szerző:
MTI

Formai okokra hivatkozva elutasította a Nyíregyházi Törvényszék azt a felülvizsgálati kérelmet, amely a tiszavasvári időközi választással kapcsolatban a területi választási bizottság (tvb) határozatát kifogásolta - közölte a törvényszék elnökhelyettese és szóvivője.

A tvb még október 31-én döntött arról, hogy - egy jogorvoslati kérelemnek helyt adva - megváltoztatja a helyi választási bizottság (hvb) által meghozott, az egyik tiszavasvári választókerület eredményeinek megsemmisítéséről rendelkező határozatát.

Nyakó Zsuzsanna tájékoztatása szerint a tvb döntése ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az egyik szervezetet képviselő ügyvédi iroda, amely azt kérte, hogy a törvényszék változtassa meg a területi választási bizottsági döntését, állapítsa meg a törvénysértést, valamint - a helyi választási bizottság döntését megerősítve - az adott körzetben ismételtesse meg a választási eljárást.

A törvényszék a felülvizsgálati kérelmet elutasította. A döntéssel hatályban maradt a területi választási bizottság határozata, ennek értelmében nem kell megismételni a választást az érintett választókerületben - ismertette a szóvivő.

Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék honlapján olvasható, elutasító végzés indoklását ismertetve azt mondta, az illetékekről szóló törvény általános szabályai szerint a bírósági eljárásért illetéket kell fizetni. Ezt a 10 ezer forintos összeget a felülvizsgálat előterjesztője azonban nem fizette ki, ezért a törvényszék a felülvizsgálati kérelmet - érdemi jogi vizsgálat nélkül, formai okokra hivatkozva - hivatalból elutasította.

A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye - tette hozzá az elnökhelyettes.

A hvb - két jelölőszervezet kifogásának helyt adva - október 29-én szervezett szállításra hivatkozva a választókerületben megsemmisítette a végeredményt és új választás kiírásáról határozott. A hvb által hozott határozatok ellen fellebbezéssel élt az időközi választáson induló Tiszavasváriért Közéleti Egyesület, a szervezet jogorvoslati kérelmét megalapozottnak ítélte a területi választási bizottság, amelynek döntése értelmében nem kell megismételni a szavazást.

Az MTI információi szerint a tvb döntése ellen a Jobbik nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

Az október 28-án tartott időközi választáson Fülöp Erik (Jobbik) 2411 voksot szerzett, így ismét őt választották Tiszavasvári polgármesterévé. A másik három induló közül a Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra (Tiszavasváriért Közéleti Egyesület) 1707, az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, míg a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116 szavazat érkezett.

A hvb által megállapított végeredmény szerint a 12 tagú önkormányzati testületbe a polgármesterrel együtt hat tagot a Jobbik, kettőt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület delegál, egy képviselőjelölt pedig függetlenként jutott be. A kompenzációs listáról egy jobbikos, egy közéleti egyesületi és egy szocialista induló szerzett mandátumot az önkormányzati testületben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

Rendezik soraikat

Rendezik soraikat

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen