szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely és Jávor Benedek elfogadhatatlannak tartják, hogy Kerényi Imre "kurzuskönyvtárára" több százmillió forint ment el, miközben a kulturális államtitkárság büdzséjét megint megvágták, ezért visszaadták a kormánymegbízottól ajándékba kapott könyveket.

Az LMP-s Jávor Benedek és Karácsony Gergely kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban visszaadta a Nemzeti Könyvtár sorozatának első hét kötetét, amelyeket Kerényi Imre ajándékként küldött el a frakcióvezetőnek.

A két politikus ezt megelőzően a parlament előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen Jávor Benedek azt mondta, hogy a könyvsorozatra a kormány 300 millió forintot költött, miközben a könyvkiadás további teljes támogatására 200 milliót szántak. A frakcióvezető szavai szerint ezek alapján a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által összeállított "kurzuskönyvtár" másfélszer annyit ér, mint a teljes magyar könyvszakma. A politikus kijelentette: miután ezt elfogadhatatlannak tartja, visszaadja az ajándékba kapott köteteket, de egyúttal azt is hozzátette, nem a sorozatban megjelenő szerzőkkel van problémája.

Úgy tűnik, hogy miután Kerényi Imre bevégezte az alaptörvény díszkiadása körüli munkáját, "újabb vödröt és lapátot kapott, hogy a homokozójában tovább játszadozzon", mondta Jávor Benedek, aki azt kérte, hogy a Nemzeti Könyvtárra szánt forrásokat inkább a magyar könyvkiadásra fordítsák.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy a kultúra területén egyszerre van jelen a pazarlás és a szűkösség. Éppen a napokban derült ki, hogy a kulturális költségvetésből 2,5 milliárd forintot zárolnak - említette példaként. Egy olyan országban, ahol az elmúlt két évben drámaian visszafogták a kulturális támogatást és a kulturális sokszínűség folyamatosan sérül, ilyen kultuszkönyv-sorozatokra nincsen szükség - jelentette ki.

Ezt követően a két politikus a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium portáján leadta a könyveket. Indoklásul elmondták, azért ott, mert a könyvekhez csatolt levél a tárca fejléces papírján érkezett.

A Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat október elején indult útjára. Az első köteteket október elején mutatta be a sajtó képviselőinek Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott

Kerényi Imre akkor elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg, többek között Tormay Cécile, Esterházy János, Bethlen István, Kós Károly és Bánffy Miklós tollából, életéről. A könyvekhez kapcsolódva öt szobrot és közteret is felavatnak, felújítanak majd, amelyek a fenti közéleti személyiségek, írók nevét viselik. Róluk emellett konferenciákkal, televíziós műsorokkal is megemlékeznek.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: a Nemzeti Könyvtár "fölfelé nyitott" sorozat, amely 24 kötetes "hullámokban" jelenik meg hét rovattal, így a magyar írók, a magyar hősök, a magyar tájak, a magyar mesék, a magyar ízek, a magyar ritkaságok és a magyar ünnepek kategóriákban.

Az elsőként bemutatott hét kötet között van Tormay Cécile A régi ház című könyve, amelyet megjelenése után 17 nyelvre fordítottak le, valamint Jókai Mór Benyovszky Móric élete, Gundel Károly A vendéglátás művészete, valamint Herman Ottó A madarak hasznáról és káráról című könyve és Szigethy Gábor szerkesztésében az Október 23. című kötet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében