szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljes, feltáró jellegű, beismerő vallomást tett Szita Bence nevelőanyja. P. Erika ügyvédje először a Hír24-nek nyilatkozott. Az ügyvéd a hvg.hu-nak nem árulta el, hogy a nő az esetleges felbujtói szerepét ismerte be, vagy azt, hogy ő követte el a gyilkosságot. A rendőrség nem kommentálja az értesüléseket.

Berlik Zoltán, P. Erika ügyvédje elsőként a Hír24-nek nyilatkozott azután, hogy védence reggel óta tartó kihallgatása véget ért. Azt mondta: védence teljes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Egyéb részleteket azonban a történtekről a hvg.hu-nak sem árult el.

Mint a kirendelt védő közölte, a kihallgatás előtt elbeszélgetett az asszonnyal, aki ennek hatására döntött úgy, hogy a korábbiakkal ellentétben beismerő vallomást tesz. "Az általa elmondottak egy cselekménysorról szólnak, a hatóság dolga, hogy eldöntse, felbujtói vagy tettesi minőségben vett-e részt a bűncselekményben" - mondta Berlik Zoltán.

Megjegyezte, P. Erika őszintén megbánta a történteket. "A sajtóban sok valótlan dolog jelent meg az üggyel kapcsolatban, így például az, hogy a nő szekta sugallatára cselekedett volna. Ami történt, az semmilyen szinten nem érthető, de profán emberi okok állnak a bűncselekmény hátterében" - közölte a védő, hozzátéve, hogy a rendőrség kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértőt annak megállapítására, hogy a cselekmény elkövetésekor az asszony beszámítható állapotban volt-e. Úgy tudni, a rendőrség helyszíni kihallgatást is tervez.

Rendőrök kísérik az egyik gyanúsítottat
©

Berlik Zoltán arra a kérdésre, hogy kirendelt ügyvédként továbbra is ő látja-e el a gyanúsított védelmét, vagy - mint korábban felvetődött - fogadott ügyvéd védi majd P. Erikát, azt mondta: a gyanúsítottnak nincs elég pénze, hogy ügyvédet fogadjon, de "nem is találna senkit, aki elvállalná". "Én magam sem vállalnám" - mondta, hozzátéve: kirendelt ügyvédként azonban kötelessége a legjobb tudása szerint ellátni a feladatát.

A Somogy Megyei Rendőr-kapitányság a hvg.hu-val azt közölte: nem kommentálják a portál értesüléseit, további információkat pedig csak a nyomozás lezárulta után közölnek.

A rendőrség kedd délelőtt ismét kihallgatta a múlt hétfőn eltűnt, és szombaton holtan megtalált 11 éves felsőmocsoládi Szita Bence meggyilkolásával vádolt nőt, a fiú nevelőapjának volt élettársát. A kihallgatás délután fél négyig tartott.

A nő korábban azt állította, a 11 éves kisfiút a két hajléktalan ölte meg. Tettestársai akkor egyöntetűen azt vallották, ők csak a holttest eltüntetésében segítettek.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: négy-hat hónap alatt  lezárulhat a nyomozás, majd egy hónapig tart, amíg vádat emelnek, és utána újabb egy hónap, amíg kitűzik a tárgyalást. Úgy véli, jövő júniusban elsőfokú ítélet születhet a gyilkosság ügyében.

Az egy hete Kaposváron eltűnt Szita Bence holttestét szombat reggel találta meg a rendőrség a Kaposvári Egyetem mögött lévő erdős területen. Piros Attila dandártábornok, Somogy megyei rendőrfőkapitány aznap sajtótájékoztatón elmondta: a fiú előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett.

A rendőrség a gyermek eltűnését bejelentő 47 éves nőt – a fiú nevelőapjának élettársát –, egy 57 éves és egy 41 éves hajléktalant gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével. A három ember előzetes letartóztatását vasárnap rendelte el a Kaposvári Törvényszék.

Az esettel foglalkozó további anyagainkat itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon