szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bajnaiék egyesületként nem indulhatnának a választásokon, egy nagytelepülés jegyzője akár hónapokat is az utcán tölthet, hiszen személyesen kellene felkeresnie a választókat, hogy a regisztrációról tájékoztassa őket - többek között ezt tartalmazza az a 60 oldalas javaslatcsomag, amellyel a fideszesek módosítanák a választási eljárási törvényt. Az alkotmányügyi bizottság ülése kedd délelőtt botrányba fulladt, estére pedig újabb előterjesztéssel készülnek a kormánypártok. A parlament honlapjára még nem került fel a csomag, de a hvg.hu már szemezgetett belőle.

Kétszázhuszonhét módosító javaslatot nyújtatna be Papcsák Ferenc fideszes képviselő, Zugló polgármestere a választási eljárásról szóló törvényhez az alkotmányügyi bizottsággal. A testület kedd délelőtti ülésén állt elő a 60 oldalas javaslattal, amelyről ma mindenképpen szavaznia kell a bizottságnak. A módosító javaslatot ugyanis éjfélig be kell nyújtani, ahhoz, hogy a jövő héten voksolhassanak a választási eljárási törvényjavaslatról.

Papcsák az MTI tudósítása szerint a bizottsági ülésen azt mondta, mindössze néhány érdemi módosításról van szó, 85-90 százalékban technikai pontosításokat tartalmaz. Az ellenzéki képviselők azonban a bizottsági ülésen ismerték meg a dokumentumot, az MSZP, a Jobbik és az LMP is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag tanulmányozására. Hosszas vita után végül este hét órakor újra nekiesnek a módosítóknak. A fideszes képviselőnek abban igaza volt, hogy néhány technikai változást tartalmaz a tervezet, ugyanakkor számos fajsúlyos módosítás is szerepel benne.

Kiborult kávéért tízezreket kellene fizetni

A 60 oldalas módosítás egyik eleme Bajnaiéknak tette keresztbe, a Fidesz ugyanis nem engedné a választásokon az egyesületek indulását. A Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás október 23-án jelentette be, hogy külön-külön egyesületté válnak, és választási együttműködést alakítanak. A bizottsági ülésen az MSZP-s Lamperth Mónika rákérdezett, hogy Bajnaiék miatt nyújtották be ezt a módosítót, amire Papcsák úgy reagált, az egyesületek továbbra is indulhatnak választáson, ha pártként regisztrálják magukat.

Papcsák egyébként még saját zuglói jegyzőjével is kibabrált: a választási törvényt úgy írná át, hogy a jegyzőknek személyesen kell felkeresniük a választópolgárokat, hogy tájékoztassák őket a regisztrációról. Majd persze a választóknak kell felkeresniük a jegyzőt, vagy a hivatalt, hogy regisztráltassák magukat. Az egyetlen pozitív változás, hogy a fogyatékosoknak és mozgássérülteknek nem kell személyesen elmenniük az önkormányzati hivatalba, hogy jelezzék, választani akarnak. Ha kérik, a jegyző felkeresi őket.

Az egyik módosítás értelmében büntetést kellene kiszabni, ha egy párt nem adja le az összes, a választási iroda által korábban hitelesített ajánlóívet (például azért, mert egy aktivista elveszítette, esetleg leöntötte kávéval). A bírság minden elvesztett ajánlóív után a minimálbér fele, vagyis jelenleg 46 500 forint. Ez megnehezítheti a jelöltállítást, hiszen a pártok kevesebb ajánlóívet hitelesíttetnek, így kevesebb aktivista járhatja egyszerre a piacokat.

Ugyanakkor a Nemzeti Választási Iroda munkatársai több pénzt kapnának. A felsőfokú képzettséggel rendelkezők 80, a középfokú papírral rendelkezők 35 százalékos illetménykiegészítést kapnak.

A fideszesek egyébként néhány választókörzetet is módosítanának, ezek többségének valóban technikai okai vannak: a közterületek nevét pontosítanák. Így többek között változnának Pécs, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Székesfehérvár, Győr, Debrecen egyes körzetei.

Még egy jelentős módosítással készül a Fidesz

Az egész eljárás méltatlan, még a Fidesz eddigi gyakorlatához is, ennél nincs lejjebb – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, megemlítve, hogy az éjszakai vita után adta be Papcsák Ferenc a módosító indítványokat, amit érdemben nem tudott, és már nem is tud megtárgyalni, így érdemi vita nélkül fogja elfogadni a parlament a jogszabályt. Az LMP-s képviselő szerint a javaslat legabszurdabb része, hogy a jegyzőknek a regisztrációs időszakban minden egyes állampolgárt fel kell keresniük tájékoztatás céljából. „Ez nyilvánvalóan lehetetlen, nem is értjük, hogy képzelték a beterjesztők. A kötelezettség ráadásul át sem ruházható másra. Most már csak arra vagyok kíváncsi, a jegyzőnek arról is kötelessége lesz tájékoztatni az állampolgárokat, hogy kire kell majd szavazni?” – mondta Karácsony Gergely. A politikus szerint arcpirító, hogy a választási bizottság tagjainak fizetését jelentősen megemelik.

Az eddigi törvénykoncepcióhoz képest érthetetlennek nevezte Karácsony Gergely, hogy a törvény szerint azok is jelölhetnek, akik még nem regisztráltak, ugyanis az állampolgárok regisztrálását a népesség-nyilvántartás alapján ellenőrzik. „Vagyis van lehetőség a választók pontos nyilvántartására, ez a szöveg is világosan elárulja ezt” – mondta a képviselő, aki azt is érthetetlennek nevezte, hogy tucatnyi választókerület határait újraírják.

Egy névtelenséget kérő fideszes képviselő szerint a módosítások többsége valóban technikai jellegű. „Az ellenzék hisztériát kelt, az egyesületek például eddig is csak akkor indulhattak, ha megfeleltek a párttörvénynek (például tagnyilvántartást, mérleget adtak be), ezután sem lesz ebben semmi változás” – mondta az alkotmányügyi bizottság tagja. A képviselő szerint ugyanakkor jelenleg is dolgoznak a szövegen, és este hét óráig „még egy jelentős változás lesz benne”, azt azonban nem árulta el, mi. Kerestük Papcsák Ferenc beterjesztőt is, de kinyomta a mobiltelefonját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!