szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot már egy ideje a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel vezetősége „üzemelteti”. Az arborétumra több mint 200 millió forint állami-, és EU-forrást költöttek az elmúlt két évben.

Az Átlátszó.hu az Alcsúti Arborétumról írt cikkében megjegyzi, nagyon kevés a nyilvánosan elérhető információ, amikor pedig az arborétum vagyonkezelőjénél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál (DINPI), a hotel és az arborétum igazgatójánál, Hamar Ildikónál, illetve az alapítvány székhelyén, a felcsúti Puskás Akadémiánál próbáltak érdeklődni az üzemeltetés feltételeiről, valamint az elszámolásokról, kidobták az újságírókat.

A Puskás Akadémia weboldalán mindössze egy mondat erejéig utalnak az arborétum üzemeltetésének átvételére a „társadalmi felelősségvállalás” című bekezdésben: „a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében az Alcsúti Arborétum üzemeltetését is a futballnevelő központ alapítványa végzi.”

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány tulajdonában lévő  „Sport és Wellness Hotel és Étterem” promóciós anyagai az arborétum képeivel illusztrálják az intézményt, mintha utóbbi a szálloda kertjének része lenne, míg az állami tulajdonú botanikus kert tájékoztató anyagainak mindegyikén a futball-akadémia szállodáját reklámozzák.

A Székesfehérvári Polgár Info weboldal szerint a Nemzeti Park igazgatója, Füri András és a Puskás Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc 2010 szeptemberében írt alá egy megállapodást az üzemeltetés átadásáról. A cikk szerint a Puskás Akadémia korábban a gazdátlanul maradt, kiárusításra ítélt vasútvonalat is megvásárolta Vértesacsától Felcsútig, nagy összeggel járult hozzá a felcsúti Kastély Óvoda bővítéséhez és felújításához, valamint műfüves pályát létesített a felcsúti általános iskolások számára.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester akkor azt mondta, szívügyük az arborétum minél sikeresebb működtetése, Füri András, a Nemzeti Park igazgatója pedig hozzátette, így négy ember munkahelyét sikerül megmenteni.

Az Alcsúti Arborétumot több mint 200 millió forint állami-, és EU-támogatásból újították fel az elmúlt két év során. Az arborétum növényrekonstrukcióját és dísztó rehabilitációját megcélozva a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be a KEOP „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” c. pályázati felhívásra. A pályázat kivitelezésére a támogatási szerződést a DINPI és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közreműködő Szervezete 2010. július 15-én kötötte meg.

A felújítási munkák egy részét, a dísztó rehabilitációját végző cég, a Duna Aszfalt Kft. versenytársak nélkül nyerte el a munkát. A cég korábban elnyerte az M43-as autópálya befejező szakaszára kiírt pályázatot, és a Közgép Zrt. után a második legnagyobb hitelkeretet kapta az MFB-től.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst