szerző:
hvg.hu

Csak az idősekhez, mozgáskorlátozottakhoz, a fogvatartottakhoz és a betegekhez kell majd kimenni a választási regisztráció miatt, ha kérik - közölte az Origo. Bár a Fidesz a múlt héten még azt írta volna elő, hogy a jegyzőnek a feliratkozáshoz mindenkit fel kell keresnie az otthonában, a portál szerint most az utolsó pillanatban módosítanák ezt a tervet.

Hétfőn egyeztetett a Fidesz elnöksége a választási eljárási törvény utolsó részleteiről, és több ponton is lényeges pontokon változtat eddigi tervein a kormánypárt - értesült az Origo

A portál szerint például mégsem kell majd a jegyzőnek mindenkit felkeresnie az otthonában a regisztráció miatt. Az Origo úgy tudja, hogy a Fidesz visszakozik, és a mozgóurnára vonatkozó szabályozás lesz érvényes, vagyis a jegyző vagy megbízottja csak a mozgáskorlátozott, beteg, idős, vagy a fogvatartott választópolgárokhoz megy ki, ha kérik.

Arra a Fidesz vezetősége még nem talált megoldást, így majd később rendeletben szabályozza, hogyan kell igazolni a betegséget. El akárják ugyanis kerülni, hogy "lustaságból, kényelemből" bárkit házhoz rángathassa a jegyzőt - tette hozzá a beszámoló.

Kedd este két fideszes kapcsolódó mósosító indítványokat nyújtott be, amely más pontokon is megváltoztatja az eddigi tervezetet. A fideszes Vas Imre módosítója szerint például az eddig tervezett kétszáz helyett ötszáz ajánlást kellene összegyűjtenie egy jelöltnek a választásokon.

Vas Imre, illetve egy másik fideszes, Puskás Imre emellett beadott egy egyenként tíz-tíz oldalas javaslatot, amelyben a választási kampányban használt eszközöket hirdetéseket szabályozzák. E szerint ötven napra rövidítenék a mostani hatvan napos kampányidőszakot, és előírnák, hogy az országos szolgáltatók közül csak a közmédiumokban lehetnek politikai hirdetések, és ezeket ingyen sugározzák.

Puskás Imre javaslatában az is szerepel, hogy "politikai reklámot csak mindenki számára egységes és nyilvános árjegyzék alapján lehet közzétenni", illetve a szavazás napján a médiakampány kivételével nem lenne tilos kampánytevékenységet folytatni. Vas Imre a módosítójában azt írná elő, hogy a kampányidőszak utolsó nyolc napján a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatást nem lehetne közölni.

A parlament alkotmányügyi bizottsága a kormánypárti képviselők támogatásával október végén nyújtotta be azt a módosító indítványt, amelynek értelmében a választások előtti évben, szeptember 1. és december 31. közt minden állampolgárt fel kell keresniük, hogy tájékoztassák őket a választási regisztrációról.

Ezek a "kopogtatások" teremtettek volna lehetőséget arra is, hogy a házhoz menve oldják meg a regisztrációt, vagyis a polgárok a kopogtató ember kezébe nyomják a korábban már megkapott nyomtatványt. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes tagjának javaslatára ugyanis ezt az alkalmat is a törvényjavaslatban előírt személyes feliratkozásnak kell tekinteni, vagyis érvényes lett volna a regisztráció.

Az eredeti elképzelésekben még az szerepelt, hogy levélben is lehet majd regisztrálni, de a kormánypártok Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnökének kifogására ezt már korábban elvetették a magyarországi lakosok esetében (sőt, még az alaptörvényben is rögzítették, hogy csak a határon túli választóknak lesz erre lehetőségük). A házhoz menő önkormányzati alkalmazottak viszont személyesen vették volna át a regisztrációt, így nem lehettek volna adatvédelmi aggályok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

Melyik címlapon rágott be leginkább a Fidesz?

Melyik címlapon rágott be leginkább a Fidesz?

Miért lesz valaki terrorista, ha mindene megvan?

Miért lesz valaki terrorista, ha mindene megvan?

Kim Dzsong Un meghívta magához Putyint

Kim Dzsong Un meghívta magához Putyint

Jó az e-könyv, de mit rakunk a könyvespolcra 10 év múlva?

Jó az e-könyv, de mit rakunk a könyvespolcra 10 év múlva?

Kikapott a Szeged Szkopjéban a kézilabda BL-ben

Kikapott a Szeged Szkopjéban a kézilabda BL-ben