. Ugyanakkor volt olyan szakszervezeti vélemény is, amely ennél kisebb, 20 százalékos általános béremelést tartana indokoltnak januártól, miközben a köznevelési törvény elvetését javasolta - folytatta.

Hoffmann Rózsa azt mondta: nem tudná támogatni egy olyan törvény elhalasztását, amelyet tavaly decemberben igen nagy többséggel fogadott el az Országgyűlés, és 150 komoly szakmai egyeztetés előzött meg. Ismeretei szerint a kormányzatnak sem áll szándékában lemondani a közoktatás megújításáról - közölte. Megállapodtak a szakszervezetekkel abban, hogy az iskolai-kollégiumi munka nyugalmának a fenntartása mindenkinek érdeke - tette hozzá. Abban megerősítést kapott, hogy az érdekvédelmi tömörülések célja is a pedagógusok életkörülményeinek a javítása. Ugyanakkor ezzel együtt a közoktatás eredményességének is növekednie kell - szögezte le. 

Az oktatási államtitkár megjegyezte: attól senkinek nem kell félnie, hogy az állami fenntartásba vétel után százával, ezrével bocsátanának el pedagógusokat. Ilyen szándék nincs, elbocsátás ott lehetséges, ahol a gyermeklétszám csökkenni fog - mutatott rá.

Hoffmann Rózsa a találkozó légkörét megfelelőnek ítélte, mindenki ki tudta fejteni saját álláspontját - mondta. Megjegyezte: a találkozótól nem várt többet, a tömörülések véleménye ismert volt előtte. A november 9-ei találkozóval kapcsolatban azt kérte, hogy a szakszervezetek egymás között jussanak egyezségre a legfontosabb kérdésekről - jelezte.

Az oktatási államtitkárság október 9-én a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének postázott meghívást a szerdai megbeszélésre.

Az egyeztetés előzménye, hogy több pedagógus-szakszervezet tiltakozott miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én bejelentette: a kormány a jövő évi hiánycél elérése érdekében, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program egyik elemeként a pedagógusok bérének emelését jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még aznap, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet pedig október 9-én elfogadhatatlannak nevezte a költségvetésiegyenleg-javító program pedagógusokat sújtó intézkedését. A Pedagógusok Szakszervezete október 8-án bejelentette, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezik; ehhez október 12-én csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Szintén e napon az érintett szakszervezetek tanácskozást tartottak, amelyen egyetértés volt a közös fellépés szükségességében, illetve abban, hogy elfogadhatatlan a béremelés elhalasztása, és hogy veszélyben vannak munkahelyek. Mendrey László, a PDSZ elnöke a többórás megbeszélés után akkor közölte: az együttes fellépés részleteiről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral tartandó szerdai találkozójuk, illetve az Országos Közoktatási Érdekegyeztető Tanács jövő pénteki ülése után döntenek.

Az emberi erőforrások minisztere egy október 5-ei sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem végleges a kormány döntése a pedagógusok béremelésének elhalasztásáról, az a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltán közölte: "súlyos döntésekre" van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását. Jelezte, hogy "ez nem végleges döntés", ő nem adta fel a reményt, és bízik abban, hogy a jövő évi számok tükrében ez még változhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!