szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Politikai probléma van, ezért politikai beszédet kellett mondani tegnap – mondta a Klubrádióban Bajnai Gordon volt miniszterelnök az október 23-i Milla-tüntetéssel kapcsolatban. Hozzátette, mély politikai megosztottság okoz most károkat az országnak, 10-12 éve tart ez a folyamat, de most nem lassabban, hanem visszafelé haladunk.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás elnöke a Klubrádióban kifejtette, Magyarországon olyan folyamatok zajlanak, amelyek miatt nem csak egy évig lesz recesszió, hanem tartósan, egyre kevesebb lesz a munka, mert egyre kevesebb a beruházás. Mint mondta, a magyaroknak nem éri meg vállalkozni, akik pedig megtakarítanak, egyre többen Bécsben vagy Kassán kezdték el az öngondoskodást a nyugdíjra, amit a kormány elvett tőlük. Az állampapír jegyzése magas kamaton zajlik, ezt a gazdaságban kellene fialtatni – fejtette ki Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök elmondta, 2001-ig a régió élmezőnyében volt Magyarország, onnantól lassan, de egyre fokozódó mértékben maradtunk el a lehetőségeinktől. Mint mondta, érdemi különbség van a 2010-et megelőző évtized és az azóta eltelt két év között, és aki ezzel nem néz szembe, az nem tudja a megfelelő tanulságokat levonni.

A volt miniszterelnök azt mondta, komolyan gondolta, hogy visszavonul a politikától, az Egyesült Államokba ment tanítani, amit nagyon élvezett, és azóta is időnként előadásokat tart a Columbia, valamint a Johns Hopkins egyetemen, emellett pedig külföldi cégeknek adott gazdasági tanácsokat. Mint mondta, szerinte volt néhány olyan szimbolikus esemény, ami megmutatta, hogy szükség lesz az összefogásra: ilyenként említette a választási rendszer megváltoztatását, valamint a gazdasági helyzetet.

Bajnai elmondta, olyan választójogi rendszer alakul most, ahol két nagy tömb tud versengeni egymással, a kisebbeknek pedig semmi esélye sincs. Szerinte csak akkor van esélye a rezsimváltásnak - ahogy fogalmazott tegnapi beszédében is -, ha képesek egy olyan összefogást létrehozni, amelyben lesz legalább két és fél millió szavazó. Mint mondta, rengeteg új szavazót kell megnyerni, hogy helyre állítsanak egy normális országot, ami ne legyen ennyire megosztott. Szerinte azok a sikeres országok, ahol van egy társadalmi közép.

Mint mondta, Magyarországon a legnagyobb párt a bizonytalanok pártja, van, aki a Fideszhez menne vissza, van, aki másfele menne, de a legtöbb nem találja, hova menjen.

A volt miniszterelnök felidézte, hogy a rendszerváltáskor egyetértés volt abban, hogy a magántulajdonon alapuló szabad versenyt akarunk, és úgy akarunk élni, mint az osztrákok, hogy egy igazságtalan társadalom helyett egy szolidáris összetartozó társadalmat akarunk, és abban is, hogy nem akarunk a kelethez tartozni.

Bajnai emlékeztetett rá, hogy a 2000-es évek elejétől tudatos politikai szándékból kialakultak a mesterséges törésvonalak, amelyek ma mély szakadékká váltak.
A haladás, a modernizáció lett volna fontos, a megújulás, de a Fidesz ellenzékben olyan ádáz ellenzéki magatartást tanúsított, hogy a társadalom szembekerült a haladás lépéseivel. A 300 forintos vizitdíj ellen 3 millióan szavaztak, amit a mai, súlyos helyzetből nézve ma már boldogan kifizetne mindenki.

A volt miniszterelnök szerint jelneleg rezsimváltás, és nem egyszerűen kormányzás zajlik. A kormány most saját hűbérurainak épít egy rezsimet, amelyben megpróbálja magát leválthatatlanná tenni, de ha mégsem sikerül akkor ezen a rezsimen keresztül is gyakorolni akarná a hatalmat. Bajnai szerint le lehet váltani a mostani kormányt, de ha utána nem tudunk egy új utat nyitni, visszamenőleg hiteltelen lesz minden. Az emberek a változásra szavaznak, és ha megint csalódnak, akkor a demokrácia intézményében való hit fog elveszni.

"A kérdés az, hogy tudunk most közös platformot teremteni, ahol a sok különböző erő össze tud fogni" - mondta Bajnai az október 23-án bejelentett Együtt 2014 mozgalommal kapcsolatban. Mint mondta, az összefogásban csak egy elem a leváltás, abban is meg kell állapodni, hogy utána hogyan nyílik egy új korszak.
Van néhány alapvető dolog, amiben meg lehetne állapodni amellett, hogy jogállamban akarunk újra élni, ez pedig szerinte a haza, haladás, szolidaritás és Európa - ismételte meg az október 23-án elmondottakat.

Mint mondta, elvi, erkölcsi programra van szükség, mert a rendszerváltás első 25 éve kifutotta magát. Ehhez kell a váltás, ezért kell megállapodni ezekben a kérdésekben. Szerinte ma nem miniszterelnök-jelölteket kell megnevezni, mert majd akik benne lesznek ebben az összefogásban, azok döntsék el, kit milyen pozícióban szeretnének látni. Először egy program van szükség - mondta Bajnai Gordon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!