szerző:
MTI

Vona Gábor közlése szerint a Jobbik-frakcióból szerdán kilépett Lenhardt Balázs az elmúlt időszakban többször ment szembe fontos ügyekben a párt és a képviselőcsoport álláspontjával, és a kettejük közötti, romló bizalmi viszony helyreállítása többszöri kísérlete ellenére nem sikerült.

Az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy a kettejük közötti bizalmi viszony már 2011-ben elkezdett megromlani a Lenhardt Balázs képviselői munkájával kapcsolatos eltérő felfogásuk miatt. Innentől kezdve többször tett kísérletet a rendezésre, de nem sikerült megoldást találni - jelezte.

Vona Gábor tájékoztatása szerint Lenhardt Balázs "egyre inkább önálló pályára kezdett lépni, amely során többször ment szembe, vagy tért el a párt és a frakció által képviselt állásponttól lényeges ügyekben, előzetes egyeztetés nélkül". Ilyen eset volt például a választási regisztráció bevezetésére lehetőséget kínáló fideszes alaptörvény-módosítás. Lenhardt Balázs "ebben a súlyos kérdésben jobbikos képviselőként saját szavazatával a Fidesz-kormány hatalomkoncentrációs törekvéseit támogatta" - fogalmazott a frakcióvezető. 

Ismertette azt is: a múlt héten Lenhardt Balázs jelezte, hogy Szegedi Csanád EP-képviselő ellen szeretne feljelentést tenni, mert Brüsszelből bizonyos visszaélésekről szóló információkat kapott. Frakcióülésen megvitatták a kérdést, majd arra kérte a képviselőt, hogy az elnökség előtt ismertesse terveit, ő azonban úgy döntött, hogy egyeztetés nélkül is megteszi a feljelentést. Írásban is jelezte, hogy egyeztetés nélkül, bizonytalan információkkal ne kezdjen bele a jogi lépések megtételébe, várja meg a mostani hetet, de a feljelentést megtette, és arról a sajtóosztály megkerülésével sajtótájékoztatót is szervezett - közölte Vona Gábor.

Vona Gábor tudatta: szerdai frakcióülésükön közölte, hogy a Lenhardt Balázs iránti bizalma végleg megszűnt, és megkérte, lépjen ki a képviselőcsoportból. Ennek a kérésnek az ülés végén eleget tett, miután meghallgatta a frakciótagokat, akik közül senki nem foglalt állást maradása mellett - olvasható a közleményben.

Bízik benne, hogy Lenhardt Balázs független képviselőként is kitart esküje mellett, tevékenységét nem korábbi pártja és frakciója támadása, hanem a nemzetért végzett áldozatos munkája jellemzi majd - zárta közleményét Vona Gábor.

Lenhardt Balázs szerdán közölte az MTI-vel: kilépésének közvetlen előzménye az, hogy a frakció aznap visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből, mert múlt héten feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kilépett politikus ellen. Jelezte azt is, nem kíván azonosulni azzal az irányvonallal, amelyet a Jobbik a parlamentben képvisel, a párt vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben áll, ami szerinte a személyével szembeni indokolatlan bizalmatlansághoz vezetett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Greta Thunberg családját már a világ minden pontjáról megfenyegették

Elromlott a telefonja? Nehogy kidobja, ilyen menő "képet" is készíthet belőle

Elromlott a telefonja? Nehogy kidobja, ilyen menő "képet" is készíthet belőle

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet