szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat" – egyebek mellett ez olvasható abban a tankönyvben, amelyet Jeszenszky Géza írt. A volt külügyminiszter most Magyarország oslói rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára. A tankönyv egy külföldi diáktól jutott el az átlátszó.hu-hoz.

Jeszenszky Géza az Antall-kormány külügyminisztere, később az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete volt. Most a kormany.hu szerint Magyarország oslói rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Izlandra is akkreditálták.

A Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetében magántanárként tanít. Az egyetem tavaszi félévében "Nemzetiségi és etnikai problémák a kommunizmus utáni Európában" címmel tart(ott) órát, főleg külföldi diákoknak, hogy jobban megismerjék a térség népeit.

Az átlátszó.hu-hoz egy külföldi diákjától jutott el Jeszenszky tankönyve, „amelyben forrásokkal alá nem támasztott, de a faji kérdéseket taglaló közbeszédben gyakran idézett előítéletekkel találkozhatunk”. Az óra címével megyező "Post-Communist Europe and Its National/Ethnic Problems" című könyvének hazai kisebbségeket taglaló, romákról szóló fejezete verte ki a biztosítékot pár tanulónál, akik egyébként a könyvet alapvetően érdekesnek tartják – olvasható az oldalon.

A tankönyv kilences fejezete szerint "a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl". Azt is írják, hogy "a romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat".

A könyvben azt is kifejtik, hogy a cigányok gyorsabban szaporodnak az elöregedő magyar társadalomhoz képest, így 2050-re a magyar társadalom több mint húsz százaléka cigány lehet.

A könyv a hazai romák történetét egészen napjainkig tárgyalja, bár 2009-es megjelenése ellenére a romagyilkosságokat már nem nagyon említi.

Az átlátszó.hu kereste a tankönyv ügyében Rostoványi Zsolt rektort, de egyelőre nem érték el. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között